Yapay Zeka Destekli Bilgisayarların Özellikleri Nelerdir?

Yapay zekalı bilgisayar nedir? Yapay zeka destekli bilgisayarların özellikleri nelerdir? Normal bilgisayardan farkı nedir? İşte tüm bu soruların cevapları!

Ayşin Demirer -

Amerikalı John McCarthy, 1956 yılında yapay zeka terimini kamuoyuna tanıttı. Günümüzdeyse bu terim, bilgisayarlarda kullanılmaya başladı. Özellikle son dönemde yapay zeka teknolojisinin ön planda olması bilgisayar üreticilerini harekete geçirdi.

Biz de bu rehberde yapay zeka destekli bilgisayarların özellikleri hakkında bilgi vereceğiz.

İnternet

Yapay Zeka Destekli En İyi Uygulamalar

Yapay Zeka Destekli Bilgisayar Nedir?

Yapay zeka destekli bilgisayar, güçlü Al hızlandırma yazılımlarından oluşuyor. Bu cihazlar, makine öğrenimi ve yapay zeka görevlerini profesyonelce tamamlamak için doğru donanımlarla tasarlanırlar. Yapay zeka destekli bilgisayarlarda NPU, GPU ve CPU yer alır.

NPU, makine öğrenimi algoritmalarının yürütülmesi için tasarlanan özel işlemcilerdir. GPU yani “Grafik İşlemci Ünitesi”, grafik oluşturmak için kullanılan aygıttır. CPU (Merkezi İşlem Birimi), genellikle işlemci olarak ifade ediliyor. Tüm elektronik sistemlerin içerisinde yer alır. CPU sayesinde bilgisayara yüklenen tüm program ve sistemler çalışır. Al destekli bilgisayarlarla problem çözme, öğrenme ve akıl yürütme gibi insan zekasına ihtiyaç duyulan görevler kısa sürede gerçekleştirilir.

Yapay Zeka Destekli Bilgisayarların Özellikleri

Yapay zeka destekli bilgisayarlar; karar verme, doğal dil işleme ve görüntü tanımlamadan tahmine dayalı olarak analitik yapma gibi işlemler için özel tasarlanmışlardır. Tüm bu işlemleri yerine getirebilmeleri için özel programlanırlar. Bahsettiğimiz bilgisayarların performansları çok yüksektir. Çünkü çeşitli yapay zeka teknikleri ve makine öğrenimi algoritmalarıyla geliştirilirler.

Yapay zeka destekli bilgisayarların özellikleri şöyle sıralanabilir;

Yapay zeka destekli bilgisayarların normal bilgisayarlardan farklı olmasının en önemli sebebi yazılımdır. Normal bilgisayarlarda yapay zeka yazılımları kullanılmadığı için daha yavaştır.

Yapay zeka yazılımları, insanlar gibi öğrenip kararlar vermeyi sağlayan sistemlerden oluşuyor.

Yapay Zeka Bilgisayar Örnekleri Nelerdir?

Şu an kullandığımız yapay zeka bilgisayar örnekleri şöyle sıralanabilir:

1. Sürücüsüz Arabalar

Google, Zoox, Tesla vb. büyük şirketler tarafından sürücüsüz arabalarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Sürücüsüz arabalar; makine öğrenimi algoritmaları, sensörler ve kamera sistemlerinden oluşuyor.

2. Kişiselleştirilmiş Öneriler

Yapay zeka destekli bilgisayar, kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor. Yapay zeka bilgisayarlarıyla kişiselleştirilmiş öneriler kapsamında bazı unsurlardan yararlanılır. Örneğin, kullanıcı verileri analizi ve kullanıcıların daha önceki hem tercihleri hem de davranışlarından yola çıkarak birtakım içeriklerle ürün önerilerine ulaşılır.

3. Dolandırıcılık Tespitleri

Finansal kurumların bazıları büyük miktardaki verilerin analizi ve dolandırıcılık faaliyetlerini tespit için yapay zeka destekli bilgisayarlardan yararlanır. Yapay zeka bilgisayarları, finansal kurumlarda gerçekleşen şüpheli işlemleri tespit edilip dolandırıcılık gibi durumların önüne geçilir.

4. Kişisel Asistanlar

Apple’a ait Siri, Amazon’un Alexa’sı ve Google Home gibi kişisel asistanlarda yapay zeka destekli bilgisayarlara örnek gösterilebilir. Bu yapay zeka destekli bilgisayarlar; sesli komutları yanıtlar, çeşitli görevleri gerçekleştirir ve bilgilere ulaşır. Kişisel asistanlarda doğal dil işleme kullanıyor.

5. Tıbbi Teşhis

Yapay zeka destekli bilgisayarlar, tıp alanında kullanılarak hastalıkların teşhis edilmesini sağlıyor. Özellikle olası sağlık risklerinin tespit edilmesinde etkin rol oynuyorlar. Bu noktada CT taramaları, X ışınları vb. tıbbi verilerin analizini yapıyorlar.

Benzer İçerikler