Sürücü kurmak günümüz bilgisayarlar için bile bazen saçların dökülmesine neden olan bir deneyime dönüşebiliyor. Windows, sürücü kaldırma ve eski sürücüye geri dönme işlemlerinin yapılabilmesini sağlıyor. Bu sayede driver kaynaklı sorunlar kolayca çözülebiliyor.
İşletim sistemi ile donanım arasında yer alan bu kodların bazen kullanıma geçit vermemesi, karşında oturduğunuz bilgisayar ile geçen vaktinizi kabusa çevirebiliyor. Herhangi bir yazılım kadar kurulumu kolay olan sürücüler, işletim sisteminin derinliklerine kadar kök salabiliyorlar. Başka yazılımların erişemediği alanlara sürücüler erişiyor.
Genel anlamda bu işlemler sorunsuz yürüyor ancak bazen kritik hatalar ortaya çıkabiliyor. Hatta ve hatta bazı sürücüler bilgisayarının mavi ekran vermesine neden olabiliyor. Mavi ekran sorunuyla karşılaştıysanız Windows 8 mavi ekran hatasının çözüm yolları isimli yazımızı okuyup ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Konuya geri dönecek olursak, işletim sisteminize rahatsızlık veren veya istenildiği hizmeti sunamayan sürücülerden kurtulmak için Windows bize bazı olanaklar tanıyor. Çok göz önünde bulunmayan bu işlevin nasıl gerçekleştiğini öğrenmek istiyorsanız blogun devamında yapmanız gerekenleri analatacağım.
Windows Sürücü Kaldırma Adımları Neler?
- Başlat menüsüne sağ tıklayın.
- Aygıt Yöneticisi seçeneğini seçin.
- Kullandığınız donanımın kategorisini bulup çift tıklayın.
- Donanımı Sağ tıklayarak "Kaldır" seçeneğine gelin.
- Windows bu işlemi onaylamanız için tekrar emin olup olmadığınızı soracak.
- Tamam butonunu seçip işleme devam edin.
- İşlemi tamamlayın.
- Bilgisayarınızı en kısa zamanda yeniden başlatın
Eğer bir sürücüyü tamamiyle silmeniz gerekiyorsa kullandığınız cihazın kendi program kaldırma aracı en güvenli yöntemdir. Ancak birçok donanım da böyle bir araca sahip olmuyor. Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarınızda bir sürücüyü kaldırmak için bazı adımları uygulamanız gerekiyor.
Gerekli olan adımları sırası ile uyguladığınız takdirde driver silme işlemi tamamlanacaktır. Bu işlemi gerçekleştirmek için ilk olarak Başlat menüsüne sağ tıklayın. Bu adımı uygulamanız hâlinde bir pencere açılacak. Açılan pencere üzerinden Aygıt Yöneticisi seçeneğini seçin.
Aygıt yöneticisi açıldıktan hemen sonra kullandığınız donanımın kategorisini bulup üzerine çift tıklayın. Daha sonra donanıma sağ tıklayarak "Kaldır" seçeneğine basın. Windows işletim sistemi, bu işlemi onaylamanız için yeniden emin olup olmadığınızı soracak.
Karşınıza çıkan "Tamam" butonuna tıklayarak işleme devam edin. Bir süre sonra işlem tamamlanacaktır. İşlem sona erdikten sonra bilgisayarınızı en kısa zamanda yeniden başlatın.
Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra kullandığınız ürünün resmi web sayfalarından çıkan son sürücülere ulaşmanız mümkün. Yeni sürücüden memnun değilseniz çalıştığından emin olduğunuz eski bir versiyon da işinize yarayacaktır. İşlemleri yürütürken karşılaştığınız bir sorun varsa aşağıdaki yorum kutusundan bizimle paylaşabilirsiniz.
Windows Eski Sürücüye Geri Dönme Nasıl Yapılır?
- Başlat butonuna sağ tıklayın.
- Aygıt Yöneticisi'ne tıklayın.
- Kullandığınız donanımın kategorisini bulup çift tıklayın.
- Donanımın kategori listesi altında beliren ismine çift tıklayın.
- Açılan pencerede "Sürücüler" sekmesini tıklayın.
- Daha önce kurulu bir sürücünüz varsa "Sürücüye Geri Dön" butonuna basın.
- Söz konusu buton, size eski bir sürücüyü tekrar kurma imkânı sağlayacaktır.
- İşlemi onaylayın.
- Evet, derseniz eski bir sürücüyü aktif hale getireceksiniz.
Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarınızda eski sürücüye geri dönmek istiyorsanız, bazı adımları sırası ile uygulamanız gerekiyor. Windows, kullanıcılara bu imkânı sunuyor. Peki, bu işlemin gerçekleşebilmesi için hangi adımlar uygulanmalıdır?
Öncelikle Başlat butonuna sağ tıklayın ve hemen ardından Aygıt yöneticisi'ni seçin. Kullandığınız donanımın kategorisini bulun ve üzerine çift tıklayın. Donanımın kategori listesi altında yer alan ismine de çift tıklamanız gerekiyor.
Açılan pencere üzerinden "Sürücüler" sekmesine girin. Dah aönce kurulu bir sürücünüz varsa "Sürücüye Geri Dön" butonuna basın. Bu buton, size eski bir sürücüyü yeniden kurma imkânı sunacak. İşlemi onaylayın.
Bu aşamadan sonra Windows son sürücüyü kaldırıp eski bir sürücüyü tekrar kullanmanızı sağlayacaktır. Sistem ayarlarının değiştiğine dair bir bildirimle karşılaşabilirsiniz ve bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.
Bu yazıda dünyanın en popüler işletim sistemlerinden bir tanesi olan Windows'ta driver kaldırma ve eski driver'a geri dönme işlemlerinin nasıl yapılacağını açıkladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.