Günümüzde MMORPG türünün halen en iyi temsilcilerinden olan World of Warcraft, geçtiğimiz günlerde yeni genişleme paketi Legion ile yeni bir sayfa açtı. Hatırlanacağı üzere World of Warcraft, 12 yıl önce çıkış yapmış, çıktığı dönemde de adeta yer yerinden oynamıştı. Blizzard'ın gerçek zamanlı strateji oyunu olarak tasarlanan Warcraft serisini online bir maceraya dönüştüren oyun sunduğu yüksek kalite ile dünyanın en yaygın olarak oynanan MMORPG oyunu haline gelmişti. Yıllar geçtikçe World of Warcraft yerinde saymadı ve geliştirilmeye devam etti. Büyük çaplı yamalarla oyuna yeni zindanlar eklendi, genişleme paketleriyle tamamen yeni bölgeler, kahraman sınıfları ve teknik geliştirmeler karşımıza çıktı.
World of Warcraft: Legion, World of Warcraf için yayınlanmış 6. büyük genişleme paketi. Bu genişleme paketinde de bizi birçok yenilik bekliyor. Demon Hunter adlı kahraman sınıfı, Broken Isles adlı tamamen yeni bölge, oyun mekaniklerinde köklü değişiklikler bu yenilikler arasında. Bu yazımızda da oyunda yer alan bu yenilikleri inceleyeceğiz, Demon Hunter sınıfına detaylı bir bakış atarak oyun ile ilgili izlenimlerimizi paylaşacağız. Oyunu 2005 yılından beri oynayan ve her genişleme paketini denemiş biri olarak Legion'ı önceki genişleme paketleriyle kıyaslayacağım.
Kutu Tasarımı
Eğer siz de World of Warcraft'ın ve genişleme paketlerinin kutulu versiyonlarını satın alarak koleksiyon yapıyorsanız yeni genişleme paketinin kutu tasarımı merak edeceğiniz bir nokta olacaktır. Hatırlanacağı üzere Mists of Pandaria genişleme paketinde oyun düz bir DVD kutusu içinde yayınlanmış, oyun severlere oldukça zayıf bir sunum yapılmıştı. Neyse ki World of Warcraft: Legion bu tarz zayıf bir sunuma sahip değil.
World of Warcraft: Legion'ın kutusunun önü önceki kutulu versiyonlarda karşılaştığımız klasik kabartmalı şekilde tasarlanmış:
Kutuyu açtığınızda ise kapaklar yanlara doğru açılıyor ve panoramik bir şekilde tasarlanmış özel bir görsel sizi karşılıyor. Eğer Heroes of the Storm ve Hearthstone oynuyorsanız Blizzard'ın size güzel bir sürprizi var. Oyunun kutusu içinde Heroes of the Storm'da Jaina Proudmoore kahramanını ve Hearthstone'da kart paketini açan kodlara yer verilmekte. Bunun haricinde bir de Türkçe hızlı başlangıç kılavuzu bulunmakta.
Hikaye
Hatırlanacağı üzere son iki World of Warcraft genişleme paketi bize alternatif hikayeler sunmuşlardı. Mists of Pandaria ve Warlords of Dreanor'da oyunun ana hikayesiyle direkt olarak bağlantılı olmayan hikayeler ile tanışmıştık. World of Warcraft: Legion bu anlamda serinin özüne dönüyor ve bize oyunun ana hikayesi ile direkt olarak bağlantılı olan bir macera sunuyor.
