Windows 10 ile tanışmamıza sayılı günler kalmasına ramen henüz çok da eski sayamayacağımız Windows 7 ve Windows 8 ve 8.1 işletim sistemleri içerisinde bulunan fakat değeri bilinmeyen pek çok özellik bulunuyor.
Hem Windows 7 hem de Windows 8 bir çok yararlı özellik sunmasına rağmen, standart PC kullanıcılarının bu özellikleri nadiren kullandığı ortaya çıkıyor. Özellikle Windows 8 ve 8.1 ile yapılan büyük değişiklikler sayesinde büyük bir değişim ve yeni bir yüz kazanan Windows'un 7, 8 ve 8.1 sürümlerinde bulunan fakat değerinin bilinmediğini düşündüğümüz özellikleri sizler için listeledik. Glein hep birlikte göz atalım.
Hesap Makinesi
Yeni bir şey olmamasına rağmen Windows ile birlikte yola çıkan ve halen bulunan Hesap Makinesi uygulaması, sunduğu güzel özelliklere rağmen son zamanlarda pek kullanılmaz hale geldi. Eski zamanlara göre kullanımı düşen hesap makinesi uygulamasına yerine farklı bilgisayar programları, Google ya da mobil hesap makinesi uygulamalarını kullanmaya başladık. Oysa Windows'un sunduğu hesap makinesi de son derece kullanışlı ve yararlı bir uygulama.
Kira hesaplama, ödeme hesaplama, birim dönüştürme, tarih hesaplama ve çalışma sayfaları olarak farklı bölğmlere sahip olan Hesap Makines uygulamasının belki de bu özelliklerini bugüne kadar hiç kullanmadınız, hatta varlıklarından bile haberiniz yoktu. Hesap makines açıkken sol üstte bulunan görünüm sekmesinden farklı özellikleri kontrol ederek Windows hesap makinesi uygulamasını daha efektif kullanabilirsiniz.
Windows Tuşu + X Menüsü
Bir çok farklı özellik ve fonksiyona erişmek için kullanılan Windows tuşu ile birlikte X'e basarak açılan menüden bugüne kadar haberdar olmadıysanız ya da haberiniz var ve kullanmıyorsunuz büyük bir yanlış olduğunu söyleyebilirim.
Büyük avantajlara sahip olan Windows tuşu + X ile açılan menü laptoplar üzerinde direkt olarak Windows Mobilite Merkezini açıyor. Buradan ise pek çok işlemi çok daha kolay ve hızlıca gerçekleştirebiliyorsunuz. Güç planı değiştirme, Wireless bağlantıyı kapatma ya da ekran parlaklığını arttırmak gibi pek çok işlemi kısa sürede yapabilmenizi sağlayan menüyü ilk kullanmaya başladığınızda ufak zorluk yaşayabilecek olsanız bile alıştıktan sonra çok daha verimli kullanacağınıza eminim.
Laptoplar üzerinde mobilite merkezini açan Windows Tuşu + X kombinasyonu, masaüstü bilgisayarlarda daha farklı adlandırılıyor. Monitörünüzün sol alt kısmından bir pencere çıkmasını sağlayan tuş kombinasyonu sayesinde Windows mobilite merkezine giriş yapabileceğiniz gibi, denetim masası, dosya gezgini, sistem bilgileri, aygıt yöneticileri, ağ bağlantıları, disk yönetimi, bilgisayar yönetimi, bilgisayar kapatma seçenekleri ve daha pek çok özelliğe kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Denetim Masası
Eski zamanlara göre çok daha az kullanmaya başladığımı bilgisayar bölümlerinden bir tanesi de “Denetim Masası” diye düşünüyorum. Bilgisayarlarımızın en gerekli bölümü olmasa da, bazı ayarları değiştirmeniz gerektiğinde ya da sisteminiz hakkında bilgi almanız gerektiğinde denetim masasını kullanmanız gerekiyor.
Denetim masası dendiğinde kulağa biraz karmaşık gelmesine rağmen aslında her şeyin çok detaylı olarak açıklandığı ve kullanımı son derece rahat olan bir bölüm olduğunu söyleyebilirim.
