Eğer siz de bir Windows 8 veya Windows 8.1 kullanıcısıysanız Google Chrome, edinebileceğiniz en iyi alternatif tarayıcılardan bir tanesi. Ne var ki, bu tarayıcıyı yüklerken dikkate alınması gereken bazı unsurlar var.
Windows işletim sisteminize Google Chrome yüklemek büyük bir ihtimalle tahmin ettiğiniz kadar basit bir işlem değil. Dilerseniz karşılaşacağınız aşamaların her birine teker teker göz atalım ve doğru tercihleri sizin ayarlarınıza göre değrlendirelim.
32-bit mi 64-bit mi?
Öncelikle, kullanmış olduğunuz işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Bu işlem için birçok alternatif yol mevcut ama ben size en kolay işlemi göstereceğim.
Windows tuşuna basın ve metro arayüz başlangıç ekranına ulaştığınızdan emin olun. Klavyenizle direkt "PC" yazmanızla birlikte sağ tarafta beliren arama çubuğunun altında karşınıza seçenekler çıkacaktır. Çark şeklindeki sistem tipi olan "Bilgisayarınızın adını görüntüleyin" seçeneğini tıklayın. Buradan açılan pencereden kullandığınız sistem hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşacaksınız.
Google Chrome'u direkt kaynağından indirmek istiyorsanız size 32-bit sürümü sorgusuz sualsiz verilecektir, ancak Tamindir üzerinden 64-bit sürümünü indirmeniz tek bir tıklamayla mümkün. Burayı tıklayarak Tamindir Google Chrome sayfasına ulaşmanız mümkün.
Tamindir üzerinden yapacağınız indirme sayesinde ister 32-bit, ister 64-bit seçeneklerini indirmeniz mümkün. Dosyayı indirdiğinizden emin olun ve ardından .exe dosyasını çalıştırın. 64-bit bir işletim sistemine sahipseniz 64-bit sürümü Google Chrome ile bilgisayarınızın tüm artılarından faydalanmanız mümkün.
64-bit kullanıcıları için güncelleme vakti!
Google Chrome'un 64-bit sürümü nispeten yeni sayılır. Dolayısıyla uzunca bir süredir 64-bit bir işletim sistemi kullanıyorsanız bu durumun gözünüzden kaçmış olma olasılığının yüksek olduğunu varsayıyorum. Şu an 32-bit Google Chrome sizin için makul bir çözüm yolu sunuyor olabilir ancak bundan iyisinden faydalanmanın mümkün olduğunu varsayacak olursak sisteminizi güncellemeniz oldukça mantıklı bir karar olacaktır.
Hangi sürümü kullandığınız konusunda emin değilseniz Google Chrome'un sağ üst menüsünden "Hakkında" kısmını tıklamanız yeterli olacaktır. Burada karşılaştığınız ekran size tarayıcınız hakkında ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi sunacaktır.
64-bit sisteme geçmek istiyorsanız endişe etmeyin. İki sürüm arasında geçiş yapmak düşündüğünüzden çok daha kolay bir işlem. 64-bit sürümünü indirdikten sonra .exe dosyasını direkt çalıştırın. Yükleme işlemi tamamlandığında 32-bit sürümü tarayıcınızı kapatın ve Windows görev çubuğunun sağ alt kısmında yer alan ufak Chrome ikonundan da çıkışınızı gerçekleştirin.
Chrome'u tekrar açın ve tarayıcının sağ üst kısmından yine "Hakkında" yazılı seçeneğini tıklayıp versiyonunuzun değiştiğini onaylayın. Daha önce tarayıcına kayıtlı olan tüm kısayollar, veriler, yer imleri ve hesaplar hiçbir şekilde yok olmayacaktır. Ctrl+Shift+T tuşlarına bastığınızda son girdiğiniz sekmeleri bile açmanız mümkün olacaktır.
Normal Chrome mu yoksa Canary mi?
Tamindir üzerinde rastlayacağınız Google Chrome sayfasında birçok alternatifin olduğunu göreceksiniz. Aslında bunların her biri Google Chrome'un resmi kaynağının alt bölümlerinde saklı olmasına rağmen seçenekleri sizin için daha kolay ulaşılabilir kıldık.
Sabit sürümlerle birlikte çıkan Canary Sürümü yazısı dikkatinizi çekmiş olabilir. Beta sürümünün uç noktası olan Canary, Google Chrome'un tüm yeniliklerini önceden takip etmenizi sağlayan bu sürüm bir yandan da birçok riski de yanında barındırıyor. Güvenlik kısmından ödün vermeye hazır olmadığınız sürece Canary sürümünü kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Yine de denemek konusunda ısrarcıysanız farklı bir uygulama olarak çalışan Canary sürümü normal Google Chrome'dan ayrı çalıştırılabiliyor.
Windows SmartScreen'e Ulaşılamıyor
Yükleme sırasında karşınıza bir uyarı ekranı çıkıyor ve kutunun içerisinde "Windows SmartScreen'e Ulaşılamıyor" yazıyorsa bu sorunu ortadan kaldırmanın kolay bir yolu var.
Windows 8'in güzel özelliklerinden biri olan SmartScreen sizi virüslere karşı aktif bir şekilde koruyor. İnternet bağlantısı sırasında SmartScreen tüm .exe dosyalarını taramadan geçiriyor. Buna Chrome'u yüklemek için kullandığınız .exe dosyası da dahil. Taranan .exe dosyalar malware olduğundan şüphelenen bir listenin taramasından geçiriliyor. Yanlışlıkla bilgisayarınıza hasar verecek bir malware indiriyorsanız bu özellik sizin için harika bir güvenlik kalkanı. Ne var ki, Google Chrome'un bir malware olmadığı oldukça açık.
Uyarı kutusunun içinde yer alan "Yine de çalıştır" seçeneğini tıkladığınızda işlemi sürdürebilirsiniz. Yine de emin olmadığınız dosyalar konusunda tetikte kalmanızda fayda var.
İnternet bağlantı sorunları
Google Chrome yüklemek için gelen .exe dosyasının verimli çalışabilmesi için internet bağlantısına ihtiyacınız var. Bazen bağlantınızda arızalar meydana gelir. Genelde kablosuz ağ üzerinden bağlantı kuranlar bu tür trajik olaylarla daha sık karşılaşıyor. Eğer böyle bir sorun ile karşılaşacağınızı düşünüyorsanız burayı tıklayarak Çevrimdışı Yükleyiciyi indirebilirsiniz. Böylece internet bağlantısı olmayan bilgisayarlara da Google Chrome kurabilirsiniz.
Google Chrome Nasıl Silinir?
Farklı bir tarayıcı buldunuz ve artık Google Chrome kullanmak istemediğinize mi karar verdiniz? Tarayıcıyı kaldırmak birçok farklı program ile kıyaslandığında çok daha kolay.
Denetim Masası'nda Programlar seçeneğine tıkladığınızda karşınıza çıkan programlar arasında Google Chrome'u bulun. Google Chrome'u seçtikten sonra "Kaldır" seçeneğini tıklamanız yeterli olacaktır. Bunun sonrasındaki aşamada Google Chrome'u sistemden silme işlemi başlayacaktır.