Genişleme paketinin adının Legion olması, Warcraft'ın geçmişinde Azeroth'u yok etmek için mücadele vermiş karanlık titan Sargeras'ın emrindeki dev iblis ordusunun adının Burning Legion olmasından kaynaklanıyor. Orc warlock Gul'dan daha önceden karanlık geçitler açarak Burning Legion'ın Azeroth'a geçmesini mümkün kılmış; fakat Azeroth'ta yaşayan farklı ırklar aralarındaki savaşı bırakıp işbirliği yaparak Burning Legion'ı durdurmuştu. War of the Ancients olarak anılan bu olayın binlerce yıl ardından Gul'dan tekrar Burning Legion'ın Azeroth'a girebilmesi için karanlık bir geçit açmanın yolunu buluyor ve istila başlıyor. Bu istilayı durdurmak ve Warcraft evrenindeki birçok farklı dünyayı yok etmiş olan karanlık titan Sargeras'ı engelleyebilmek için biz de kahramanlarımızla savaşa katılıyoruz.
World of Warcraft: Legion'da Warcraft'ın ana hikayesi işlenirken Warcraft evreninin geçmişine ışık tutan kesitler de karşımıza çıkıyor. Bu kesitler belli soru işaretlerini cevaplamaktalar. Bu nedenler lore meraklısı oyuncular için World of Warcraft: Legion önemli bir yere sahip olacaktır.
World of Warcraft: Legion ile yeni demon hunter sınıfının bağlantısı ise ortaya çıkan yeni Burning Legion tehdidi karşısında bu kahraman sınıfının son çare olarak görülmesi. Illidan Stormrage'in takipçileri olan demon hunterlar, iblisleri tespit etmekte ve avlamakta usta kahramanlar. Bu nedenle Illidan Stromrage'i uzun bir süre boyunca tutsak almış olan Maiev Shadowsong, tutsak tutulmakta olan demon hunter kahramanları özgür bırakıyor ve onları Burning Legion ile savaşmakla görevlendiriyor.
Karakter Yaratma Ekranı ve Class Trial Sistemi
Legion'a başlarken yeni bir kahraman sınıfı yaratmak istiyorsanız karakter yaratma ekranındaki değişiklikler gözünüze çarpacaktır. Irk e kahraman sınıfı seçimi yaptıktan sonra karşımıza daha önceki genişleme paketleriyle kıyaslandığında daha çok kahraman kişiselleştirme seçeneği çıkıyor. Kahraman kişiselleştirme seçenekleri yeni bir pencerede toplanmış:
Bu ekranda saç rengi, ten rengi, yüz şekli, takılar, dövmeler, boynuzlar gibi birçok özelliği değiştirerek önizlemelerini görebiliyoruz.
World of Warcraft: Legion'ın karakter yaratma ekranında da dikkat çeken bir diğer yenilik Class Trial sistemi. Bu sistem temel olarak bir kahramanı seviye atlatmadan önce o kahramanın beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağını anlamanıza yardımcı oluyor. Class Trial ile bir kahramanı 100. seviyeden başlayarak kontrol edebiliyor, belli bir yere kadar oyunda ilerleyerek yeteneklerini yakından tanıyabiliyorsunuz. Bu sayede kahramanınızı büyük emekler sonucu yüksek seviyeye taşıdıktan sonra hüsrana uğrama derdinden kurtulabiliyorsunuz.
Class Trial sistemini demon hunter harici kahraman sınıflarında kullanabiliyor, dilerseniz 100. seviyeye yükseltme seçeneğini kullanarak bu kahramanı deneme sürüşünden sonra oynamaya devam edebiliyorsunuz.
Demon Hunter Sınıfı
World of Warcraft: Legion'ın yeni kahraman sınıfı demon hunter, tıpkı death knight sınıfı gibi üst bir kahraman sınıfı olarak tasarlanmış. Yani bu kahraman sınıfını oynayabilmek için aynı sunucuda en az 70. seviyeye sahip bi kahramanınız olması gerekiyor.
Demon hunter sınıfı sadece elf ırklarına özgü bir kahraman sınıfı. Death knight sınıfında pandaren hariç her ırkı seçebiliyorduk. Demon hunterda ise sadece blood elf ve night elf ırklarını seçebilmekteyiz.
