Profesyonel olarak yazı yazmak sanıldığı kadar kolay değil. Bir blog yazarı, gazeteci veya roman yazarı olarak, hayatınız boyunca birçok zorlukla karşı karşıya gelirsiniz. En yeni gelişmelere ayak uydurmanız ve aynı zamanda cazip ve eşsiz içerikler yazmanız beklenir. Aynı durum bilim insanları, araştırmacılar ve analistler için de geçerlidir. Bu blogda hayatımıza hızla nüfuz eden yapay zekanın profesyonel yazarlığı nasıl etkileyeceğinden bahsedeceğiz.
İnternette her gün yayınlanan bilgi tufanı ile işler kolaylaşmıyor. Kitlelere ulaşmayı başarmak istiyorsanız, hızı, üslubu ve kaliteyi iyi harmanlamak zorundasınız. Neyse ki yapay zeka, insan hayatının her alanına hızlı bir şekilde nüfuz etmeye başladı, bu da profesyonel yazarların çabalarını kolaylaştıracak bazı yenilikler getirdi.
Akıllı Düzeltme
Game of Thrones'un yazarı George RR Martin, bir röportajında sinir bozucu otomatik düzeltmeler ve yazım denetçileri nedeniyle modern olmaktan nasıl kaçtığını açıklamıştı. O, dünyanın en popüler kitaplarını yazarken bir DOS makinesini kullanıyor ve Conan'ın WordStar 4.0'ına hayran.
Microsoft Word gibi yazılımlara birçok özellik eklenerek, yazarlara daha fazla yardımcı olmak hedeflenir. Fakat George RR Martin gibi yazarlar, yani gelenekçiler için bu büyük bir sıkıntı. Yaşamının neredeyse tamamını bir şeyler yazmakla geçiren bu insanlar için alışkanlıkları değiştirmek çok zordur.
Bu bağlamda yapay zeka, yenilikçi yazarlar için harika nimetler sunuyor. Mesela Microsoft Word yazılımının yeni editör özelliği; yazılan metinlerde düzeltme yapmak için yapay zeka kullanıyor. Nesirdeki farklı nüansları daha iyi anlayabiliyor ve bağlamından koparmadan bizlere yardımcı oluyor. Sadece dil bilgisi hatalarına ve stil hatalarına da odaklanmıyor, gereksiz yere kullanılan sözcüklerin ve aşırı kullanılan terimlerin kullanımını da ön plana çıkarıyor. Aynı zamanda, kurulan bir cümlenin anlamlı açıklamalarını ve yanlış olarak gördüğü bölümlerde akıllı öneriler de yapabiliyor. Bunlar şimdi bile profesyonel yazarlar tarafından kabul görüyor, ancak mükemmel olmadıklarını da söylemek gerekiyor.
Şimdilerde yapay zeka destekli yazım araçları hızlı bir şekilde rekabetçi bir pazar haline gelmeye başladı. Örneğin Grammarly, yazılan İngilizce metinlerde görülen hataları düzeltmek için bir uzantı aracılığıyla çalışıyor. Üstelik bu dil bilgisi denetleyicisi, yapay zeka tarafından destekleniyor. Sonra Atomic Reach var, yazılı içeriğin okunabilirliği konusunda geri bildirim sağlamak için makine öğrenimini kullanıyor. Bana kalırsa bunlar harika gelişmeler.
Yazılı Belgeleri Daha Hızlı Tarama
İyi bir içerik oluşturmak iyi okumaya dayanır. Bu denklem hayatın her alanında geçerlidir. İyi ders çalışmazsanız iyi not alamazsınız, bir sunuma iyi hazırlanmazsanız derdinizi iyi anlatamazsınız. Bizler sizinle bir bilgiyi veya görüşü paylaşmadan önce, konuyla ilgili farklı görüşleri de incelemeye çalışıyoruz. Buradaki sorun, her şeyi okumak için çok fazla malzemenin olması ve zamanımızın çok kısıtlı olması. Çünkü bir hocamın sürekli tekrar ettiği gibi, "haber, henüz dumanı üzerindeyken okuyucuya ulaşmalıdır".
Yapay zekanın bir diğer katkısı da bu noktada ortaya çıkıyor. Belgelerin akıllı özetlerini bizlere sunarak, daha hızlı ilerlememize olanak tanıyor. Örneğin Salesforce'daki araştırmacılar tarafından geliştirilen bir yapay zeka algoritması, tam da bunu yapmamıza imkan veriyor. Uzun bir metnin özünü açıklayan metin parçacıkları üretiyor. Bu aracın muadillerinden en önemli farkı, makine öğrenimini kullanarak diğerlerinin önüne geçmesi. Sistem, insanlardan yardım alarak kendi başına özetlemeyi öğrenmek için, denetimli ve güçlendirilmiş öğrenme kombinasyonunu kullanıyor.
Bu araçlar, yazarların çok sayıda makaleyi gözden geçirmesine ve konuları hakkında yazmak için daha çok veri toplamasına yardımcı olabilir. Ayrıca editörlerin her gün aldığı tonlarca e-postayı, uzun soruları ve basın bültenlerini okumasına da destek olur. Açıkçası doğal dil işlemcileri bu gelişmelerin yaşanmasına büyük bir katkı sağladı. Makinelerin metnin genel anlamını ve farklı unsurlar arasındaki ilişkileri anlamasına yardımcı oldu. Kısa zamanda kendi dilimiz için de bu araçları kullanabileceğiz.
Daha Akıllı Arama Motorları ve İçerik Yazan Robotlar Hakkında
Bir konuda yazılan içerik ne kadar kaliteli ve konuyla alakalı olursa olsun, doğru kitleye ulaşamadığınız zaman hiçbir faydası yok. Bu yüzden doğru anahtar kelimeleri kullanmak zorundayız. Daha doğrusu "şimdilik" kullanmak zorundayız.
Eskiden anahtar kelimelere dayalı arama motoru algoritmaları, insanları yazıların içinde bol bol anahtar kelime kullanmaya itiyordu. Bu da metnin genel bütünlüğünün bozulmasına, çok kötü görünen alakasız cümlelerin kurulmasına neden oluyordu. Yapay zeka sayesinde artık arama motorları içeriği ayrıştırıp anlayabiliyor ve arama motoru algoritmalarına da bu yansıyor.
Yeni semantik web teknolojisi insan dilini okumak için olgunlaştığından, gazeteciler ve profesyonel yazarlar nihayet "yazmaya" geri dönebilecekler. Bu hem web sitelerinde hem de arama motorlarında daha kaliteli içerikler bulmamıza olanak sağlayacak.
Yeni teknolojinin bir sonraki basamağı ise içerik yazan robotlar olacak. Yapay zeka tarafından desteklenen bu yeni gazetecilik anlayışında, yazma işi bir gün tam zamanlı bir makine mesleği haline gelebilir. Henüz emekleme aşamasında, fakat ilk örnekleri bizi heyecanlandırıyor.
Ne zaman Hastalanacağımızı Tahmin Eden Yapay Zeka Geliştiriliyor