Yapay Zeka Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alıyor? (2024)

Yapay zeka mühendisleri ne kadar maaş alıyor hiç merak ettiniz mi? Sizler için yapay zeka mühendisliği maaşlarını araştırdık.

Yapay zeka mühendisleri ne kadar maaş alıyor hiç merak ettiniz mi? Son yılların en popüler mesleklerinden biri olan yapay zeka mühendisliğine olan ilgi giderek artıyor. Ancak insanlar bu alana yönelmeden önce AI mühendislerinin ne kadar kazandığını öğrenmek istiyyor. Biz de deneyimli ve yeni mezun yapay zeka mühendisleri maaşlarını sizler için araştırdık.

Hangi Yapay Zeka Aracı Hangi İşe Yarıyor? What Can AI Do Today Size Söyleyebilir
Yapay Zeka

Hangi Yapay Zeka Aracı Hangi İşe Yarıyor? What Can AI Do Today Size Söyleyebilir

Yapay zekâ araçlarından hangisini kullanacağınıza karar veremiyorsanız işte size yol gösterecek bir rehber! What Can AI Do Today nedir? Detayları anlatıyoruz!

Yapay Zeka Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alıyor

Yapay zeka mühendisleri ne kadar kazanıyor sorusunun cevabı aslında oldukça değişken, Yapay zeka mühendisliği maaşları; bulunduğunuz ülke, çalıştığınız şirket, sahip olduğunuz tecrübe ve hatta o şirketteki projeye göre bile değişebiliyor. Yine de ortalama kazançlar hakkında bilgi vermek mümkün. 

Yapay zeka mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra kişi dilerse ve bunun için çalışırsa popüler markaların bünyesinde kariyer yapabilir. Yapay zeka mühendisliğinin istihdam alanı genel olarak yurt dışında daha geniştir. Küresel anlamda bakıldığında yapay zeka mühendisliği maaşları, ortalama yıllık 170.000-200.000 dolar arasında değişiyor.

Türkiye’de yeni mezun olan bir yapay zeka mühendisiyse ortalama 50.000-60.000 TL aylık maaş alabilir. Mühendisin deneyiminin artmasıyla bağlantılı olarak uzmanlaştıktan sonra maaşlar, 150.000-200.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Yapay Zeka Mühendisi Görevleri

Yapay zeka mühendisleri görevleri kapsamında insan davranışlarının hem karar verme hem de problem çözme süreçlerini analiz eder. Yapay zeka mühendisleri aynı zamanda farklı problemlerin karşısında sistemlerin organizasyonu ve makinelerin çalışması üzerinde de çalışmalar yapıyor. Yapay zeka mühendislerinin görev ve sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Yapay zeka modellerini test edip çalıştırma
  • İşletme yöneticileri, uzmanlar ve veri mühendisleri arasında koordinasyon sağlama
  • Projeler için gerekli verileri toplayıp işler.
  • Toplanan verilerin algoritmalarının eğitimi ve testini gerçekleştirir.
  • Büyük veri kümeleri üzerinde çalışır.
  • Veri analizinin doğruluğu ve verimliliğini sağlar.
  • Yapay zeka modellerini gerçek dünyadaki uygulamalara entegre eder.
  • Belli başlı problemlerin çözümü için özel algoritmalar geliştirir. Derin öğrenme ve makine öğrenmesine dayalı olarak özel algoritmalar geliştirirler.
  • Yapay zeka mühendisleri, yeni teknolojilerle yöntemlerini araştırıp akabinde mevcut sistemleri geliştirmek için çalışmalar yapar.
  • Yapay zeka mühendisler, algoritmalar geliştirip onları büyük veri kümeleri üzerinde eğitmeye başlar. Mühendisler, geliştirdikleri modellerin performansını değerlendirip üzerinde iyileştirme çalışmaları gerçekleştirir.

Yapay Zeka Mühendisi Olmak için Gerekenler

Yapay zeka mühendisi olmak için öncelikle üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümünden mezun olmaları gerekiyor. Aynı zamanda yazılım mühendisleri ve bilgisayar mühendisleri de kendilerini geliştirdikleri takdirde yapay zeka mühendisi olabilir.

Yapay zeka mühendislerinin katılması gereken eğitimlerse şunlardır;

  • Yazılım üretim döngüsü
  • Makine öğrenme algoritmaları
  • Veri madenciliği
  • Örüntü işleme
  • Veri girişi kurulumu

Yapay Zeka Mühendisliğinin Geleceği Var mı?

Yapay zeka mühendisliği geleceği son dönemde en çok tartışılan konuların başında geliyor. Yapay zeka alanı gün geçtikçe daha çok gelişmeye başladı. Özellikle bu alana yapılan yatırımlar, geleceğinin olduğunu net şekilde gösteriyor.

Yapay zeka teknolojileri; sağlık, finans, eğitim, otomotiv gibi birçok alanda devrim yaratacak niteliktedir. Şu anda da ortaya devrim niteliğinde çalışmalar sunuluyor. Yapay zeka mühendislerinin çalışmaları özellikle şu alanlarda kendini daha net gösteriyor;

  • İş süreçlerinin otomatikleştirilmesi
  • Yeni hizmetler
  • Verimliliğin artırılması

Yapay zeka mühendisleri, sürdürülebilir kalkınma ve çevre problemlerinin çözümünde de etkin rol oynayacak. Örneğin, enerji kullanımının optimize edildiği sistemler ve atık yönetiminde verimliliği artıran çözümler gibi birçok husus için yapay zeka mühendisleri önemli çalışmalara imza atabilir.