Dünyanın heryerini sarıp sarmalayan Wi-Fi teknolojisi artık temel ihtiyaçlarımızdan birisi haline geldi. Wi-Fi'nin önemi hızla artarken, diğer taraftan da Wİ-Fİ'de meydana gelen yavaşlama sorunları insanları çileden çıkartmaya başladı. Wi-Fi'lerde ortaya çıkan popüler sorunları ise sizin için derledik ve sorunlar karşısında yapmanız gerekenler için bir yol haritası çizdik. Lafı fazla uzatmalayalım ve başlayalım.
Günümüzde kullanılan Wi-Fi teknolojileri radyo frekansları üzerinden veri aktarımı yaparlar. Bu frekanslar, 2.4 GHz (eski standart) ve 5 GHz (yeni standart) olmak üzere 2 tiptedir. Modemler bu iki frekans arasında otomatik olarak yönlendirme yaparak kullanıcılara en hızlı interneti sunarlar. Ancak, bazı durumlarda bu otomatik yönlendirme tam çalışmaz ve bildiğiniz üzere kullanıcılar tam anlamıyla çileden çıkar. Otomatik yönlendirme çalışmadığında ise yaygın olarak bilinen bir çözüm yöntemi uygulanarak kanal seçimi manuel olarak yapılır ve internette (eğer şansınız varsa) düzelmeler yaşanır.
Yaygın olarak kullanılan bu yöntem çoğu zaman işe yaramaz ve yavaşlamanın arkasında yatan başka şeylere göz gezdirilir. İşte tam da burada biz devreye giriyoruz ve size pek bilinmeyen Wi-Fi sorunlarını aktarıyoruz. Şimdi internetiniz yavaşlık sorunlarına yapabileğiniz 4 önemli noktaya göz gezdirelim.
1. Yönlendiriciyi(Modemi) Doğru Konumlandırın
İnsanların çoğu yönlendiricileri yerleştirirken yerin konumuna pek önem vermez ve bu da internet hızındaki kayıp olarak kullanıcılara yansır. İnternetin tam kapasite hızlı çalışması için yönlendiriciden yayılan dalgaların telefonlara ve bilgisayarlara ulaşarak olabildiğince az engel ile karşılaşması gerekiyor. Kalın duvarların ve eşyaların arkasında yer alan yönlendiricilerdeki belirgin çekim kaybı ile bunu fark edebilirsiniz.
Çözüm: İnternetin hızlı olmasını sağlamak için yönlendiricilerin olabildiğince yüksekte ve az engel ile karşılaşacak şekilde konumlandırılması gerekiyor. Basit gibi görünen bu olay internetin hızlanmasında bariz etkiler yaratabilir. Ayrıca yönlendiriciye olan uzaklık da internet hızında oldukça önem taşıyor. Eğer bir evdeyseniz yönlendiriciyi evin tam ortasına yerleştirmeniz sizin açınızdan en iyi sonucu verecektir. Eğer eviniz yönlendiricinin gücü yetmeyecek kadar büyükse o zaman ekstra bir yükseltici ile sorunu çözebilirsiniz.
2. Diğer Aletlerin Yaydığı Frekansları Takip Edin
Muhtemelen hiç fark etmediniz ancak, Wi-Fi sinyalleri aynı ortamda bulundukları diğer sinyallerle etkileşime girebilirler. Bunun sonucunda da Wi-Fi sinyallerinde belirgin güç kayıpları yaşanır. Bu ise yine kullanıcıya hız düşüşü olarak etki eder.
Elektronik aletler yapıları gereği sürekli olarak sinyaller yayarlar ve etrafımızda görünmez bir tabaka oluştururlar. Çoğu düşük frekansa sahip olan bu sinyallerin bazıları Wi-Fi sinyallerini bozabilir ve güçlerini kaybettirebilir. Örneğin, mikrodalga fırınlar 2.4 GHz'e yakın frekansa sahip sinyaller yayarak Wİ-Fi sinyallerini bozabiliyor. Aynı şekilde Bluetooth cihazlarda 2.4 GHz ile çalışırlar. Bu sinyallerin teorik olarak Wi-Fi sinyallerine engel olmamaları gerekir ancak, işler bazen hesaplandığı gibi gitmez.
