Windows 11 Recall Nedir?

Microsoft tarafından Build etkinliğinde tanıtılan Windows 11 Recall nedir? İşte Windows’un yapay zeka destekli Recall özelliğine dair detaylar!

Windows 11, kullanıcılarının karşısına Recall isimli yenilikçi bir özellikle çıktı. Bu teknoloji, yapay desteğine sahip. Windows 11 Recall, bilgisayardaki aktivitelerin tümünü izleyip akabinde doğal dil aracılığıyla arama yapıyor. Böylelikle e-posta, belge gibi her çeşit içerik kolay ve hızlı şekilde bulunabiliyor. Diğer bir ifadeyle bilgisayardaki her unsurun bulunmasını sağlayan arayüze sahip uygulamadır.

Aynı zamanda bu özellik, Windows kullanıcılarının bilgisayar kullanımını kişiselleştiriyor. Biz de bu rehberde Microsoft’un fotoğrafik hafıza şeklinde tanımladığı Windows 11 Recall ile ilgili detayları aktardık.

Windows 11 Recall Özellikleri Nelerdir?

Windows 11 Recall kullanışlı özelliklerden oluşuyor. Windows 11 Recall özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bilgisayarlardaki tüm etkinlikleri kaydediyor.
  • Yapay zeka destekli zaman çizgisiyle kullanıcılarına geçmiş aktiviteleriyle ilgili arama yapma ve etkileşimde bulunma imkanı sunuyor.
  • Yerel cihazda çalıştığı için verilerin buluta yüklenmesine gerek yoktur.
  • Çalışması için yüksek performansa sahip NPU’a ihtiyaç duyar.

Windows 11 Recall, bilgisayarda yapılan her işlemin anlık olarak görüntülerini alıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar kolayca geçmişteki anılarını buluyor. Örneğin, tarayıcı sekmesinde görüntülenen içeriğe Recall sayesinde yeniden ulaşmak mümkün.

Windows 11 Recall’deki yapay zeka desteği sayesinde ekranda görüntülenen tüm unsurların her 5 saniye içerisinde anlık görüntüleri alınır. Alınan anlık görüntüler, yerel şekilde depolanır. Böylelikle anlık görüntüler üzerinden metin kopyalama ve belirli uygulamalara yönlendirme gibi birçok işlem yapılabilir.

İlk etapta Windows 11 Recall, yalnızca Qualcomm Snapdragon X serili işlemcilerden oluşan cihazlarda kullanılacak. İlerleyen süreçlerdeyse daha çok işlemci ve cihazlarda kullanılması bekleniyor.

Yerel cihazda çalışan Windows 11 Recall, güvenlik ve gizlilik noktasında da hayati önem taşıyor. Verilerin cihaz dışına çıkması engelleniyor. Yalnız bu özellikten faydalanmak için cihazın depolama alanının yeterli olması gerek. Depolama alanı, cihazdaki toplam depolama kapasitesine göre değişiyor.

Windows 11 kullanıcıları dilerse bazı uygulama ve web sitelerini bu özellikten hariç tutabilir. Bunun sonucunda anlık görüntülerin saklanma süreleri hakkında bilgi edinme şansına sahip olurlar.

Windows 11 Recall aktif hale getirildikten sonra hem bloke edilen hem de gizlilik modundaki uygulamaların ekran görüntüleri alınır. Ekran görüntüleri, geçici dosya şeklinde saklanır.

Windows 11 Recall Nasıl Çalışır?

Windows 11 Recall, uygun cihazlarda çalışıyor. Çalışma prensibi, birkaç saniyede bir aktivitelerin ekran görüntülerini almasına dayanıyor. Ekran görüntüleri, bilgisayarlarda saklanır. Kullanıcılar, herhangi bir anlık görüntü araması yaptığında yapay zeka özelliği devreye girip görüntüyü analiz eder. Bunun sonucunda da kullanıcıya içerikle ilgili seçenekler sunulur.

Windows 11 Recall, depolama sınırına ulaştığı zaman eski anlık görüntüleri siliyor. Bu durum, hatırlama noktasında sınırlı olduğunu gösteriyor. Böyle bir durumda depolama alanının yükseltilmesi için Microsoft “Ayarlar” kısmına yeni sayfa ekliyor.

Windows 11 Recall, önizleme açısından da sınırlı. Microsoft bu konuyla ilgili özelliğin daha da geliştirileceğini açıkladı. “Recall ve anlık görüntü” ayarlarının olduğu sayfa üzerinden Recall özelliği kalıcı devre dışı bırakılabilir. Microsoft, bahsedilen özellikle oluşturulan verilerin bilgisayarlarda özel olarak saklanacağını belirtti.

Bilgisayarlarda “BitLocker” etkinleştirildiği zaman anlık görüntüler şifreleme yöntemiyle koruma altına alınır. Ayarlar kısmından ziyaret edilen web siteler ve uygulamalar filtrelenebilir. Ekran görüntüleri de temizlenir. Bilgisayar üzerinden tüm Recall verilerini silmek mümkün. Recall simgesi üzerinden özellik duraklatılır. Simge üzerinden aynı zamanda uygulamalar açılır ve son anlık görüntüler görüntülenir.

Windows 11 Recall Donanım Gereksinimleri Neler?

Windows 11 Recall özelliği şu donanım gereksinimlerine sahip cihazlarda çalıştırılır;

  • 256 GB SSD
  • 40 TOPS (Tera İşlem Birimi)- NPU (Sinir İşleme Birimi)
  • Qualcomm Snapdragon x Elite işlemcisi
  • 16 GB bellek

Windows 11 Recall, yapay zeka destekli olduğu için uygulama ve dosya yönetimine farklı bir boyut kazandırıyor. Belirtilen özellik sayesinde kullanıcılar hızlı şekilde aktivitelerini bulabilir. Örneğin, çok dosyanın olduğu bir bilgisayarda hızlıca aranılan dosya bulunur. Böyle bir durum, yoğun iş temposunda çalışanlar için büyük avantaj. Kullanıcı dostu yapıya sahip olan Windows 11, kullanıcıların dijital yaşamını düzenli hale getiriyor.

Ücretsiz Windows 11 Yüklemesi Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Ücretsiz Windows 11 Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Bilgisayarlarınızı ücretsiz olarak Windows'un diğer sürümlerinden 11 sürümüne kolayca yükseltebilirsiniz. İşte ücretsiz Windows 11 yükleme yöntemleri!

Windows 11 Recall Nasıl Kullanılır?

Windows 11 Recall özelliği, bilgisayarın Görev Çubuğu’nda arama yapıldığında bulunur. Diğer bir ifadeyle Görev Çubuğu butonu açılarak ses ve metinlerle arama yapılarak özelliğe ulaşılır. Windows 11 Recall, alakalı olan içeriklerin anlık görüntülerini sunuyor. Bu işlem, online arama motoru kullanımına benzetilebilir.

Windows 11 Recall’de belirli etkinliklere ulaşmak için “Zaman Çizelgesi” butonu da kullanılır. Zaman Çizelgesi sayesinde kullanıcılar, belirli zamanlara geri döner.

Windows 11 Recall’in sonuç sayfasından tüm sonuçların görüntülemesi de yapılır. “Dosya Gezgini” sonuçlarına ulaşmakta mümkün. Aynı zamanda sonuçlar, uygulamalara göre sıralanır. Görsel eşleştirmeleri, metin eşleştirmeleri vb. kategoriler baz alınarak sonuçlarda gruplandırma yapılır. Kullanıcılar anlık görüntüleri bulduktan sonra üzerine basarak görüntüyü dilediği gibi kullanabilir.