Demon hunter sınıfını seçtiğinizde oyuna 98. seviyeden başlıyorsunuz. World of Warcraft: Legion ile birlikte seviye sınırı 110'a çıkmakta. Yani yeni demon hunter kahramanınızı maksimum seviyeye ulaştırmak için çok uğraşmanıza gerek yok.
Demon hunter, leather türünde zırhları giyebiliyor ve Illidan ile özdeşleşmiş warglaive türünde silahları kullanabiliyor. Demon hunter sınıfına özgü olan spectral sight yeteneği ise oldukça kullanışlı bir sınıf yeteneği. Bu yetenek, gizlenen düşmanları duvarların arkalarında olsalar dahi görmenize imkan tanıyor. Spectral Sight yeteneği özellikle PvP'de can yakacak bir özellik. Bu özelliği kullanarak rogue ve druid gibi gizlenme yeteneğine sahip sınıfları kolayca tespit ederek planlarını bozabiliyorsunuz. Spectral Sight çok uzun olmayan bir tazeleme süresine sahip.
Demon hunter sınıfının bir diğer yeteneği olan glide yeteneği ise hem görsel, hem de kullanışlılık açısından işe yarayan bir yetenek. Bu yetenek sayesinde kahramanınız çift zıpladıktan sonra kanatlarını açarak havada süzülebiliyor. Yüksek yerlerden ve uçurumlardan atlarken bu özellik sayesinde bir planör gibi süzülebiliyorsunuz. Ayrıca glide normal koşma hızınızdan da bir miktar hızlı ilerlemenizi sağlıyor.
Demon hunter sınıfının yeteneklerini kullanabilmek için warrior sınıfındaki rage gibi bir kaynak kullanıyorsunuz. Bu kaynak uzmanlık seçiminize göre siz hasar verdikçe veya siz hasar aldıkça artıyor.
Bu sınıfın yeteneklerine göz attığımızda ise 2 farklı uzmanlık alanı görüyoruz: Havoc ve Vengeance.
Havoc uzmanlığı hasar vermek üzerine tasarlanmış bir uzmanlık. Havoc'u seçen demon hunter oyuncuları hızlı şekilde ilerleyip saldırabiliyorlar. Metamorphosis yeteneği ise bu sınıfın en üst düzey yeteneği ve uzun bir tazeleme süresine sahip. Metamophosis ile verdiğiniz hasarı ve fury kaynağının üretim miktarını kısa bir süreliğine artırabiliyorsunuz. Havoc eğer zindanlarda ve raidlerde hasar vermeyi seviyorsanız tavsiye edebileceğimiz bir uzmanlık alanı.
Bir diğer uzmanlık alanı olan Vengeance ise kahramanınızı tank olarak kullanmak isterseniz seçebileceğiniz uzmanlık alanı. Bu uzmanlık ilk başta zindanlar ve PvE için tasarlanmış bir uzmanlık gibi görünse de PvP'de de oldukça iyi iş yapabilmekte.
Vengeance uzmanlığı sahip olduğu crowd control yetenekleriyle PvP'de çok can yakabiliyor. Bu uzmanlık sayesinde alan etkili fear, yavaşlatma, silence büyüleri yapabiliyor, düşmanlarınızın petlerini etkisiz hale getirebiliyor, stun ile düşmanlarınızı sersemletebiliyorsunuz.
Vengeance mobilitesi yüksek bir tank uzmanlığı. Bu da onu death knight sınıfından farklı kılmakta. Vengeance uzmanlığının death knight sınıfının tank uzmanlığına benzeyen yönü ise kendinizi iyileştirebilmenize imkan tanıması. Tıpkı death knight sınıfında olduğu gibi düşmanlarımıza hasar verirken kendimizi iyileştirebiliyoruz.
