Yapay zekanın geliştirilmeye başladığı zamanda bazı kişiler bu teknolojinin insanlık için yararlı değil, zararlı olacağına inanıyor. Peki bu düşünce doğru mu? Yapay zekanın neden zararlı olacağı düşünülüyor?
Kendi kendine düşünebilen ve kararlar alabilen yapay varlıklar geliştirmek, insanların yıllardır hedeflediği bir amaç. Günümüzde yapay zeka olarak adlandırılan bu teknoloji, şu an geliştirilme aşamasında. Ancak Elon Musk, Stephen Hawking gibi birçok ünlü isim, yapay zekanın insanlık için zararlı olabileceğine inanıyor ve bu ihtimali göz önünde bulundurarak önlemler almamız gerektiğini düşünüyorlar. Hatta gerektiği durumlarda yapay zekanın tüm işlevlerini durdurmamızı sağlayacak büyük, kırmızı bir düğme geliştirilmesi fikri bile ortaya atıldı. Peki yapay zekayı geliştirirken gerçekten de böyle şeyleri düşünmeli miyiz?
Yapay zekanın insanlar için tehlike arz edebileceğinin düşünülmesindeki ana neden, tamamen rasyonel düşünmesi. İnsanlar duygulara sahip olduğu için, karar alırken ve düşünürken nasıl hissettiklerini de göz önünde bulundururlar. Bu bizi hem tutarsız, hem de zararsız kılar. Öte yandan yapay zeka için doğru ve yanlış olarak sadece iki kavram vardır. İki kavrama göre değerlendirme yaparlar, düşünürler ve karar verirler. Bu durum yapay zekayı ne kadar yararlı kılar bilinmez, fakat sadece iki şey bilmesinden ötürü kararlarında aşırıya kaçabilirler.
Elon Musk da yapay zekaların duygudan yoksun oldukları için tehlikeli olabileceğini ve insanlardan farklı kararlar alabileceklerini düşünen kişilerden birisi. Musk, yapay zeka teknolojisinin bizlerden çok daha hızlı gelişebileceğini ve kontrolü ele alabileceğini düşünüyor. Bilim-kurgu filmleri izlemiş birisi olarak Musk’ın düşünce tarzının tamamen saçma olduğunu söyleyemem ancak, yapay zeka bunu yapsaydı bile böyle bir şeyin bizler için kesin olarak kötü sonuçlar doğuracağını söylemek mümkün değil.
Yapay zekayı tehlikeli kılan bir diğer şey de bu teknolojinin nasıl gelişeceğini tahmin edemiyor olmamız. Derin öğrenmenin (deep learning) kurucusu olarak kabul edilen Geoff Hinton, bu konu ile ilgili yapılan bir röportajda yapay zeka teknolojisinin 10 sene sonraki konumunu tahmin edebildiklerini, bundan sonrasının ise tamamen bilinmezlerle dolu olduğunu söyledi. Yani yapay zekanın bilimde ilerlemek amacıyla geliştirilmesinden kısa bir süre sonra, savaşlarda milyonlarca insanın ölümünden sorumlu olan bir teknolojiye dönüşmeyeceği konusunda hiçbir garanti yok.
Tüm bu ihtimalleri düşünerek yapay zekayı iyi veya kötü olarak değerlendirmek tamamen size kalmış bir şey. Şahsen, bundan daha kötü olamayacağını düşüyorum ve geliştirilmesini destekliyorum.
YORUMLAR