Wi-Fi Sinyalinizi Güçlendirmek İçin Etkili İpuçları!

Kablosuz internet hepimizin vazgeçilmezi. Çoğu zaman istenilen performansı vermeyen bu teknolojiyi bir takım adımları uygulayarak optimize etmek mümkün.

Murat UZUN -

Mekandan bağımsız bir internet keyfi sunması sebebiyle "kablosuz internet", evrensel ifade ile "wi-fi" pek çoğumuzun vazgeçilmezi. Ancak, çoğu zaman istenilen performansı veremeyen bu teknolojiyi bir takım müdahalelerle optimize etmek mümkün.

Kablosuz modemin internet sinyalini bilgisayarlardaki kablosuz ağ aygıtlarına aktarmak suretiyle çalışan bu sistemde verici-alıcı diyebileceğimiz iki aktör var. Arzu edilen verime ulaşabilmek için her iki tarafta da yapmamız gereken işlemler var.

1. Güncel Driver - Güncel Firmware Kullanmak

Firmware ile driver bu noktada karıştırılabiliyor. Bilgisayarımıza yüklediğimiz ve ağ durumunu gösteren yardımcı yazılımlar (modemle gelen CD ile yüklediğimiz) firmware değildir. Firmware modem içinde bulunan yazılımın güncellenmesidir ki, bunu da "192.168.2.1/veya 1.1 ile biten" ip adresleriyle ulaştığımız arayüz ile yapabilmekteyiz. Modemimizin marka ve modeli bilgileriyle üreticinin web sitesinden en güncel olan firmware dosyasını indirip modeme kurabiliriz. Yanlış, uyumsuz firmware dosyasını yüklemeye çalıştığımızda modemin yanma tehlikesinin bulunduğunu unutmayın.

Diğer tarafta kablosuz ağ erişimini sağladığımız aygıtımızın (WLAN diye ifade edilir) sürücüsünün güncel olması kaliteyi artıracaktır. Driver bulmakta güçlük çekenlere şöyle bir alternatif sunmuştuk.

2. Ağ Bağlantınızı ve Modem Ayarlarına Erişimi Nasıl Şifrelersiniz?

Şifresiz ağlara bağlanmanın oluşturacağı güvenlik risklerini yazmak için sayfalar yetersiz kalır. Bu sebeple kablosuz ağınızı mutlaka şifreleyin. WEP sistemi güvenlikli bir şifreleme sistemi olmadığı için mutlaka WPA-2 tercih edin. Öte yandan modem yönetim ekranına erişimi şifrelemedikten sonra kablosuz ağa şifre koymanın hiçbir mantığı kalmıyor.

3. QoS ile Ağ Kullanıcılarına Hız Tahsisi Nasıl yapılır

Cihaz türüne, kullanım amacına göre kablosuz ağınızı kullanan aygıtlara spesifik hız limitleri koyabilirsiniz. Örneğin 8 megabit bant genişliğine sahip ağınızda durmadan oyun oynayan afacan kardeşinizin hızını 2 megabit ile sınırlarken, 6 megabitlik genişliği tek başınıza kullanabilirsiniz. Bu özellik aktif olmadığı zaman bağlanan tüm aygıtlar ağ genişliğini gelişi güzel sömüreceği için hantallık meydana gelebilmektedir. Bahsettiğimiz bu işlemi modem arayüzünde bulunan Qos menüsünden gerçekleştirebilirsiniz.

4. Güçlü Anten + Güçlü Alıcı = Hızlı İnternet i

Modemimize daha yüksek kazançlı anten (dBi ile ifade edilir) takarak sinyal kalitesini artırmak mümkün. Online alış-veriş sitelerinden cihazınızla uyumlu, dBi değeri yüksek antenleri satın alabilirsiniz. Bu konuda kafa yoran arkadaşlarımız antenin çevresine bakır metallar koyulduğu zaman sinyal kalitesinin arttığını iddia ediyor ki, denemeye değer!

Öte yandan notebook bilgisayarımızla kablosuz ağa bağlanırken çipset üzerindeki dahili alıcıyı kullanırız. Bu aygıtın gücü yapısı gereği çok fazla tatminkar olmadığından harici kablosuz ağ aygıtlarıyla daha üstün performans sağlayabiliriz. Piyasada açık-kapalı alanda metrelerce ötesini gören USB bile bilgisayarımıza bağlayabileceğimiz kablosuz ağ bağdaştırıcıları bulunmaktadır.

Kablosuz Sabit Disk Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Gibi Özellikleri Vardır?

Benzer İçerikler

YORUMLAR