Vengeance uzmanlığının en üst düzey yeteneği de Metamorphosis; fakat bu uzmanlıkta farklı bir yapıya sahip. Metamophosis, Vengeance uzmanlığında verdiğimiz hasarı artırmak yerine maksimum can seviyemizi artırıyor.
Death knight ile kıyaslandığında Vengeance uzmanlığında hasar azaltma biraz daha düşük seviyedeymiş gibi hissediliyor Bu durum bir süre sonra yeni zırhlar ve setler sayesinde düzelebilir. Ayrıca Blizzard'ın yamalarla sınıfları ve uzmanlıkları optimize ettiğine de önceden tanık olmuştuk.
Zindanlarda Vengeance uzmanlığı aggro tutma konusunda bir hayli başarılı. Alan etkili hasar veren yetenekler sayesinde kalabalık düşman gruplarını kolayca idare edebiliyorsunuz. Bunun yanında taunt yeteneğine de sahipsiniz.
Demon hunter sınıfında 3. bir uzmanlık alanının olmaması dikkat çekiyor. Anlaşılan o ki Blizzard bu genişleme paketinde biraz tembellik yapmış.
Broken Isles ve Legion Haritası
World of Warcraft: Legion'da konuk olduğumuz Broken Isles bölgesi Kalimdor ve Eastern Kingdoms arasındaki Great Sea adlı denizin ortasında yer alan küçük adalar zinciri. Bu adalarda toplamda 6 küçük bölge yer alıyor. Bu bölgelerin herbiri kendine has görevler sunuyor.
World of Warcraft: Legion'da ana şehrimiz ise daha önceden Wrath of the Lich King genişleme paketinde de ana şehrimiz olan Dalaran. Dalaran, Burning Legion istilasıyla yeni yerine taşınıyor ve operasyonlarımızın merkezi haline geliyor.
World of Warcraft: Legion'ın haritasının daha önceki genişleme paketleriyle kıyaslandığında biraz küçük hissettirdiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca bu adalarda karşımıza çıkan ve bize görev veren kişiler, savaştığımız ırklar genellikle önceki genişleme paketlerinde karşılaştığımız ırklar. Vrykul ırkı, night elfler, murloclar, koboldlar, taurenler, nagalar haricinde bir iki yeni ırkla da karşılaşmaktayız; fakat ağırlık eski ırk ve kültürlerde.
Görevler, Seviye Atlama, Zindanlar ve Raidler
Legion'da maksimum kahraman seviyesinin 110'a yükseltildiğinden bahsetmiştik. Eğer 100. seviye kahramanınızı 110'a çıkartacaksanız ve benim gibi casual olarak World of Warcraft oynuyorsanız 100'den 110. seviyeye çıkmak sadece birkaç gününüzü alıyor. Bu sürecin oldukça kısa olduğunu söyleyebiliriz. Daha önceki genişleme paketlerinde maksimum seviyeye ulaşmak biraz daha uzun sürüyordu. Yoğun bir maratonla sadece 1 gün içinde bile 110'a erişebilmeniz mümkün. Blizzard'ın bu anlamda seviye atlama sürecini daha da uzatması gerekliydi diye düşünüyorum. Bu sayede seviye atlamak sadece bir formalite olmaz, oyuncular gerçekten bir şeyler başardıklarını hissederlerdi.
Seviye atlarken karşınıza çıkacak görevler, tek başınıza yapabileceğinız kolay görevler. Bunun yanında görev yaptığınız bölgelerde haritada yıldızlar ile işaretlenen mini bosslar ile karşılaşacaksınız. Bu bossları tek başınıza yok edebiliyorsunuz ve kaliteli zırhlar ve eşyalar düşürüyorlar. Mini bosslar seviye atlama sürecine de renk katıyor.