Çözüm: Elektronik aletlerin yaydığı frekanslara yapabilecek pek bir şey bulunmuyor ancak, gerekli programlar ile elektronik aletlerin yaydıkları frekansları tespit edebilir ve yavaşlığa neden olan bir durum olup olmadığına bakabilirsiniz. Modeminizi evin en az sinyal bulunan bölgesine alarak diğer cihazlardan etkilenmesini en aza indirebilirsiniz. Bunun için hemen aşağıda yer alan programı indirerek evinizin bir sinyal haritasını çıkarabilirsiniz.
3. Komşularınızı İhmal Etmeyin
Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Peki, komşu komşunun Wİ-Fİ sinyaline muhtaç mıdır? Cevabınız hayırsa birazdan cevabınız değişebilir. Günümüzde neredeyse her evin kendine özel bir internet hattı var ve bu internet yüzde 80 oranla kablosuz olarak kullanılıyor. Durum böyle olunca da farklı evlerin Wi-Fi sinyalleri birbiriyle örtüşebiliyor ve bu durumda kanallar karışıyor. Eğer kanal ayarlarınız manuel ise aynı kanalda yer alan başka bir modem ile sinyaliniz çakışabilir.
Çözüm: Bu tür bir sorunun çözümü kanal ayarlarının otomatik olarak yapılandırılmasıyla kısa sürede giderilebilir. Ancak, bu durum çevrenizde yer alan komşuların ve Wi-Fi sinyallerinin sayısına göre değişkenlik gösterebilir. Eğer sakin bir kasabada yaşıyorsanız muhtemelen böyle bir sorun yaşamayacaksınız ancak, kalabalık bir yerdeyseniz modem ayarlarınızı bir ziyaret edin deriz ya da komşu komşunun Wi-Fi'sine muhtaçtır diyerek tek modem altında birleşebilirsiniz. (Tabiki bunu güvenlik sorunları sebebiyle önermiyoruz.)
4. Aile Bireylerinizi Kontrol Altında Tutun
İnternetinizden faydalanan insanlar aynı zamanda sizin hızınızı çalan insanlar olarak nitelendirilebilir. Aynı ağda yer alan kullanıcı sayısı arttıkça Wi-Fi'nin performansı da azalacaktır ve buna ne yazık ki yapacak pek bir şey bulunmuyor.
<Çözüm: Yüksek boyutlu dosyalar indirmeye çalışıyorsanız bu internet hızınızda olumsuz etkiler yaratabilir. Eğer siz böyle bir işlem yapmıyorsanız ve yine de bariz bir yavaşlama söz konusuysa ağınızda yer alan diğer kişileri bir kontrol etmenizi öneririz. Eğer böyle bir işlem yapılıyorsa mümkün olduğu kadar büyük kapasiteli download işlemleri yapmamaya ve yaptırmamaya çalışmanız gerekiyor.
5. Bonus
İnsanların yüzde 60'ı sudan oluşuyor ve doğal olarak insanlar da Wi-Fi sinyallerini engelleyen önemli etmenler arasında yer alıyor. Durum böyle olunca da kalabalık yerlerde Wİ-Fİ sinyallerinde bariz yavaşlamalar yaşanıyor. Bunun çözümü ise tahmin edebileceğiniz gibi henüz yok.
Wi-Fi'nin yavaşlamasına neden olan önemli etmenleri 4 ana başlık altında toparlamaya çalıştığımızda yukarıdaki gibi bir harita ortaya çıktı. Eğer kablosuz internetinizde yavaşlamalar yaşıyorsanız yukarıdaki maddeleri ve çözüm yöntemlerini kontrol etmenizi öneririz. Sağlıcakla kalın.