Windows 10'a Yükseltmeli mi Yoksa Yükseltmemeli mi?

Windows 10'a yükselmeden önce bilmeniz gereken bazı püf noktaları.

Kaan Ezgimen -

Gerçekten Windows 10 için heyecanlanıyor musunuz? En önemli soru bu. Getireceği özelikleri okuduğunuz zaman, ya da teknik ön izlemeyi indirerek şöyle bir göz attığınızda "Tamam! Olmuş bu" dediniz mi? Ya da daha tekno-romantik bir moda geçip "İşte yıllardır beklediğim işletim sistemi" diyerek gözyaşlarına mı boğuldunuz? Belki de bazılarınız "E tamam da, ne ki bu şimdi!" demiş bile olabilir. Diğer taraftan bu deneyimi bir daha hatırlamamak adına terapiye başvuranlarımız olmuştur. Ya da belki, bir kaç kişinin hala haberi de yoktur ve XP ile mutlu mutlu yaşıyor da olabilir. Hangi durumu yaşasanız yaşayın, yeni bir işletim sisteminin fayda ve zararlarını görmezden gelmemek lazım. 

Windows 10’a geçmeden önce neye bulaşacağınız hakkında küçük bir fikriniz olsun istedim. Rehber yazıma başlıyorum, siz de kemerlerinizi bağlayın.

Windows 10 ve iyi şeyler

Windows 10’un Cortana sanal asistanı hayatımızı kolaylaştırıyor. Evet, bunu gerçekten yapıyor. Sanal asistanlar arasında, bölümünü takdirnameyle bitiren bir program Cortana. Tamam, bir süre Türkçe konuşamayacak belki ama temel olarak bakıldığında son derece yeterli bir uygulama. Cortana pek çok farklı programla da iletişim kurabileceği için, Windows platformunda kullanılması zamanla alışkanlık yaratacak özelliklere sahip. Windows 10’un geleceğe yönelik her güncellemesinde bir Cortana güncellemesi var. Bu durum sanal asistanın her an güncel kalacağını ve gelişeceğini de müjdeliyor. 

Temiz kurulum, güvenli geri dönüşüm

Evet, çoğumuz farkında değiliz ama Windows 10 sistem yedekleme ve kurtarma konusunda eski sürümlerden daha kararlı ve detaylı bir işletim sistemi. Sistem geri yükleme noktaları siz müdahale etmeden de oluşturuluyor. Microsoft’tan gelen her güncellemeden önce mutlaka bir geri yükleme noktası hazırlanıyor. Böylece başarısız olan güncellemelerde sistem güvenli noktaya otomatik olarak döndürülüyor ve hiçbir değişikliğe maruz kalmadan sistem işlemeye devam ediyor. 

Windows 10, hanedanlığın son veliahtı

Microsoft'un yeni planlarına göre, Windows 10'dan sonra yeni sürüm numaralarıyla işletim sistemi yayınlanmayacak. Yani Windows 10 baki kalacak. Peki, bu ne anlama geliyor? Şöyle anlatayım, Ücretsiz güncellemeler ve son kullanıcıya odaklanılması gibi yeniliklere ek, Windows 10'dan sonra bir 11 veya 12 beklemeyeceğiz. Microsoft bundan sonra sadece Windows markasına ağırlık verecek ve tüm pazarlama çalışmaları Windows adıyla yapıyor olacak. Tek bir işletim sistemini tüm platformlarda çalıştırmayı başaran ve bununla övünen Microsoft, pazarda bir sürüm değil bir marka olarak yer almaya başlayacak. 

Daha geniş bir Windows ekosistemi

Windows 10, fotoğraflar, videolar, müzik, haritalar, kişiler mesajlaşma, posta ve takvim için yeni ve birbiri ile uyumlu uygulamalar sunacak. OneDrive üzerinden senkronize edilen bu içerik ile kullanıcılar, bir cihazda başladıkları çalışmalarına sorunsuz bir şekilde farklı cihazlarda devam edebilme şansını yakalayabilecek. Windows 10 tek bir yapı halinde her platformda çalışacak demiştik. Elbette bunun en önemli kısmı mobil kullanıcıları ilgilendiriyor. Mobil kullanıcılar bu ekosisteme dahil oluyorlar ve PC-Tablet-akılı telefon kombinasyonundan azami olarak faydalanabiliyorlar. 