World of Warcraft: Legion'daki zindanlar da genel olarak casual oyuncular düşünülerek tasarlanmış zindanlar. Çoğu zindanı problem yaşamadan ve zorlanmadan tamamlayabiliyorsunuz. Daha önceki genişleme paketlerinde belli bossları geçebilmek için özel taktikler uygulamanız gerekiyordu. Legion'da ise sadece oyunun akışına göre ilerlemeniz yeterli. World of Warcraft: Legion toplamda 8 zindan içeriyor.
World of Warcraft: Legion'daki raidlere girebilmek için ise 825 eşya seviyesine yükselmeniz gerekiyor. Kaliteli zırh ve eşyaları elde edebilmek için normal zindanları tamamlayarak set zırhlarını toplamanız, world quest olarak adlandırılan dünya görevlerini yapmanız gerekiyor. Legion'da şu an için 7 adet raid mevcut, bu raidlere yamalarla yenileri eklenecek.
Artifact Silahlar ve Class Hall
Legion genişleme paketinde karşımıza çıkan en büyük yeniliklerden biri de artifact kalitesindeki silahlar. Yeni artifact sistemiyle birlikte Blizzard oyundaki silah seçeneklerini ortadan kaldırıyor ve her kahraman sınıfına ve bu sınıfların uzmanlıklarına özgü artifact silahlar sunuyor. Belli bir seviyeye geldiğinizde artifact silah görevinizi alıyorsunuz ve kolayca bu görevi tamamladıktan sonra artifact silahlarınızı kullanmaya başlıyorsunuz.
Artifact silahlar, siz kahramanınıza seviye yükselttikçe ve 110. seviyeden sonra ilerleme kaydettikçe sizinle birlikte gelişecek şekilde tasarlanmış silahlar. Bu silahların kahramanlarımızın talent sistemine benzeyen bir özellik sistemi var. Bu artifact özellikleri kahramanınızın yeteneklerine katkıda bulunuyor; örnek olarak belli bir yeteneğinizin verdiği hasarı artırıyor veya belli bir yeteneğinizi kullandığınızda sağlık kazanmanızı sağlıyor. Bunun yanında yeni kahraman yeteneklerinizi de artifact silahınız sayesinde öğrenebiliyorsunuz. Silahımızın yeteneklerini geliştirmek ve onu güçlendirmek için yaptığımız görevlerden, zindanlardan, PvP maçlarından kazanacağımız artifact power adlı kaynağı kullanıyoruz. Artifact power sayesinde silahımızın yetenek ağacında yeni yetenekleri aktifleştirebiliyor, mevcut yeteneklerin üst seviyelerini açabiliyoruz:
Artifact silahları, artifact powerın yanısıra artifact relic olarak adlandırılan ve gemlere benzeyen eşyalarla da geliştirebiliyoruz. Bu eşyaları kullanarak artifact silahımızın yetenek ağacında bulunan yetenekleri güçlendirebiliyoruz ve eşya seviyesini yükseltebiliyoruz:
Artifact silahınızın relic yuvalarını sınıf görevlerinizi tamamladıkça açabilmektesiniz. Ayrıca görevleri tamamlayarak ve başarımları kazanarak artifact silahınız için farklı renk ve görünüm seçeneklerini de açabilmektesiniz:
Legion'ın artifact sistemi güzel olsa da oyunda bir zindana girip veya raidlere katılıp uzun uğraşılar sonucu toplayabildiğiniz yeni silahların yarattığı zoru başarma ve kazanma duygusunu ortadan kaldırdığını belirtmekte fayda var. Oyunda artık tek bir silaha sahip olmanız bir süre sonra sıkıcı olmaya başlıyor. Artifact silahınızı geliştirseniz de yeni bir silah elde edemediğiniz için bir miktar kahramanınızla gelişme kaydedemiyormuş gibi hissediyorsunuz. Blizzard bu açığı transmogrification özelliği ile kapatmaya çalışıyor. Daha önceden de var olan bu sistem Legion'da biraz daha önemli hale geliyor. "Appearances" adlı başlık altında daha önceden topladığınız silah, zırh ve eşyaların görünümleri listeleniyor ve bu sayede silahınızıa veya zırhlarınıza hangi görünümü verebileceğinizi kolayca seçebiliyorsunuz. Yani bir bakıma kendi giyinme dolabınıza sahip oluyorsunuz:
Transmogrification, artifact silahlarınızın görünümünü değiştirse de yine de yeni silaha sahip olmanın verdiği o güzel hissin yerini dolduramamakta. Bu durumu gerçek meyvelerden üretilmiş dondurma yemekle kimyasal tatlandırıcılarla üretilmiş dondurma yemek arasındaki farka benzetebiliriz.
