Windows'ta Bozuk veya Hasarlı Dosyaları Kurtarmak için Kullanabileceğiniz 5 Program

Bu rehberimizde, Windows’ta bozuk veya hasarlı dosyaları kurtarmak için kullanabileceğiniz 5 programı listeledik.

Volkan Yılmaz -

Windows’taki dosyalar, yalnızca programların açıp okuyabileceği şekilde düzenlenen bir veri kümesidir. Dosya verilerinin parçaları dağınık veya eksik durumdaysa, okunamaz hale gelir yani hasarlı veya bozuk diyebiliriz. Çeşitli durumlarda oluşabilen bu durumla karşılaştığınızda, ne yazık ki dosyayı onarmak oldukça zor olabilir. Ancak, denemekten de zarar gelmez. Bizler de bu rehberde, Windows’ta bozuk veya hasarlı dosyaları kurtarmak için kullanabileceğiniz 5 programı listeledik.

1. Repair Toolbox

Repair Toolbox, her biri farklı bir dosya türünü onarmak üzere tasarlanmış 22 yardımcı programdan oluşan bir yazılım. Tüm onarım uygulamalarını yüklemek biraz rahatsız edici olabilir, bunun yerine yalnızca ihtiyacınız olanlarını yüklemenizi tavsiye ediyoruz.

Uygulamayı bozuk ve hasarlı dosyaya yönlendirdikten sonra, onarılan dosya için bir ad verin ve Repair butonuna tıklayın. Programın desteklediği formatlar; Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, PDF, ZIP, RAR, Illustrator, Photoshop ve daha fazlası.

2. Hetman File Repair

İsminde dosya onarımı geçiyor olsa da genel olarak bir dosya onarım aracı olmayan Hetman File Repair uygulaması özellikle bozuk veya hasarlı görüntü dosyalarını onarmaya odaklanıyor. Açılmayan bir resim dosyanız varsa bu programı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Bozuk JPEG, TIFF, BMP ve PNG dosyalarını resim kalitesinden ödün vermeden onarabilme yeteneğine sahip olan uygulamada size adımları gösteren bir sihirbaz da bulunuyor. Dosyaları ücretsiz tarayabiliyor olsanız da resimleri onarmak ve kaydetmek için lisans satın almanız gerekiyor. Kişisel kullanım için 20 dolar, işletme kullanımı için de 140 dolar fiyat biçiliyor.

3. Digital Video Repair

Hasarlı MP4, MOV ve AVI videolarını Xvid, DivX, MPEG4 veya 3ivx olarak kodlandığı sürece onarabilen ücretsiz bir araç olan Digital Video Repair uygulamasında hasarlı dosyayı Input File bölümünden seçtikten sonra Output File bölümünde de kaydedilecek dosyayı adlandırmanız yeterli olacaktır.

4. Stellar File Repair Toolkit

Word belgeleri, Excel tabloları, PowerPoint sunumları ve ZIP arşivleri gibi her biri farklı bir dosya türünü onarmak için geliştirilen araçlar sunan Stellar File Repair Toolkit uygulamasında sisteminizin tamamında bozuk veya hasar görmüş dosyaları tarayabilir ve onarmak istediğiniz bir dosyayı belirtebilirsiniz. Dosyaları parola korumalı olsa bile onarabilen uygulama, tarama ve hasarlı dosya önizleme özelliklerini ücretsiz olarak sunsa da onarım işlemi için 69 dolar ödemenizi istiyor.

5. Sistem Dosyaları Kontrolü

Sistem düzeyindeki bir dosyada hasar veya bozulma meydana gelince ne yapardınız? Bu durum on yıl önce olduğu kadar yaygın olmasa da hala gerçekleşebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken en iyi şey, Windows’un Sistem Dosyası Denetleyicisi’ni kullanmak olacaktır.

Komut İstemi’ni Yönetici olarak başlattıktan sonra komut satırına şu komutu yazıp Enter tuşuna basıyoruz: sfc /scannow

Bilgisayarınızın donanımına bağlı olarak, tarama yaklaşık 15-60 dakika kadar sürecektir. Bu nedenle, komutun çalışmasına izin verin ve yarıda kapatmayın. Bu komutu uyguladığınızda, bozuk veya hasarlı sistem dosyalarını onararak çeşitli Windows hatalarını düzeltebilirsiniz.

Windows'ta İşlerinizi Otomatik Olarak Kaydedecek Destek Yazılım ve Metotlar

Windows 10'da Ekstra Depolama Alanı Kazanma Yöntemleri

Benzer İçerikler

YORUMLAR