Yapay Zeka Ne Değildir?

Yapay Zeka'nın kısa tarihi, çalışmalarda kullanılan temel bilimler ve Yapay Zekanın neler yapıp yapamayacağı hakkında kısa bir araştırma.

Kaan Ezgimen -

İnsanlar tarafından programlanmış bilgisayarların, insanlar gibi düşünerek, algılayarak, görerek karar verme yeteneğine kısaca Ai ya da “Yapay Zeka” diyoruz. Ai sistemler rasyonel karalar erebilecek şekilde tasarlandılar. Ancak bir makinenin neler yapabileceğini bilmek, çoğu zaman paranoya ve korku yaratabiliyor. 

Yapay Zeka nedir, nasıl oluşturulabilir?

Matematiksel olarak; tüme varım, kaos teorisi, parçadan tüme yönelme, beynin tümü bir problem çözmede projeye dahil oluyor. Fiziksel anlamda ise bilginin nerede olduğu tam saptanamadığı için. İnsan beynindeki hücrelerde depolanan bilgilerin  harekete geçirilmesi noktasında katalizör olarak çalışmaların içinde yer alıyor. 

Psikoloji bilim dalı Yapay Zekaya; gelişme, çevre ile etkileşime girme, bu sayede yeni şeyler öğrenme ve bunları daha sonra hatırlayabilme konusunda destek veriyor. Öğrenme, bellek, bilgi edinme, deneyimlerden yararlanmayı sağlaması açısından projenin önemli bacaklarından biri.

Yapay Zekanın temelleri ve kısa tarihi

Temel olarak bilgisayar bilim ve teknolojileri Yapay Zeka projelerinde yazılım ve donanım üzerinde odaklanıyor. Bunun sebebi Yapay Zekanın uygulanabilmesi için çok güçlü bilgisayarlar gerekmesinden kaynaklanıyor. Bu noktada ilk aşama; zeki bilgisayarlar üretmek gerekiyor. Bu bilgisayarlar optimum seviyede mantıksal anlam çıkarma işlemi için tasarlanmak zorundalar. Nümerik işlem yerine sembolik işlemler de kullanılması gerekiyor. Görüntülerin de işlenmesi önem taşıyor.

Öte yandan Yapay Zekanın hareket edebilme ve alet kullanabilme özellikleri olması da gerek. İnsan gibi fiziksel kapasitelere sahip, bilgisayar kontrollü robot üretiminin gerçekleştirilmesi Yapay Zeka için büyük önem taşıyor. Bu robotlar görme, dokunsal algılama, idare etme, beceri, hüner, hareket kabiliyeti, yol bulma zekası gibi pek çok işlevi yerine getirecek şekilde tasarlanıyor.

Yapay Zekanın temel mantığı kısaca bu saydıklarımızdan oluşuyor. Dolayısıyla bu tanımı yaparken tüm bu teknolojinin neler yapabileceğini tarif etmiş de oluyoruz. 

Yapay Zeka Ne Değildir?

Yapay Zeka her ne kadar olağanüstü, anlaşılamaz, nereye gideceği belli olmayan bir teknolojiymiş gibi görünse de, asla kötülük tohumu değil. Terminatörler yaratan bir SkyNet olamayacak. Yapay Zeka sadece insanların yapabilecekleri bazı işlevleri yerine getirebilecek bilgisayar programlarından oluşuyor. Kendi kendine mekanik savaş makineleri üretmek gibi işlerle uğraşmıyor.

İkinci olarak Yapay Zekabir canlı varlık değil. Yaptığımız bazı işleri yapabilecek şekilde tasarlansalar bile bu onları bizim gibi “canlı” yapmıyor. Bizim programladığımız görevlerin dışına çıkmıyorlar. Diğer tüm programlara yaptığımız gibi Yapay Zekanın yeteneklerinin sınırlarını bir belirliyoruz, kendisi bu bariyerlerin ötesini bilmiyor. Sınırlarını nerede çizeceğini ona yine biz programlar yoluyla öğretiyoruz. Bilim kurgu (burada son kelimenin kurgu olmasına dikkat) filmlerindeki gibi Yapay Zekanın kendini köle hissetmesi, birden aile kurmak istemesi ya da insanlığa baş kaldırıp başımıza eşkıya kesilmesi gibi bir durum söz konusu değil.

Yapay Zekanın bir cinsiyeti yok, ona kadın ya da erkek isimleri veriyor olmamız onları bu yönde kodluyor olmamız anlamına gelmiyor. Her hangi bir cins ile sıfatlandırmak yerine Yapay Zekaya kısaca “onlar” denebilir.

Sonuç olarak insanlar tarafından kontrol edilen bilgisayar programları oldukları gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Ne kadar güçlü ya da dayanıklı mekanik gövdeleri olsa da bizim kontrolümüzde, bizim yapmalarını istediğimiz şeyleri, bizim kadar mükemmel yapmak için varlar.

Unutmayın; Apple, Google veya IBM gibi teknolojik şirketler gelecek nesil Yapay Zekayla çalışan uygulamalar geliştiriyorlar. Bunun sebebi insanların yorucu ve yıpratıcı işlerden uzaklaşarak kendilerine zaman ayırmalarını sağlayabilmek ve bu ağır işlere “onları” koşturmak

Yapay Zeka İnsanlığın Sonunu Getirebilir

Yapay Zeka Yönetim Kurulu'na Katıldı

FIFA 15 - Duygusal YapayZeka

Benzer İçerikler