Oyun dünyasının yeni işletim sistemi

Windows 10 ve Xbox ile artık oyunların daha ciddi tecrübeler sunacağını biliyoruz. Windows 10’un gelişi,  PC ve Xbox One üzerinde çapraz geçişle oyun oynayabilmenin getireceği özgürlük avantajıyla beraber tüm oyun severleri heyecanlandırıyor. Windows 10'un platformlara yayılımı sürecine Xbox'da dahil olunca elbette işin rengi çok değişiyor. Bu durum PC kontrollü Xbox oyunları oynamamız anlamına geliyor. Bir yandan PC oyuncularının oynadığı oyuna Xbox’ta devam edebilecek olmaları da ciddi bir yenilik.

Sadece bir oyun alarak onu çoklu platformlarda oynamak, her oyuncunun yıllardır hayalini kurduğu bir şeydi. Üstelik oyunlarla ilgili güncellemeler her platforma eşit olarak yayılması da durumu benzersiz kılıyor.

Windows 10 ve kötü şeyler

Güncellemeler üzerinde tüm kontrolümüzü kaybediyoruz. Bunları engellememiz mümkün değil. Üstelik güncellemeleri durduramadığımız gibi bir de bunların ne zaman, saat kaçta yüklenmesi gerekeceğiniz ayarlamak canımızı sıkacak. Windows 10 arada bir "güncelleme getirdim size, haydi bilgisayarı yeniden başlatıyoruz" uyarısı gösterip duracak. Bu uyarıyı görmemek için bilgisayarı kullanmadığınız bir saat aralığına randevu vermeniz gerekiyor. Bu da bilgisayarı hep açık tutmamız manasına gelecek, ya da en azından unutmazsak verdiğimiz randevu tarihinde, belirlediğimiz saatte açık olmasını sağlamalıyız ki güncellemeleri sağlıklı alabilelim. Detaylı haberimiz için böyle buyurun: Windows 10 Kullanıcıları Otomatik Güncellemeleri Kapatamayacak!

Bazı alışkanlıklardan vazgeçiyoruz

29 Temmuz’da çıkacak olan Windows 10, teknik ön izleme sürümleriyle bir süredir kullanıcıları kendine alıştırmaya çalışıyor. Isınma turları başarılı gidiyor. Ancak Windows 10 bazı alışkanlıklarımızı yavaş yavaş yok ediyor. Windows 10 ile beraber Windows Media Center işletim sisteminden tamamen kalkıyor. Yerine Plex ya da benzeri bir medya kontrol merkezini kullanıcılar kurmak zorunda kalacaklar.

DVD Playback oynatım sistemi de Windows 10’da bulunmayacak. Bunun yerine kullanıcılar Windows 10 ile gelecek olan Video özelliğini ya da kendi seçecekleri üçüncü parti bir uygulamaya ihtiyaç duyacaklar. Daha detaylı bilgi için Windows 10 Güncellemesiyle Kaybolacak Olan Uygulamalar haberimize bir göz atmanızı tavsiye ederim. 

Günün sorusu: Ne yapalım, yükseltelim mi?

İşte Windows 10 Yükseltmesi İçin İlk Yapmanız Gerekenlerin Listesi haberimizi sakın okumadan geçmeyin. Windows 10, ilk teknik ön izlemeden bu yana PC’ler için 6 sürüm çıkardı. Bu ön izleme sürümlerindeki ilerlemeye bakacak olursak, çıkışına 2 ay kalmasına rağmen işletim sisteminin çok kararlı olmadığını, çok basit noktalarda takılmalar ve çökmeler yaşadığını görmek mümkün. Microsoft Windows 10 ön izleme sürümlerinde ilk çıktığından bu yana 20 bin kadar arızayı ve kararsızlık yapan uygulamayı düzelttiğini söylüyor. Ancak son çıkan Windows 10 Teknik Ön İzleme 10130, kullanıcılara bir önceki tüm sürümlerden daha sıkıntılı anlar yaşattı. One Drive’ın depolama sorunları, Başlat menüsünün kararsızlığı, Windows Explorer’ın sık çökmesi gibi kullanıcıyı rahatsız eden pek çok şikayet Windows Insider forum sayfalarında sayfalarca yer tutuyor.

Bu yüzden uzmanlar Windows 10’a en az 5-6 ay kadar PC’lerin yükseltilmemesini tavsiye ediyorlar.

Windows 10'un PC Pazarını Kurtarması Neden Olanaksız?

Windows 10 Güncelleme Planları Belli Oldu. Kim, Hangi Sırayla, Nasıl Güncellenecek?

Windows 10 Temiz Kurulum Nasıl Yapılır?

Benzer İçerikler