Bir blog yazılımı olarak hayatımıza giren Wordpress, günümüzde haber portallarından e-ticaret sistemlerine kadar pek çok alanda web site geliştiricilerin vazgeçilmezi oldu. Wordpress blogunuzu başka bir web sunucusuna taşıyacağınız zaman, ya da siber saldırılara karşı önlem almak maksadı ile yedeklemek isteyeceğinizde, PhpMyAdmin arayüzünden Mysql (veritabanı) yedeği almanın nasıl yapılacağına dair sizler için faydalı bir rehber hazırladık.
Açık kaynaklı ve ücretsiz oluşuyla binlerce web sitesinin alt yapısını oluşturan Wordpress, sağlıklı bir şekilde çalışabilmek adına PHP dilini ve Mysql veritabanını destekleyen bir web sunucusuna ihtiyaç duyar. Wordpress blogunuzun iskeleti diye tabir edebileceğimiz görünen yüzünün kodlarını içeren dosyalar web sunucusunun size ayrılan sabit disk alanında (Örnek: home/tamindir/public_html) bulunur. Oluşturduğunuz içerikler ise veritabanı diye adlandırdığımız Mysql alanında barınmaktadır. Blogunuz içeriklerinizi php dosyalarının içinde bulunan sorgu komutlarıyla mysql veritabanınızdaki tablolardan çeker. Bu noktada dikkat çekeceğimiz önemli husus, FTP yedeğinizi almış olmak Wordpress blogunuzun emniyeti adına tek başına yeterli değildir. Bahsettiğimiz üzere FTP yedeğinde sadece Wordpress blogumuzun görünen yüzünü oluşturan dosyalar bulunmaktadır. İçeriklerimizin ve ayarlarımızın bütününü içeren bir yedeği Phpmyadmin arayüzümüzden bir Mysql yedeği alarak mümkün kılabiliriz.
Wordpress Veritabanı Yedeği phpMyAdmin'den Nasıl Alınır?
Bunu yapabilmek için hosting kontrol panelimizin Phpmyadmin sayfasına ulaşıp, veritabanı bilgilerimizle giriş yapmamız gerekiyor öncellikle. Veritabanı adımız ve şifre bilgilerimiz /home/ornek/public_html/ yolu üzerinde bulunan wp-config.php dosyasında mevcuttur.
Açılan pencerede Dışa aktar seçeneğine tıklayalım.
Aşağıdaki görselde yer alan seçimleri yaparak işlemleri tamamlıyoruz!
Varolan Veritabanı Yedeğini Nasıl Kullanırız?
Bu kez İçe Aktar sekmesine tıklıyoruz.
Veritabanı yedeği dosyamızı Dosya Seç bölümünden yükleyerek işlemlerimizi tamamlıyoruz! Çok büyük boyutlu dosyaların içe ve dışa aktarılırken hatalar oluşabileceğini unutmamanızda fayda var.