Windows 8 Fabrika Ayarlarına Geri Dönmenin 4 Yolu

Bilgisayarınızdan aşırı talepkar davranmanızın sonucu bazen ağır olabiliyor. Denemek için kurulan ve sonradan silinen onca programdan sonra Windows 8'in daha yavaş çalışması yada bir virüsün bulaşmış olması yüksek bir ihtimal. Eğer mevcut durum size fazla

Alper Çetiner -

Bilgisayarınızdan aşırı talepkar davranmanızın sonucu bazen ağır olabiliyor. Denemek için kurulan ve sonradan silinen onca programdan sonra Windows 8'in daha yavaş çalışması yada bir virüsün bulaşmış olması yüksek bir ihtimal. Eğer mevcut durum size fazlasıyla yük olmaya başladıysa hızlı bir çözüme ulaşmanın yollarından biri de fabrika ayarlarına geri dönmek. Bu sayede bilgisayarınızı temizlemekle kalmayacaksınız, satın almış olduğunuz bilgisayar için vaadedilen en uygun performans koşullarına ulaşacaksınız. Sırasıyla anlattığım 4 farklı seçenek ile bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olacak.


1. BELLEĞİN ONARMA PARTİSYONUNU KULLANIN

Günümüzde bilgisayarların çoğunda hazır kurulu bir işletim sistemi ve fabrika ayarlarına geri dönmenizi sağlayan bir onarma partisyonu mevcut. Partisyon olarak adlandırdığımız şey, dahili belleğinizde kendi alanına sahip olan kısım. Bu kısımda belli başlı dosyaları muhafaza etmek mümkün. Günümüzde bunun haricinde, özellikle film ve müzik arşivlerini muhafaza etmek için, dahili bellekte bir partisyon oluşturmak yaygın oldu.

Belleğin onarma partisyonunu kullanabilmeniz için bilgisayarınızın güç düğmesine basar basmaz kullandığınız bilgisayarın üreticisine göre basmanız gereken butonlar mevcut. Aşağıda listelenen üreticilere göre yapmanız gereken işlemler mevcut:

ACER Alt + F10 veya Ctrl+F10
ASUS F9 veya F8
BENQ F11
CASPER F11
COMPAQ F11
CREA F8
DATRON F11, F10 veya Ctrl+F11
DELL Ctrl+F11
EXPER F8
FUJITSU SIEMENS F8
GIGABYTE F9
GATEWAY F11 veya R tuşu
HP F11 veya F10
LENOVO F11
LG F11
MSI F3, F8 veya F11
PACKARD BELL F11 veya Alt+F10 
SAMSUNG F4
SONY F10
TOSHIBA F8 veya bilgisayar kapalıyken 0 (Sıfır) tuşunu basılı tututarak başlatın
VESTEL F8, F10 veya F11



Bu işlemi gerçekleştirmeniz bilgisayarınıza bir komut veriyor. Bu komuta göre BIOS'a, işletim sisteminin derhal açılmasını istemeyip onarma ayarlarına ulaşmak istediğinizi iletiyorsunuz. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken şey, ekrandaki komut dizinlerini sırasıyla takip etmeniz. Karşılaşacağınız görüntünün normal bir yazılım kurma ekranına benzer olması gerekiyor. Bu işlemi tamamladığınızda bilgisayarınız kullandığınız ilk günden farksız olacaktır.

2. ONARMA DİSKİNİ KULLANIN

Eğer ki bilgisayarınız bir onarma partisyonuna sahip değilse ancak önceden yüklenmiş bir işletim sistemini barındırıyorsa büyük bir ihtimalle paketininde onarma işlemini gerçekleştirebileceğiniz bir CD veya DVD ile gelmiştir. Bir başka deyişle, az önce bahsettiğim bellekten onarma işleminin aynısına bu disk sayesinde ulaşabiliyorsunuz. Aradaki tek fark, işlemi gerçekleştirebilmeniz için bu disk aracılığıyla aradığınız panele ulaşmanız.