Hatırlanacağı üzere bir önceki genişleme paketiyle birlikte gelen garrison sistemi oyuncular arasındaki etkileşimi ve sosyalleşmeyi öldürmesi nedeniyle sertçe eleştirilmişti. Eskiden capcanlı olan şehirlerde garrisonlar nedeniyle in cin top koşturur hale gelmiş, oyuncular tek başlarına garrisonlarında farmville oynayarak vakit oldürmeye başlamışlardı. Garrisonlar ilk başta ilginç olsa da bir süre sonra rutine dönen işler ve etkileşimsizlik yüzünden kendimizi mapushane duvarlarına bakıyormuş gibi hissetmemize neden oluyordu.
Blizzard, Legion'da garrisonlardaki etkileşimsizlik problemini ortadan kaldırmak için farklı bir çözüm geliştirmiş; o da class hall olarak adlandırılan sınıf merkezleri.
Bu merkezlerin garrisonın bir miktar modifiye edilmiş ve kırpılmış versiyonları olduğunu söyleyebiliriz. Garrisonlardan class hall merkezlerine geçiş kapalı cezaevinden yarı açık cezaevine geçiş gibi bir tecrübe. Artık etrafta başka oyuncular görebiliyoruz; falat bu oyuncular sadece sizin kahraman sınıfınıza dahil olan oyuncular. Yani buradaki kader arkadaşlarınız sizin gibi iblis avlamaktan, rahiplik yapmaktan, büyü yapmaktan veya ruhsatsız balta ya da hançer taşımaktan hükümlü meslektaşlarınız. Blizzard garrison problemini çözmeyi denemiş; fakat tam anlamıyla bu işi başaramamış. Yine de çabalamış, hakkını vermek lazım.
Class hall merkezlerinde oyuncular yine garrisonda olduğu gibi çeşitli kahramanları takipçileri yapabiliyorlar ve görevlere göndererek çeşitli ödüller kazanabiliyorlar. Altın, tecrübe puanı, artifact power veren eşyalar, özel zindan görevleri class hall merkezlerinden vereceğiniz görevleri tamamlayarak kazanabileceğiniz ödüller arasında. Bu görevlere başlayabilmek için ise order resources adlı kaynağa ihtiyaç duyuyoruz. Bu kaynağı; görevleri, zindanları, PvP maçlarını tamamlayarak, haritalardaki mini bossları keserek kazanabiliyoruz.
Class hall merkezlerinin en önemli işlevi ise sınıfınıza özel görevleri alacağınız yer olması. Bu görevleri tamamlayarak artifact silahınız için geliştirmelerin kilidini açabiliyorsunuz. Ayrıca belli kriterleri yerine getirdiğinizde set eşyalarınızı yine class hallda yer alan npclerden satın alabilmektesiniz. Order resources harcayarak alacağınız çeşitli eşyalar da üzerinizde yer alan zırhların mevcut eşya seviyesini yükseltmenize imkan tanıyor.
PvP
World of Warcraft: Legion'da PvP'nin oyunun en radikal değişiklikler kazanan yönü olduğunu söyleyebiliriz. Oyuna yeni bir battleground eklenmemiş; fakat 2 yeni arena bizi bekliyor.
