Windows 8.1 Sağ Tıklayınca Kilitlenme ve Donma Problemine Çözüm
Windows 8.1'de sürekli sağ tıklayınca donma sorunlarıyla karşılaşıyorsanız neler yapmanız gerektiğini blogumuzda görebilirsiniz.
Windows 8.1'de kullanıcıların sık sık karşılaştıkları sorunların başında sağ tıklayınca dosya yöneticisinin yani explorer.exe işleminin donması gelmektedir ve bu sorun tüm bilgisayarın kilitlenmesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla açık olan işlerinizin sonlanması, veri kayıpları ve rahatsız edici durumlara sebep olan bu hatadan kurtulmak için sadece bir kaç adım ve ince ayar içeren çözümümüzü sizlere sunuyoruz.
Windows 8.1 sağ tıklayınca donma sorunun üstesinden gelebilmek için ilk olarak klavyemizden Windows butonuna basıyor ve direkt olarak başlat arayüzünde "regedit" yazarak karşımıza çıkan regedit uygulamasını başlatıyoruz. Regedit ekranı karşımıza çıktığında aşağıdaki gibi ilk değer olarak "HKEY_CLASSES_ROOT" değerini göreceksiniz. Hemen bu değerin üzerine çift tıklayarak açılmasını sağlıyoruz.
Açılan alt menüde ekranı alfabetik olarak aşağıya kaydırıyor ve "CLSID"i buluyoruz. CLSID üzerinde de aynı çift tıklama işlemini uyguluyoruz.
Bu defa bulmamız gereken değer biraz uzun. Tam olarak "{8E74D236-7F35-4720-B138-1FED0B85EA75}" değerini bulduktan sonra yine çift tıklıyor ve "Shellfolder"ı buluyoruz.
"Shellfolder" seçeneğinin üzerine sağ tıkladıktan sonra "İzinler..." menüsüne basarak devam ediyoruz.
"Shellfolder İçin İzinler" penceresinin karşımıza çıkmış olması gerekiyor. Bu pencerede de "Gelişmiş" seçeneğine tıklıyoruz.
"Shellfolder İçin Gelişmiş Güvenlik Ayarları" kısmına geldiğimizde hemen üst kısımda "Sahibi" bölümü mevcut. Burada yer alan "Değiştir" butonuna basarak yine geçiş yapıyoruz.
"Kullanıcı veya Grup Seçin" ekranında "Seçilecek Nesne Adını Girin" bölümüne bilgisayarı kullandığımız kullanıcı adını girmemiz gerekiyor. Bir önceki ekran görüntüsünde hangi formatta girmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Bizim bilgisayarımızda bu kullanıcı adı "ened-PC\Users" olarak geçiyordu ve o şekilde doldurduk. Ancak siz kendinize ait olan kullanıcı adını girmelisiniz. Kullanıcıyı girdikten sonra "Tamam" tuşuna basarak bu ekranı da geçiyoruz.
Yeniden bir önceki ekrana gelmiş olmamız gerekiyor. Burada "Nesnelerin ve alt kapsayıcıların sahiplerini değiştir" ve "Tüm bağımlı nesne izin girdilerini bu nesneden devralınabilen izin girdileriyle değiştir" kutucuklarına da tıklamamız gerekiyor. Tıkladıktan sonra "Tamam"a da basabilir ve bu sayfayı kapatabiliriz.
Karşınıza gelecek olan uyarı penceresinde de "Evet" seçeneğini tıklıyoruz.
"Shellfolder İçin İzinler" ekranına geri döndüğümüzde kendi kullanıcı adımızı üst bölümden seçiyor ve "Tam Denetim" seçeneğinin karşısındaki "İzin Ver" kutucuğunu dolduruyoruz. "Tamam"a basarak bu ekranı da kapatıyoruz.
Yeniden kayıt defteri düzenleyicisine döndüğümüzde hala "Shellfolder"ın seçili olması gerekiyor. Sağ panele baktığınızda "Attributes" girdisini göreceksiniz. Hemen bunun üzerine çift tıklıyor ve düzenleme ekranını açıyoruz.
Düzenleme ekranında "Değer Verisi" bölümüne "0" yazdıktan sonra "Tamam" butonuna basarak burayı da kapatıyoruz.
Geri kalan herşeyi artık kapatabiliriz. Yaptığımız işlemlerin geçerli olması için bilgisayarımızı hemen yeniden başlatıyor ve böylece operasyonumuzu tamamlıyoruz.
Çözümümüzü video olarak da aşağıdan izleyebilirsiniz.