Windows 8 ile hayatımıza giren, Windows 10 ile birlikte aşinalık kazanan "Hibernate" ya da diğer adıyla "Hazırda Beklet" teknolojisi bilgisayarların çok daha hızlı açılmasını sağlıyor.
Bu teknololoji sayesinde bilgisayarın açma tuşuna bastıktan sonra saniyeler içerisinde bilgisayar hazır konuma gelebiliyor. İlk bakışta çok yararlı bir özellik gibi görünüyor ancak, bazı durumlarda bu özellik zararınıza olabiliyor. Dilerseniz ilk olarak Hibernate ya da "Hazırda Beklet" nedir ne değildir bir ona bakalım.
Hazırda Beklet ya da Hibernate Nedir?
Hibernate, Windows'un hızlı başlatma teknolojisine verilen bir tanımlama. Eğer bilgisayar donanımlarına aşinaysanız bilgisayarlar kapandığında RAM'deki tüm verilerin silindiğini bilirsiniz. Dolayısıyla bilgisayar tekrardan açıldığında bilgilerin RAM'e tekrar yüklenmesi gerekir ve bu da ekstra zaman demektir. Windows'da yer alan Hibernate teknolojisinde ise bilgiler kaybolmuyor. Şöyle ki, bilgisayar kapanırken RAM'de yer alan bilgiler bilgisayarın diskinde bir bölüme yazılıyor ve tekrardan bilgisayar açılırken bilgiler buradan tekrar RAM'e yükleniyor. Bu da daha hızlı bir işlem olduğu için bilgisayar 2 ila 5 saniye içerisinde kullanıma hazır hale geliyor.
Windows'un bu teknolojisi kullanıcılar açısından çok iyi bir teknoloji gibi görünse de bazı durumlarda sorunlar yaratabiliyor. BİOS uyumsuzluğu ve HDD'de meydana gelen sorunlar gibi nedenlerden dolayı Hinernate sağlıklı çalışamayabiliyor. Bu gibi durumlarda ise Hibernate özelliğini dilediğiniz gibi kapayıp açabilirsiniz. Eğer sizde bu tür nedenlerden dolayı Hinernate özelliğini kapatmak istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz.
Hazırda Beklet Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
İlk olarak Windows 10 yüklü bilgisayarından Ayarlar'a gidin ve oradan da sistem ayarlarına erişin. Açılan pencerede sol kısımdan "Güç ve Uyku" sekmesine tıklayın. Burada da karşınıza gelen pencerede yer alan ek güç ayarları'na tıklayın. Ayrıca Denetim Masası'nda yer alan Güç Seçenekleri'den de aynı yere ulaşabilirsiniz.
Güç Ayarları penceresine ulaştıktan sonra sol kısımda yer alan "Kapak kapatıldığında yapılacakları seçin" seçeneğine giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir pencere sizi karşılıyor olacak. Bu pencerede Hibernate özelliklerini dilediğiniz gibi değiştirebilirisiniz.
Hibernate'i kapatmak için ilk olarak "Şu anda kullanılmayan ayarları değiştir" linkine tıklamanız ve gerekli izni vermeniz gerekiyor. İzni verdikten sonra alt kısımda yer alan seçeneklerin erişimi açılacaktır. İzin verdikten sonra aşağıda yer alan "Hızlı Başlatmayı Aç (önerilen)" kutucuğundaki onayı kaldırın ve değişiklikleri kaydederek çıkış yapın. Bu işlemden sonra bilgisayarınızı kapatın ve tekrar açın. Artık bilgisayarınız daha uzun sürede açılacağını da unutmayın.
Hibernate özelliğini tekrar aktif etmek istiyorsanız aynı işlemleri yapabilirsiniz.
Windows 10 Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey