WordPress'te Yedekleme Nasıl Yapılır?

WordPress tabanlı web sitelerinizde herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda içeriğinizin kaybolmaması için nasıl yedek alabileceğinizi anlattık.

Volkan Yılmaz -

Dünya’nın en çok tercih edilen blog sistemlerinden biri olan WordPress’te yaşanabilecek aksiliklere karşı yedekleme yapmak gerçekten önemli bir nokta. Belirli zaman aralıklarında alacağınız yedekler ile sitenizde yaşanabilecek aksiliklere karşı önleminizi alabilirsiniz.

Veritabanı çökmesi, sunucuyla alakalı problemler ve daha birçok aksilik, emek vererek hazırladığınız içeriklerinizin ve doğal olarak web sitenizin yok olmasına neden olabiliyor. Bu tür durumlar için kısa zaman aralıklarında yedek almak, bu tür sorunların önüne geçmenize yardımcı oluyor. WordPress’te bu işlemi birkaç farklı yöntemle yapabiliyorsunuz. Bunları sıralamak gerekirse;

1. WordPress İçe aktar-Dışa aktar özelliği

Bu özellik WordPress’in getirdiği işlevlerden bir tanesi. Ancak bu özelliği kullanırken unutmamanız gereken bir nokta var. O da, Dışa aktar diyerek indirdiğiniz .xml uzantılı yedek görsel barındırmıyor.  xml uzantılı yedeğinizi indirdikten sonra FTP’ye bağlanarak wp-content klasörünün de yedeğini almalısınız.

Bu adımları geçtikten sonra, yedekleri yükleyeceğiniz siteye indirmiş olduğunuz wp-content klasörünü kopyalayın, ardından tema ve eklentileri aktif edin. Daha sonra da .xml uzantılı yedeği WordPress kontrol panelinde Araçlar > İçe Aktar > WordPress adımlarını takip ederek yükleyin. Bu işlemlerden sonra yedeğiniz siteye yüklenmiş olacaktır.

2. Yedekleme Eklentileri

WordPress’in sunmuş olduğu yedekleme eklentileri, sizi tüm bu zahmetten kurtararak kolayca yedek almanızda yardımcı oluyor. BackupBuddy, BackupWP Free ya da WP DB Backup Manager gibi eklentiler işinizi fazlasıyla görecektir.

3. cPanel Üzerinden Yedek Alma

Öncelikle tarayıcınızın adres çubuğuna www.siteadresiniz.com:2082 yazarak cPanel’e giriş yapın. Daha sonra Dosyalar ya da Files sekmesinde yer alan Yedekleme Sihirbazı’na (Backup Wizard) tıklayın.

Buradan Yedekle butonuna basarak devam edelim.

Tüm dosyalarımızı yedekleyeceğimiz için Tam Yedekleme (Full Backup) butonuna basıyoruz.

Bu ekranda da Yedek Oluştur (Create Backup) butonuna basıyoruz ve işlemi tamamlıyoruz. Yedek dosyası hazır olduğunda, sistemde kayıtlı olan mail adresinize bilgi iletilecektir.

4. FTP ve phpMyAdmin ile Manuel Yedek Alma

Web sitenizin dosyalarına erişebilmek için FTP yazılımına ihtiyacınız olacaktır. Bu yazılımlardan en hızlı ve açık kaynak kodlu olan FileZilla’yı kullanmanızı tavsiye ediyorum.


Barındırma hizmeti aldığınız şirketin size gönderdiği FTP bilgilerini kullanarak FTP’ye giriş yaptıktan sonra, ana dizinde yer alan dosyaların tamamını bilgisayarınızdaki bir klasör içine aktarın. Daha sonra cPanel üzerinde Veritabanları (Databases) kısmındaki phpMyAdmin bağlantısına tıklayın.

phpMyAdmin’e tıkladığınızda yukarıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Üstte yer alan menüde Dışa aktar butonuna tıklıyoruz. Dışa Aktarma Yöntemi ve Biçim bölümlerini değiştirmeden Git butonuna tıklıyoruz ve veritabanı dosyası indirilmeye başlıyor. Bu adımdan sonra tek yapmanız gereken veritabanı dosyasının indirilmesini beklemek. Bu yedeği yüklemek için de yine aynı menüde yer alan İçe Aktar özelliğini kullanabilirsiniz. Bir başka rehber makalede görüşmek üzere, hoşçakalın.

WordPress'e Eklenti Nasıl Kurulur?

WordPress'e Tema Nasıl Yüklenir?

Benzer İçerikler

YORUMLAR