Eğer Windows 10 kullanacaksanız Microsoft’un kullanıcı şartlarında yazan bazı maddelere de zorunlu olarak uyacaksınız. Bakın Windows 10 kullanmak isteyenleri neler bekliyor. Genellikle pek okumadığımız “devam” diyerek geçtiğimiz EULA, yada İngilizce açılımıyla End-User License Agreement (Son Kullanıcı Lisans Anlaşması) kullanıcının haklarını koruyan sıradan, bürokratik bir sözleşmeymiş gibi görünse de, her zaman öyle olmayabiliyor.
EULA, kullanacağınız yazılımla ilgili gerekli yasal zorunlulukların hatırlatıldığı bir metin, bu metin bütün Windows 10 sürümlerinde de var. Ancak biz okuyacak mıyız? Hayır.
Oysa EULA metnini okumanın aslı önemli nedeni, kişisel bilgilerimizi ve özel hayatımıza dair detayların kullanılmasına izin verip vermediğimizi anlamak ve zaman içinde yazılımın bize ne gibi yaptırımlar sunacağını anlamaktan ibaret.
İşte Windows 10 EULA’sında kimsenin dikkatini çekmeyen bir nokta var. O da yazılımın her şekilde güncelleştirme yapacağı ve bu güncelleştirmelerin kullanıcılar tarafında aşırtma yapılarak engellenemeyeceği. Üstelik ayarlarınızı doğru yapmadığınız takdirde sisteminiz otomatik olarak yeniden başlatılabiliyor. Bu da iş ve zaman kaybı anlamına gelebiliyor.
Microsoft bizi neden zorluyor?
Microsoft’un onayladığı bu güncelleme konusu, aslında Microsoft'un güncellemelere verdiği önemi gösteriyor. Belli bir periyotu takip edecek olan güncellemeler zaman içerisinde yeni sorunlar veya güvenlik açıklarını engellemeyi hedefliyor. Özellikle güvenlik açıklarını kapatmak için gelen güncellemeler, işletim sisteminin ve kullanıcı verilerinin güvenliği için olmazsa olmazlar arasında. İşte bu tür önemli güncelleştirmeleri koşulsuz herkesin alması için Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 10' da bu tarz bir zorunluluk getiriyor. Böyle son kullanıcının her hengi bir inisiyatif kullanması engellenmiş oluyor.
Daha kolay bir yöntem var
Ancak Windows 10 güncelleme ayarlarını istediğiniz gibi düzenleyerek sisteminizin aniden kapanmasını engellemeniz mümkün. Bunun için aşağıda verdiğimiz şemadan önce Hızlı İşlem Merkezine oradan Tüm Ayarlara ve daha sonra açılacak pencereden de Güncelleştirme ve Güvenlik ikonuna tıklayabilir, daha sonra da açılan yeni menüden Windows Update /Gelişmiş seçenekler kısmını seçerek şemada görünen ayarları iyice okuyarak kendi ayarlarınızı oluşturabilirsiniz.
Windows 10 Güncelleme Planları Belli Oldu. Kim, Hangi Sırayla, Nasıl Güncellenecek?
Windows 10'un İşi Bitmedi, 2016'da İki Büyük Güncelleme Daha Var
YORUMLAR