Gelin kabul edelim. Windows 10, 29 Temmuz’dan bu yana arkasında en az memnun kalan bir kitle kadar son derece hoşnutsuz bir kitle de barındırıyor. Evet, adaptasyona dahil olan bilgisayar sayısı 60 milyona varmış olabilir. Ama bu rakam herkesin çılgınlar gibi Windows 10 tutkunu olduğunu göstermiyor.
Microsoft Windows 10 şapkasını önüne koyacak olursa, bazı eksikliklerin farkına varabilir. Belki de farkında ve onun için her hafta bir güncelleme yayınlıyor. Güncellemeleri açıklamamasının sebebi ise büyük olasılıkla sorunlarını, eksiklerini ve hatalarını bu verilerin arasında kaybettirmeye çalışmak olabilir.
Peki, Windows 10’da olması ve olmaması gereken özellikler neler olabilir. Kısaca göz atalım.
Windows 10 = Windows 8 mi?
Windows 10 iyileştirilmiş bir Windows 8’den öte bir yazılım değil. Yani arayüzüne bakarak aldanmamak gerekiyor. Evet Başlangıç Menüsü çok özel olabilir (ki kanımca çok da özel değil sadece olması gerektiği gibi) ya da Hızlı erişim sistemi daha derli toplu durabilir. Ancak bunlar dev bir kitabın alacalı bulacalı kapağından öteye geçebiliyor mu?
Windows 10 daha az RAM harcıyor, daha hızlı açılıyor bunlar Windows 8’in yapmak isteyip de yapamadığı şeylerdi. Özellikle Görev Çubuğu optimizasyonu ve Başlangıç Menüsü kişileştirmesi üstün gelişmeler olarak lanse ediliyor. Peki, sadece bunları yapmış olmak yeni bir işletim sistemi için yeterli oluyor mu? Bana kalırsa hayır.
Bir işletim sisteminin yenilikleri kullanıcılarına sunulduğu anda onların tüm alışkanlıklarını yerle bir etmek olmamalıydı. Adaptasyon süreci içerisinde kullanıcılara kan ağlatmaması gerekiyordu ve en önemlisi olabilecekleri önceden hesaplayabilmiş olmalıydı. Microsoft bunu yapmadı. Aslında olması gerekeni kullanıcılarına yeni bir sistemmiş gibi sundu.
Windows 10’un bitmemiş işleri var
Aslında Windows 10, Microsoft’un Windows 8’de tamamlayamadığı özelliklerin tamamlanmış hali gibi. Üstelik bu özelliklerinde tam anlamıyla bitmiş olduğu söylenemez. Windows 8 ile insanların Başlangıç Menüsü alışkanlığını yerle bir eden Microsoft aslında Windows 10 ile kullanıcılarından özür diliyor gibi geliyor bana. Ancak Windows 10 Başlangıç Menüsü hala pek çok noktada eksik ve kullanışlı değil. Windows 10 Başlangıç menüsünü tamamıyla yenilese de kullanıcıları ilgilendiren tek bu değildi. Sonuç olarak kullanıcılar bir işletim sisteminde Başlangıç Menüsünden daha fazlasını bekliyorlar.
Peki Microsoft bunları sunmuyor mu? Bana kalırsa sunmayı istiyor ama henüz sunamıyor gibi. Çünkü hala Windows 10 Başlangıç Menüsü yerine Windows 7 menüsünü özleyen, arayan ve isteyen kullanıcılar mevcut. Belki de bunu unutturacak bir şeyler yapılmalıydı.
Ancak eski alışkanlıkların zor kaybolduğun da bir gerçek tabi.
Anlaşılamayan hata kodlarına devam
Neden Windows hata verdiğinde ne olup bittiğini anlayamıyoruz. Herkes, "Eror 8X000F97" gibi bir kodu bilmek zorunda mı? Eğer 2 sene içerisinde bir milyar kullanıcaya ulaşılmak isteniyorsa, biraz daha açıklayıcı olmak iyi olmaz mıydı? Herkes bir batında tüm HEX hata kodlarını Windows 10 ile beraber öğrenedi mi yani? Elbette hayır. Ancak o kadar çok hata kodu var ki Microsoft bize sadece bir şeylerin ters gittiğini söyleyerek kendi köşesine çekilmeyi senelerdir yapıyor. Ben diyorum ki, bir kullanıcının kendi işletim sisteminde olanı biteni olması için açıklayıcı olmak gerek. Eğer ben ne olup bittiğini bilmiyorsam işletim sistemine ne adapte olabilirim ne de güvenebilirim.
Windows 10 karışık şekerleme kutusu gibi
Kesinlikle de öyle, çünkü her şey son derece güzel görünüyor. Ancak biz hangi şekerin nasıl bir tada sahip olduğunu kestiremiyoruz. Üstelik hızlı güncellemelerle hangi şekerin, hangisiyle değiştirildiğini bile bilmiyoruz. Çünkü Microsoft güncellemelerle ilgili detay paylaşmadığı için neyin değişip değişmediğini pek bilemiyoruz. Örneğin dizüstü bilgisayarlarında batarya kullanım ayarları eskiden tek bir sekmeden yapılabiliyordu, artık tamamen başka bir pencerede açılan çoklu seçeneklere yönlendiriliyoruz. Tamam, bu sorun değil ancak biliyor musunuz, bu seçenekler Windows 10 çıktığından bu yana yapılan her güncellemede tamamıyla değişti. Hem de habersiz. Kimbilir uğramadığımız yerlerde neler değişiyor?
Windows 10 hala çöküyor
Ancak eskisi kadar değil. Ama bunun sebepleri net olarak belli de değil. Windows 10 tıkır tıkır çalışırken bir anda her hangi bir uygulamaya gelen güncellemeyi beğenmeyebiliyor. Ya da rutin çalışmasına devam ederken kafası başka bir şeye takılıp mavi ekrana geçebiliyor. Bunun sebebinin uygulama çalıştırırken RAM optimizasyonu yapması ve adreslemelerde alternatifler kullanması olabilir. Bu benim düşüncem akademik değil. Zaten teknik ve akademik bir açıklaması da yok olan bitenin.
Şöyle düşünmeden edemiyorum, 20 küsur yıldır üzerinde çalışılan bir işletim sistemi neden çöker? Eskiden Windows 10 sürümlerinin yaşadığı sıkıntıların artık bitmiş olması gerekmiyor muydu? Demek ki, Windows 10’da o kadar kurşungeçirmez bir sistem değil. Özellikle son yaşanan güncellemelerde makinelerin işletim sistemini göremeden döngüye düştüklerini, grafik kartlarının tanımlanamadığını Microsoft net olarak açıklamıyor.
Sonsöz
Benim fikrim Windows 10’a biraz daha zaman vererek kullanmayı alışkanlık edindiğimiz işletim sisteminden hemen vazgeçmemek. Ancak bunu yapmış ve pişman olmuş kullanıcılar varsa hala geriye, eski sistemlerine de dönebilme şansına sahipler.
Windows 10 Güncellemesi İstemiyorsanız İşte Yapmanız Gerekenler
YORUMLAR