Windows 8 Yönetici Hesabı Aktifleştirme Nasıl Yapılır?

Windows 8, kendisinden bir önceki işletim sistemi Windows 7'de olduğu gibi, standart olarak yönetici hesabını gizleyen bir yapıya sahip. Gündelik kullanım için yönetici hesabı aktif bir şekilde kalmak tavsiye edilmese de bu ufak ayarlama sayesinde ciddi

Windows 8 Yönetici Hesabı Aktifleştirme Nasıl Yapılır?

Windows 8, kendisinden bir önceki işletim sistemi Windows 7'de olduğu gibi, standart olarak yönetici hesabını gizleyen bir yapıya sahip. Gündelik kullanım için yönetici hesabı aktif bir şekilde kalmak tavsiye edilmese de bu ufak ayarlama sayesinde ciddi olabilecek bazı problemleriniz çözüm bulabiliyor. Normal bir hesapla giriş yapamadığınız zaman yetki sahibi olmak, veya yöneticiyi yetkisi isteyen kararlar için bu örneklerden ilk göze çarpanlar arasında.

Denetim masası üzerinden kullanıcı hesaplarına baktığınızda yönetici hesabına ulaşamadığınız gözünüze çarpmıştır. Ama kullanımdan kalkan misafir kullanıcı hesapları burada kayıtlı bir şekilde duruyor. Yönetici yetkilerine sahip olan bir hesap kullandığınız takdirde bu sorunu tamamen aşıp yönetici hesabı üzerinden bilgisayarınızı kullanmanız mümkün.


WINDOWS 8 YÖNETİCİ HESABINI AKTİFLEŞTİRME

Yönetici hesabına ulaşabilmek için bilgisayarınızda komut satırına ulaşmanız gerekiyor. Bunun için en kolay yollardan biri, bilgisayarınızın Çalıştır (Run) komutundan "cmd" yazmanız, veya Metro arayüzünü kullanarak doğrudan "cmd" yazarak arama sonuçlarına ulaşmak. Ben size anlatımı daha uygun olacağından Metro arayüzü üzerinden izleyeceğiniz yolu tarif edeceğim.

İlk olarak Metro arayüzüne ulaştığınızda "cmd" yazın. Sağda belirecek olan arama çubuğu size birkaç saniye içersinde arama sonuçlarını verecektir.

"cmd.exe", "Command Prompt" veya "Komut Satırı" olarak karşınıza çıkan sonucu sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğine gelin.

Karşınıza çıkacak olan Komut Satırı penceresinde "Yönetici: Komut Satırı" veya "Administrator: Command Prompt" yazdığından emin olun. Eğer bu kanatta da herhangi bir sıkıntı yoksa, kopyala ve yapıştır işlemlerini uygulamadan şu komutu girmelisiniz:

net user administrator /active:yes

Bu aşamadan sonra Denetim Masası menüsünden kullanıcı hesaplarına ulaştığınızda Yönetici Hesabı seçeneğinin de burada bulunduğunu göreceksiniz. Yönetici hesabının bir güvenlik şifresinin olmadığını mutlaka hatırlayın. Güvenlik konusunda sıkıntı yaşamamak için bu hesaba bir şifre atamak isteyebilirsiniz. Eğer eski kullanıcı ayarlarına geri dönmek istiyorsanız yapmanız gereken işlemin hemen hemen aynı. Tekrar Komut Satırı penceresini açıp şu komutu girin:

net user administrator /active:no

Böylece bilgisayarınız tamamen eski haline geri dönmüş olacak ve Yönetici Hesabı gizli kalmaya devam edecektir.


HESABINIZ ÜZERİNDEN BİLGİSAYARA GİRİŞ YAPAMIYORSANIZ YÖNETİCİ HESABINI KULLANIN

Olur da şifrenizi unutursanız ve sisteme giriş yapamıyorsanız kullanıcı hesabını kullanıp bilgisayarınıza ulaşabilirsiniz. Bunun yerine yapabileceğiniz daha kolay bir işlem ise sadece Microsoft hesabı üzerinden giriş yapanlar için geçerli. Şifrenizin resetlenmesini talep etmeniz gerekiyor. Bu işlem için farklı bir bilgisayar veya mobil bir cihaz kullansanız da olur. Bu sebepten dolayı önerim, Windows 8 kullananların bir Microsoft hesabı açarak bu hesap üzerinden kullanıcı hesabı etkinleştirmeleridir. Aksi takdirde yönetici hesabını kullanıp bu hesap üzerinden tam yetkisi olan yeni bir hesap açmanız da mümkün. Ne var ki, Daha önceki hesabınıza, şifresini bilmediğiniz için ulaşamıyorsanız, o hesabın içersinde kayıtlı olan dosyalara ulaşımınız zorlaşabilir. Özellikle de şifrelenmiş dosyalar varsa bu dosyalara tekrar ulaşmanız imkansız olacaktır. Genel anlamda kullanıcı hesabınızın şifresini değiştirirken bu ihtimali akılda tutmakta fayda vardır.

Gündelik kullanım için olmasa da, hesabınıza ulaşamadığınız takdirde kullanmanız için bir Yönetici Hesabı açmanızı öneriyorum. Yönetici Hesabı, sahip olduğu ayrıcalıklar sayesinde hesabınızda yaşanan sıkıntıların çözümü olabilir.