Windows işletim sistemi, kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak pek çok özelliğe sahip ancak; çoğu kullanıcı bu özelliklerin farkında değil. Biz de, Windows’un işinize yarayacak faydalı özelliklerini sizlere anlatmaya çalıştık. Bakalım bu özelliklerden kaç tanesini biliyorsunuz?
1. Alternatif Başlat Menüsü
Windows 10 ile birlikte yeniden hayatımıza giren Başlat Menüsü’nün alternatif bir versiyonu da bulunuyor. Sol alt köşedeki başlat düğmesine sağ tıkladığınızda açılan menüde; Komut İstemi, Bilgisayar Yönetimi, Güç Seçenekleri, Programlar ve Özellikleri, Sistem, Aygıt Yöneticisi gibi ayarlara kolayca ulaşabilirsiniz. Bu bölümü Win + X kısayoluyla da açabilirsiniz.
2. Herhangi Bir Dosyanın Konumunu Panoya Kopyalama
Alternatif menülerden bahsetmişken, herhangi bir dosya veya klasöre Shift tuşuyla birlikte sağ tıkladığınızda uzun bir bağlan menüsünü getirdiğini biliyor muydunuz? Bunu test etmek için; bir dosyaya Shift tuşu ile birlikte sağ tıklayın. Açılan menüde birkaç yeni seçeneğin eklendiğini görebilirsiniz. “Yol olarak kopyala” seçeneğine tıkladığınızda, seçtiğiniz dosyanın konumunu panoya kopyalamış olacaksınız. Bunun dışında; klasör içerisinde boş bir alana yine Shift tuşuyla birlikte sağ tıkladığınızda “Komut Penceresini Burada Aç” seçeneğinin geldiğini de görebilirsiniz.
3. Başlangıçtaki Giriş Ekranını Atlama
Bilgisayarı her başlattığınızda şifre yazmaktan bıktıysanız, bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Genel olarak, bilgisayarınızı ve önemli verilerinizi korumaya yönelik kullanılan bir güvenlik önlemi olarak kullanılan bu özellik, hiç şüphesiz rahatsızlık verebiliyor. Bu şifre ekranını kaldırmak için bu rehberde anlattığımız adımları izleyebilirsiniz.
4. Programları Simge Durumunda Başlat
Sürekli kullandığınız programları simge durumuna küçültülmüş şekilde başlatabilirsiniz. Ekran görüntüsü araçları, antivirüs yazılımları ya da diğer programları başlangıçta çalıştıracak şekilde ayarladıysanız, simge durumunda başlatılacak ve ihtiyacınız olduğu anda elinizin altında bulunacaktır. Bunun için; ilgili programa sağ tıklayıp Özellikler > Kısayol > Çalıştır adımlarını izliyoruz ve “Normal Pencere” olarak ayarlı olan bölümü “Simge Durumuna Küçültülmüş” olarak değiştirerek kaydediyoruz.
5. Aynı Anda Birden Çok Program Başlatın
Bilgisayarınızda yeterince program çalışıyorsa, bazı programların gereksiz olduğunu düşünerek kapatabilirsiniz. Ya da bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, bilgisayarınızı temizlemek istediğinizde de programları kapatıp yeniden başlatmanız gerekebilir. Bu tür durumlarda, onlarca programı tek tek başlatmak çok da mantıklı bir iş değil. Bunun yerine, birden çok programı başlatmak için toplu iş dosyası oluşturabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
- Yeni bir Metin Belgesi oluşturun,
- Programların kurulu olduğu dizine giderek “C:\Program Files veya Program Files (x86)“ istediğiniz programların dizini kopyalıyoruz.
- Aşağıda gördüğünüz şekilde programların yolunu yazıyoruz;
@echo off
cd "C:\Program Files\CCleaner"
start CCleaner64.exe
cd "C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application"
start chrome.exe
exit
Biz örnek olarak iki tane programı kullandık. Siz istediğiniz kadar programı yukarıda gördüğünüz şekilde ekleyebilirsiniz. Bu işlem bittikten sonra Dosya > Farklı Kaydet diyoruz ve baslat.bat şeklinde kaydediyoruz. Daha sonra bu dosyaya çift tıkladığımızda, listeye eklemiş olduğunuz programlar otomatik olarak başlatılacaktır.
6. Bir Programı Başlangıçta Yönetici Olarak Başlatın
Windows başlangıcında otomatik olarak açılan bir programı çeşitli ayrıcalıklar için yönetici olarak başlatabilirsiniz. Farklı programları yönetmek için Başlangıç klasörünü kullanabilirsiniz, ancak bunda bir sınırlama bulunuyor. Yönetici ayrıcalıklarına sahip programları otomatik olarak başlatmak için, oturum özelliklerini düzenleyerek, en yüksek ayrıcalıklarla çalıştırmak için ayarlamanız gerekiyor. Bunu da Windows Görev Zamanlayıcı’dan yapabilirsiniz.
7. Gelişmiş Kontrol için Tanrı Modu’nu Etkinleştirin
Windows işletim sisteminin gelişmiş ayarlarını içeren Tanrı Modu, Windows 7’den beri kullanılıyor. Bu özelliği aktif etmek için yeni bir klasör oluşturup, ismini de GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} olarak değiştiriyorsunuz. Bu klasöre çift tıkladığınızda artık gizli kalan tüm ayarlara ulaşabilirsiniz.
8. Hızlı Görevler için Windows Tuşunu Kullanın
Windows tuşu, başlat menüsünü açmak dışında birçok işlevsel yeteneğe sahip aslında. Örneğin Win + D tuşu tüm pencereleri gizler ve masaüstünü gösterir, Win + E tuşu Windows Gezgini’ni açar, Win + X tuşu da ilk maddede bahsettiğimiz alternatif başlat menüsünü açmaktadır.