WinRAR ile Zip Nasıl Yapılır?
WinRAR adlı popüler program üzerinden zip nasıl yapılır? Sıkıştırılmış dosya nasıl çıkartılır? Bu rehberde WinRAR'a dair merak edilen soruları cevapladık.
WinRAR ile zip nasıl yapılır? Popüler programın sıkıştırma özelliği ile dosya boyutu küçültme, daha kısa sürede dosya yükleme gibi imkânlar elde etmenizi sağlıyor. Program, sahip olduğu birçok özelliğe rağmen birçok kullanıcı tarafından ne yazık ki dosyaları açmak için kullanılan bir programdan öteye gidemiyor.
WinRAR'ın kolay bir kullanımının olması ve çoğu dosya uzantısını desteklemesi, onu günümüzün en popüler dosya sıkıştırma araçlarından biri hâline getiriyor ancak bilgisayarla yeni tanışan ya da dosya sıkıştırma kavramına uzak olanlar yine de zorlanabiliyorlar.
Bazen dosyaları zip haline getirmek gerekebilir. Eğer WinRAR programı üzerinden zip oluşturmak istiyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz. Hazırladığımız rehberde yer alan adımları uygulayarak zıp oluşturma, parola ekleme ve sıkıştırılan dosyayı açma işlemlerini çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
WinRAR'da Zip Nasıl Yapılır?
- Sıkıştırmak istediğiniz dosya ya da klasörün üzerine sağ tıklayın.
- "Arşive ekle" seçeneğine basın.
- "Genel" sekmesinde sıkıştırma yöntemini "zip" olarak ayarlayın.
- İşlemin tamamlanmasını bekleyin.
- İşlem tamamlandıktan sonra dosyanın boyutu küçültülecektir.
Yukarıdaki adımları takip ederek WinRAR dosya sıkıştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tabii ki bunlar fazla zamanı olmayanlar için kısaca sıralanan adımlardı. Daha ayrıntılı anlatım isterseniz aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
1. Arşiv Oluşturma
İlk olarak sıkıştırmak istediğiniz dosyaya ya da klasöre sağ tıklamalısınız. Bu işlemin ardından bir pencere açılacak. Açılan pencerede yer alan "Arşive ekle" seçeneğine tıklayın.
2. Sıkıştırma Yöntemini Belirleme
Karşınıza çıkan WinRAR penceresinde ilk olarak ZIP formatını seçin. Daha sonra sıkıştırma yöntemini kendinize göre belirleyin. Sıkıştırma derecesini ne kadar arttırırsanız bekleme süresi de o kadar artar.
"SFX arşivi oluştur" seçeneğini etkin hâle getirirseniz dosya kendinden çıkarılabilir bir EXE dosyası olarak sıkıştırılacaktır. Böylece sıkıştırma kaldırma işlemi için WinRAR gerekmeyecektir.
Son olarak "Tamam" butonuna basın. İşlem tamamlanana kadar pencerenin kapanmasını bekleyin. İşlem tamamlanır tamamlanmaz sıkıştırılmış dosya orijinal dosya ile aynı dizine (arşivlenen klasör ya da dosya masaüstündeyse sıkıştırılmış dosya da masaüstüne çıkarılacaktır) çıkarılmış olacaktır.
Sıkıştırılmış dosyanızın içeriğini direkt olarak WinRAR aracılığı ile düzenleyebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken sıkıştırılmış dosyaya iki kez tıklamaktır.
Sıkıştırılan dosyanın boyutunun ne kadar küçüldüğünü görmek için sıkıştırılmış dosyanıza sağ tıklayın. "Özellikler" seçeneğine basın ve "Arşiv" sekmesine geçin. Burada dosyanın boyutu hakkında detaylı bilgi yer alacaktır.
WinRAR Dosya Sıkıştırırken Parola Koyma Nasıl Yapılır?
- Şifre koymak istediğiniz klasöre sağ tıklayın.
- "Arşive ekle" seçeneğini seçin.
- "Genel" sekmesinde yer alan "Parola seç" butonuna tıklayın.
- "Parolayı girin" kutucuğuna şifre yazın.
- "Dosya isimlerini şifrele" seçeneğini seçin.
- "Tamam" butonuna tıklayın.
- "Arşivi kilitle" seçeneğini seçin.
- "Tamam" butonuna tıklayın.