Program silmek, güvenlik ayarlarınızı değiştirmek, standart programlarınızı düzenlemek, fare ve klavyenizin çalışma ayarlarını değiştirmek, yaşadığınız sorun hakkında yardım almak ve benzeri türde pek çok probleminizi çözebileceğiniz denetim masasını her ihtiyacınız düştüğünde kullanarak problemleri kendi başınıza çözebilirsiniz.
Temmuz'un 29'unda gelecek olan denetim masası bu işletim sistemi ile birlikte yerini ayarlar uygulamasına bırakıyor. Windows 10 üzerinde denetim masası yerine gelecek olan ayarlar uygulamasına girebilmek için Windows tuşu + I'ya basmanız gerekiyor.
Sistem Çubuğu (Bildirim Alanı)
Windows 7 ile birlikte büyük bir değişim yaşayan görev çubuğuna tüm Windows PC kullanıcıları aşikar. Fakat bu çubuğun sağ kenarında bulunan ve sistem çubuğu ya da bildirim alanı olarak adlandırılan bölümde bilgisayarınızda çalışan programların hepsinin göründüğünü biliyor muydunuz? Eğer bilmiyorsanız, bu yazımızı yazmakta haklı olduğumuzu ve bazı önemli Windows özelliklerinin değerininbilinmediğini bir kez daha söyleyebiliriz.
Bilgisayarınızda çalışır durumda olan programların ikonlarını görebileceğiniz bir kutucuk açan bildirim alanı üzerindne tüm bu programlara kolayca erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu alanda yer alacak olan programlara siz kara verebileceğiniz gibi, istemediğiniz programların çalışmasını da durdurmanız mümkün.
Örneğin tüm anti virüs programları yüklendikten sonra bu alanda yer alır ve bilgisayarınızda tehlikeli bir durumla karşılaşıldığında yine bu alan üzerinden size bildirim gösteri. Aynı şekilde bulut dosya depolama servisleri de gerekli bildirimleri bu bildirim alanı üzerinden gerçekleştirir.
Windows'un başlangıcında çalışan programların yer aldığı alanı özelleştirerek, başlangıçta çalışmasını istemediğiniz programları durdurabilir ve böylece bilgisayarınızın performansını arttırabilirsiniz. Ama her şeyden önce sistme çubuğu üzerine giderek zaman zaman bilgisayarınız üzerinde çalışan programların neler olduğunu kontrol etmekte fayda var.
Çalıştır Menüsü
Windows 7 ve üzeri Windows sürümlerinde biraz geri planda kalan çalıştır menüsü de, aslında XP zamanlarında sık sık kullanılan bölümlerden bir tanesiydi.
Eskisi gibi ön planda yer almayan menüye yine de erişebiliyorsunuz, hatta başlangıç menüsü de ekleyebiliyorsunuz fakat Windows 7 ile birlikte geliştirilen Windows arama sistemi, çalıştır ile yapabileceğiniz pek çok işlemi yapabilme kolaylığı sunuyor. Yine de nasıl kullanılacağını biliyorsanız, çalıştır menüsü çok yararlı olabilecek menülerden bir tanesi.
Eğer daha önce hiç çalıştır menüsünü kullanmadıysanız Windows tuşuna basarak çalıştır yazıp aratamanız sonucunda girebilirsiniz. Fakat belirli komutlar ile çalışan bölümde isteğinize göre komut girmeniz gerekiyor.
Komut İstemi
Windows kullanıcılarının büyük çoğunluğunun hiç tanışmadığı komut istemi de, eski zamanlarda daha sık kullanılan özellikler arasında yer alıyor. Eğer nasıl kullanılacağı hakkında bilginiz yoksa gerçekten kullanamayacağınız komus istemi bölümünde Windows 98 ve XP zamanlarında en çok format atılıyordu. Elbette format atma ötesinde çok daha fazla işlem yapabileceğiniz komut istemi menüsünde farklı işlemler yapabilmek için hem tecrübeli bir bilgisayar kullanıcısı olmanız hem de nasıl kullanıldığını bilmeniz gerekiyor.
Yazılımsal olarak büyük ölçüde değiştirilmesine rağmen görünüm olarak hala aynı şeklini koruyan komut istemi, Windows 10 ile birlikte daha da geliştirilerek çok daha kolay kullanılır hale getirilecek. İşiniz düştüğünde gerekli işlemleri nasıl yapacağınızı araştırarak komut istemi bölümünü kullanmanız da işlerinizi kolaylaştırabilir ya da halletmenizi sağlayabilir.