SEO açısından en iyi içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress, sunduğu özelliklerle SEO uyumluluğu sağlıyor. Her ne kadar bu uyumluluk sağlansa da, sistem üzerinde birkaç değişiklik yapmak daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Biz de bu konuya dair rehber bir makale hazırladık.
WordPress için SEO ayarlamalarını yaparken bu konuda en çok tercih edilen eklentilerden biri olan All in One SEO’yu tercih ettik. Yönetici panelinde Eklentiler > Yeni Ekle adımlarını izleyerek bu eklentiyi kurduktan sonra etkinleştirmeniz gerekiyor.
Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, sol taraftaki menüde All in One SEO adında bir sekme oluştuğunu göreceksiniz. Bu bölümün üzerine tıkladığınızda açılan menüden Genel Ayarlar’a giriyoruz.
Gördüğünüz gibi çeşitli seçeneklerle karşılaştık. Bu bölümde uygulamanız gereken ayarları yukarıdaki ekran görüntüsünden inceleyebilirsiniz.
Standart URL’ler: Bu seçeneği Google’daki sigortanız olarak görebilirsiniz. Ulaşılamayan URL veya tekrarlanan içeriklerle karşılaşıldığında, Google botlarının hangi linki baz alacağını belirtmenizi sağlamaktadır.
Set Protocol For Canonical URLs: Yukarıda açıkladığımız Standart URL’lerin protokolünü, yani http mi yoksa https mi kullanacağını belirtiyor. Auto seçeneğini işaretleyerek, bunun otomatik olarak seçilmesini sağlayabilirsiniz.
Orijinal Başlığı Kullan: Bu seçeneğin pasifte kalması daha uygundur. Ancak, kullandığınız tema veya eklentiler Meta Başlık konusunda sıkıntılara neden oluyorsa Etkin hale getirebilirsiniz.
Önemli olayları kaydet: Sitenizde gün içerisinde gelişen olayları ve hataları kaydederek, ilerleyen zamanlarda karşılaşacağınız sorunlara karşı önlem alabilirsiniz. Burada tercih sizin.
Ana Sayfa Ayarları
Burada web sitenizin arama motorunda nasıl görüneceğini ve anahtar kelimeleri girebilirsiniz. Ana sayfa başlığında maksimum 60 karakter, açıklama bölümünde ise maksimum 160 karakter kullanmalısınız. Sitenizi doğru şekilde anlatan anahtar kelimeleri de ilgili alana, aralarında virgül olacak şekilde yazabilirsiniz. Anahtar kelime seçimlerini doğru yapmanız önemlidir. Gereksiz anahtar kelime kullanımından da kaçınmanızı tavsiye ediyorum.
Anahtar Kelime Ayarları
Anahtar Kelimeler: Bu alanı etkinleştirdiğinizde kullandığınız anahtar kelimeler Meta Tag’ler bölümünde gösterilecektir. Etkin olmasını tavsiye ediyorum.
META anahtar kelimeleri için Kategorileri Kullan: Bu bölümü işaretlediğinizde kategori isimleri META anahtar kelime olarak kullanılacaktır.
META anahtar kelimeleri için Etiket Kullan: Bu alanın işaretli olması durumunda, WordPress’in dahili gelen etiket sisteminde kullandığınız anahtar kelimeleri de META anahtar kelimelere dahil etmiş olacaksınız.
Dynamically Generate Keywords for Posts Page/Archives: Anahtar kelimelerinizin blog sayfasında kullanılması için işaretleyebilirsiniz. Blog sayfasında görünen yazılara göre anahtar kelimeler dinamik olarak belirlenecektir.
Başlık Ayarları
Başlıkları Biçimlendir: Bu bölümü etkin hale getirdiğinizde hemen alt bölümde yeni özellikler açılacaktır. Ana sayfa dışında yer alan başlık etiketlerinin düzenlemesini yeniden yapabilirsiniz.
Başlıkları Büyük Harfe Çevir: Sayfa başlıklarını otomatik olarak büyük harfe çevirecektir.
Kategori Başlıklarını Büyük Harfe Çevir: Kategori sayfalarının başlıkları büyük harfle başlayacaktır.
Not: Başlıkları Biçimlendir bölümünü etkinleştirdiyseniz, aşağıda açılan bölümlerden 404 Başlık biçimi bölümüne “Hiçbir sonuç bulunamadı.” Yazabilirsiniz. Sayfalanmış Biçim bölümünü ise - Sayfa %page% şeklinde değiştirebilirsiniz.
Görünüm Ayarları
Özel Yazı Türleri için Sütun Etiketlerini Göster: Bu özelliği sitenizdeki her içerik için SEO ayarlaması yapmak istiyorsanız kullanabilirsiniz. Ortam seçeneğini işaretlediğinizde, yüklediğiniz görsel için bile SEO ayarlaması yapabileceksiniz. Diğer bölümleri yukarıdaki gibi işaretlemenizi öneririm.
Noindex Ayarları
Bu bölümde yapacağınız ayarlar, arama motorlarında sitenizin hangi bölümlerinin görünmesini istemediğinizi seçmenizi sağlıyor. Standart ayarlarda tüm kutucuklar boş olarak gelmektedir. İsterseniz boş bırakabilir, isterseniz kategoriler ve etiketleri işaretleyebilirsiniz.
Gelişmiş Ayarlar
Açıklamaları otomatik oluştur: Bu bölümü işaretlediyseniz eklenti, içerik ayarlarını düzenlerken otomatik olarak açıklama oluşturacaktır. Bu bölümü kullanmayı tercihinize bırakıyorum.
Genel Ayarlar bölümünde bu işlemleri yaptıysanız alttan Ayarları Güncelle butonuna basabilirsiniz. Bunun ardından, soldaki menüden Performans sekmesine geçmeden atlıyoruz. Bu bölümdeki standart ayarları kullanabiliriz.
Özellik Yöneticisi bölümüne giderek Robots.txt, XML Site Haritası ve Sosyal Meta bölümlerini aktif etmelisiniz. Bunları aktif ettikten sonra XML Site Haritası sekmesine tıklıyoruz.
Bu bölümde, yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz ayarlamaları yapmanızı öneriyorum. Site haritasında yer almasını istediğiniz içerikleri Yazı Türleri bölümünden ayarlayabilirsiniz. Dosyanın fazla yer kaplamaması için Sıkıştırılmış Site Haritası Oluştur seçeneğini işaretlemenizde fayda var.
Ek Sayfalar
Bu bölümü kullanmak zorunda değilsiniz ancak, sayfa önceliklerini buradan yapabilirsiniz.
Harici Öğeler: Site haritasında yer almasını istemediğiniz kategoriler ve sayfalar varsa bu bölümden seçim yapabilirsiniz.
Sıklıklar
Sitenizdeki içerikleri ne sıklıkla güncellediğinize bağlı olarak seçim yapabilirsiniz. Boş bırakmanızda herhangi bir zararı yoktur. Ancak sitenize günlük içerik ekliyorsanız, Daily olarak seçim yapabilirsiniz.
Sosyal Meta
Web sitenizin sosyal medya platformları üzerindeki paylaşım özelliklerini ayarlayabileceğiniz bölümdür. Eğer yeterince bilgi sahibi değilseniz, AIOSEO Başlık ve Açıklama Kullan seçeneğini işaretleyip geçmenizde fayda var.