Bazı üreticilerin sağlamış olduğu imkanlar, kendi onarma disklerinizi yazdırmanızı sağlıyor. Böylece onarma verilerini başka bir alana depolamanız mümkün oluyor. Bu sayede dahili belleğinizde ayrılmış olan kısmı silip aktif bir şekilde kullanabilmeniz de mümkün. Bu alanın ortalama 20-25 Gigabyte arası yer kapladığını düşünecek olursak hatırı sayılır bir alanı kazanmış oluyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken husus ise alanı boşalttıktan sonra yukardaki listede belirttiğim ayarları bundan böyle gerçekleştiremeyecek olmanız. Bir anlamda, hazırlamış olduğunuz diske mahkum olacaksınız.

3. WINDOWS 8'İ YENİLEYİN VEYA RESETLEYİN

Windows 8 ve sonrasını kullananların sahip olduğu bir ayrıcalık var. Microsoft, yeni işletim sisteminin içersinde yenileme veya resetleme işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz bir panel buluduruyor. Böylece fabrika ayarlarına ulaşımınız daha hızlı ve daha kolay gerçekleşiyor. Üstelik istediğiniz şeye göre tercihte bulunma fırsatınız da işin büyük bir artısı.

Yenileme olarak tanımlanan işlem kişisel bilgileriniz ve Metro arayüzünde bulunan uygulamalara dokunmadan geriye kalan her şeyi temizliyor. Resetleme dediğimiz şey ise herşeyi ortadan kaldırıp Windows 8'i yeniden kurma işlemi. Resetleme sırasında kişisel bilgileriniz ve Metro arayüzündeki uygulamalar da silinmiş oluyor ve taptaze bir işletim sistemine geri dönüş yapmış oluyorsunuz. Olur da Windows 8 işletim sisteminize virüs bulaştıysa format atmak zorunda kalmadan resetleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Resetleme işlemi, bilgisayarınızı başka bir insana satmak istiyorsanız, oldukça kullanışlı bir seçenek. İşletim siteminiz kurulu kalmasına rağmen size ait herhangi bir program veya bilgi sizden sonraki kullanıcın eline geçmeyecektir.

Windows 8'in sağ tarafında yer alan "Ayarlar" seçeneğini tıkladıkdan sonra "Bilgisayar Ayarlarını Değiştir" seçeneğine ulaşmanız gerekiyor.

Ardından ulaşacağınız "Güncelleme ve Onarma" seçeneğinden sonra açılacak pencerede soldaki "Onarma" opsiyonunu seçtiğinizde ekranın sağında yeni seçenekler belirecektir.

Buradaki seçenekler arasından her şeyi silip Windows'u yeniden kurma opsiyonunuzu gerçekleştirebileceksiniz.

4. WINDOWS 8'İ BAŞTAN KURUN

Ola ki, bilgisayarınızda herhangi bir onarma partisyonu veya diski mevcut değilse yapmanız gereken işlem, bir önceki işletim sistemlerindekilerinden alışık olduğunuz format atmak. Windows 8'i en duru haliyle yeniden yüklemek ve sürücüleri tekrar bulmaya çalışmak elbette sıkıcı bir işlem. Ama yeniden kurulan işletim sisteminiz üzerinde tam kontrol sağlamanız da ancak bu yöntemle mümkün.

Bu işlemi gerçekleştirirken bir lisans anahtarınızın olması şart. Lisans anahtarınızı nasıl bulabileceğinizi merak ediyorsanız burayı tıklayın. Bu yöntemle birlikte bilgisayarı ilk kullandığınız gün yüklenmiş olarak bulduğunuz ama kullanmak istemediğiniz programlardan da kurtulmuş olacaksınız. Windows 8'i tekrar kurarken dikkat etmeniz gereken unsurlardan bir tanesi, işletim sisteminizi kurarken seçmiş olduğunuz partisyon. Kurulum sırasında onarma partisyonunu kaybetme ihtimalinizin olduğunu aklınızdan çıkartmadan doğru alana kurulumu gerçekleştirdiğinizden emin olun. 

Bu vesileyle fabrika ayarlarına temiz bir şekilde geri dönmeniz mümkün olacaksınız. İşlemleri gerçekleşirken bir sorun ile karşılaştıysanız veya konuyla ilgili bir sorunuz varsa yorumlar kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

Benzer İçerikler

YORUMLAR