Dünya genelinde çok büyük bir popülerliğe sahip olan WinRAR isimli program üzerinden dosyaları sıkıştırırken aynı zamanda parola eklemek isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda parola eklemeyi işlemini çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilmeniz mümkün.
Söz konusu program üzerinden şifre ekleme işlemi için ilk olarak bir dosyaya sağ tıklamanız gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde çok sayıda seçeneğin yer aldığı bir pencere açılacak. Açılan pencere üzerinden "Arşive ekle" seçeneğini seçin.
Arşive ekle seçeneğini seçtiğiniz takdirde bir pencere açılacak. Açılan pencere üzerinden sıkıştıracağınız dosya ile ilgili pek çok işlem yapabilirsiniz. "Genel" sekmesinde yer alan "Parola seç" butonuna tıklayın. Bu işlemin ardından karşınıza küçük bir pencere çıkacak.
Açılan pencere üzerinden "Parolayı girin" kutucuğuna şifre girin. Şifre girerken yanlış yazıp yazmadığınızdan emin olmayabilirsiniz. Böyle bir durumda "Parolayı göster" seçeneğini seçebilir ve kutucuğa yazdığınız parolayı görüntüleyebilirsiniz. Bu sayede sıkıştırmak istediğiniz klasöre yanlış şifre eklemenin de önüne geçmiş olursunuz.
"Dosya isimlerini şifrele" seçeneğini seçin ve hemen ardından "Tamam" butonuna tıklayın. Bu işlemi gerçekleştirmeniz halinde küçük boyuta sahip pencere kapanacak. "Parola ile arşivleme" isimli pencere üzerinden "Arşivi kilitle" seçeneğini seçin. Son olarak "Tamam" butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.
WinRAR Sıkıştırılmış Dosya Nasıl Açılır?
- Sıkıştırılan dosyanın üzerine sağ tıklayın.
- "Buraya çıkart" ya da "Klasöre çıkart" seçeneklerinden birine tıklayın.
Sıkıştırılmış bir dosyayı WiNRAR aracılığı ile oldukça kolay ve pratik bir şekilde açabilirsiniz. Bu işlem için yapmanız gereken sadece iki adım mevcut. Bu iki adımı uygulayarak işlemi saniyeler içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Söz konusu işlem için yapmanız gereken ilk adım sıkıştırılmış dosyaya sağ tıklamak. Böylelikle program tarafından sunulan seçeneklere ulaşabileceksiniz. Sağ tıklama işleminin ardından açılan pencerede yer alan "Buraya çıkart" veya "Klasöre çıkart" seçeneklerinden bir tanesine tıklamanız gerekiyor.
"Buraya çıkart" seçeneğini seçtiğiniz takdirde sıkıştırılmış dosya hangi konumdaysa çıkartma işlemi o konumda gerçekleşecek. Örneğin sıkıştırılmış dosya masaüstündeyse ve siz "Buraya çıkart" seçeneğini seçerseniz dosya masaüstüne çıkartılır. Bu, süreci pratik hale getirmek için çok kullanışlı bir seçenek.
"Klasöre çıkart" seçeneği ise deminki seçeneğin tam tersi olarak düşünebilirsiniz. Yani sıkıştırılmış dosyayı sistemdeki istediğiniz konuma çıkartabilirsiniz. Bunun için söz konusu seçeneği seçtikten sonra konum belirlemeniz gerekir. Konum belirledikten sonra çıkartma işlemini başlatabilirsiniz. İşlem tamamlandıktan sonra dosya, belirlediğiniz konuma çıkartılmış olacak.
Dosya Sıkıştırmak Gerekli mi?
Eğer sürekli olarak dosyalarınızı internette paylaşıyor, başka yerlere taşıyor veya arşivleme yapıyorsanız sıkıştırma derli toplu bir dosya yapısına hâkim olmanız ve daha rahat taşımanız için gerekli.
Fark edeceğiniz üzere internet üzerinden yapılan paylaşımlarda da dosyalar genellikle ZIP veya RAR formatında sıkıştırılmış olarak yer alırlar.
Şu anda en sık kullanılan sıkıştırma formatları ZIP ve RAR formatları olduğundan yeni kullanıcıların diğer formatları tercih etmesi çok da gerekli değil.
Bu yazıda dünya genelinde çok büyük bir popülerliğe sahip olan WiNRAR isimli programa ilişkin merak ettiğiniz birçok soruyu yanıtladık. Konuya dair farklı bir sorunuz varsa aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.