Legion'da PvP mekanikleri oyunda büyük bir etki yaratacak şekilde elden geçirilmiş. Oyuncular arası ekipman farkından kaynaklanan avantaj/dezavantajı ortadan kaldırabilmek için ekipmanın ağırlığı PvP'de azaltılmış. Her sınıf bir PvP maçına katıldığında önceden belirlenmiş istatistiklerle savaşa başlıyor. Oyuncunun mevcut eşya seviyesi ne kadar yüksekse bu temel istatistikler o derece yükseltiliyor; fakat bu yükseltme derecesi çok büyük boyutlarda olmadığı için ekipmanların yarattığı ezici avantaj ortadan kalkıyor. Legion ile birlikte PvP setleri ortadan kalkıyor, set bonusları ve trinketler etkisiz hale getiriliyor. Oyuncular PvP ve PvE için ayrı setler dizme derdinden kurtuluyorlar.
Legion'dan önce PvP maçlarını tamamlayarak honor kazanırdık ve bu honorla PvP setleri ve silahları satın alırdık. Artık bu sisteme son veriliyor ve honor farklı bir amaç için kullanılıyor; o da PvP'ye özel kahraman yeteneklerinizi açmak için. Honor talents adı verilen bu PvP yetenekleri oldukça büyük önem taşıyor ve PvP karşılaşmalarının kaderini değiştirebiliyor. Kahramanınızın verdiği hasarı artırıp aldığı hasarı azaltmanın yanısıra yeni crowd control yeteneklerinizi açabiliyor, mevcut yeteneklerinize yeni özellikler kazandırabiliyorsunuz.
Honor talent ağacındaki yetenekleri ilk başlarda oldukça kolay bir şekilde açabilmektesiniz. PvP maçlarını kazansanız da kaybetseniz de honor kazanıyorsunuz. Honor talent ağacınızın ilerleyen seviyelerindeki yetenekleri açmak için ise daha çok çabalamanız, daha çok PvP maçı tamamlamanız gerekiyor.
World of Warcraft: Legion ile birlikte PvP maçlarını kazandıkça ödül olarak sandıklar kazanıyoruz. Bu sandıklardan zırhlar, ekipmanlar, artifact power veren eşyalar, altın ve PvP maçlarında kullanabileceğiniz iksirler çıkıyor. Ayrıca Mark of Honor adındaki yeni para birimi de çıkabiliyor. Mark of Honor ile eski genişleme paketinde karşımıza çıkmış PvP setlerini, binekleri ve diğer ekipmanları transmogrification ve koleksiyon amacıyla satın alabiliyoruz.
World of Warcraft: Legion'da PvP açısından sınıf dengesinin başarılı olduğunu söyleyebilirim. Daha önceki genişleme paketlerinde belli sınıfların sivrilerek hayatı diğer sınıflara zindan ettiğine tanık olmuştuk. Legion'da ise böyle bir duruma rastlamadım. World of Warcraft tarihinde yamalarla sınıf dengesinde köklü değişikliklerin yapıldığına tanık olmuştuk. Fakat Legion'da böyle bir yamaya bir süre ihtiyaç duyulmaycak gibi görünüyor.
World of Warcraft: Legion'da PvP'yi özetlemek gerekirse; honor talent sistemi heyecan verici, sınıf dengesi ise başarılı. Fakat PvP setlerinin ve silahlarının kaldırılmış olması bir miktar üzücü. Uzun süre çalışıp bu set ve silahları elde etmek oyundan tatmin olmamızı sağlıyordu. Eğer PvP ve PvE'ye aynı anda zaman ayıramıyorsanız Legion sizin için tatmin edici olacaktır; çünkü ayrı ayrı ekipman kasma derdinden kurtuluyorsunuz. Raid yaparak kazandığınız eşyalarla battleground veya arenalara ceylan gibi sekerek dalabilirsiniz.
Genel Değerlendirme
- World of Warcraft: Legion'ı daha önceki genişleme paketleriyle kıyaslamak gerekirse içerik zenginliğinin daha düşük olduğunu söyleyebilirim. Daha küçük bir harita ve daha az yeni eşya Legion'ı daha küçük çaplı bir genişleme paketi yapmakta. Yeni zindan sayısı ise çok fazla değil. Neyse ki raid sayısı tatmin edici seviyede. Maksimum seviyeye ulaşmak çok kısa sürüyor, seviye atlama süreci sadece bir formalite haline gelmiş.
- Demon Hunter sınıfı oldukça eğlenceli
- Artifact silah sisteminin hem eksi yönleri hem de artı yönleri bulunmakta. Silahınızı dilediğiniz gibi, tercihlerinize göre geliştirebilmeniz güzel. Fakat zindanlardan, raidlerden ve PvP'den kazandığınız yeni silahların yarattığı heyecan verici duyguyu öldürüyor.
- Class hall sistemi ise etkileşim ve sosyalleşme problemini kısmi olarak ortadan kaldırıyor; fakat tam anlamıyla etkili değil. Bu merkezlerde geçirdiğiniz zamanda yine şehirlerdeki canlı hayattan izole edilmiş gibi hissediyorsunuz. Class hall merkezlerinde takipçilerinize verdiğiniz görevler de bir süre sonra tıpkı garrisonda olduğu gibi rutine bağlıyor. Neyse ki çiçek ekip biçme, maden toplama gibi görevler ortadan kaldırılmış. World of Farmville'e güle güle demenin de vakti gelmişti.
- Legion'da PvP sınıf dengesi açısından başarılı, honor talent sistemi oldukça heyecan verici. Ekipman avantajlarının düşürülmüş olması PvE ile de uğraşan oyuncular için avantaj; fakat hardcore derecede PvP ile uğraşan oyuncular için bir miktar hayal kırıklığı olabilir. PvP setlerinin ve silahlarının oyundan kaldırılmış olması da üzücü olacak bir başka değişiklik.
Daha önceden yayınlanan World of Warcraft genişleme paketleri arasından şahsen beni en çok etkileyen Wrath of the Lich King olmuştu. Hem hikaye anlamında, hem oyuna kazandırılan yeni içerikler, teknolojik yenilikler, mekan tasarımları, içerik zenginliği Wrath of the Lich King'i başarılı bir genişleme paketi yapıyordu. Legion ise çok daha küçük çaplı bir genişleme paketi hissi yaratıyor. Eğer Wrath of the Lich King'e 5 yıldız verecek olsaydık Legion'ın puanı 3.5 yıldız olurdu.
Peki Legion kötü bir genişleme paketi mi? Hayır. Eğer önceden de World of Warcraft'ı severek oynadıysanız Legion muhtemelen bir süreliğine keyifli vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Oyunun lore kısmı sizin için önemliyse Legion bu anlamda tatmin edici olacaktır; çünkü Legion oyunun ana hikayesini devam ettiriyor. Bunun yanında eğer paranızı gerçekten büyük yenilikler ve zengin bir içerik sunan Wrath of the Lich King gibi bir genişleme paketine ayırmak istiyorsanız Legion beklentilerinizi karşılamayabilir.
Legion'daki içerik zenginliğinin önceki genişleme paketlerinden daha az olmasına rağmen Blizzard bu konuda çalışmaları olduğunun sinyalini veriyor. Firma şimdiden 7.1 yamasını ve bu yamayla gelecek Karazhan zindanının yeni versiyonunu tanıtmıştı:
İncelememizi beğendiyseniz ve yeni incelemelerimizi görmek isterseniz yazımızı paylaşmayı unutmayın, iyi eğlenceler!
Hala Oynanan Dünyanın En Acayip 9 Bedava Çevrimiçi Rol Yapma Oyunu
YORUMLAR