Hem sesli hem de yazılı görüşmeler söz konusu olduğunda WhatsApp zirvedeki yerini korumaya devam ediyor. 1 milyarı aşkın kullanıcısı bulunan ve her gün milyarlarca mesaja ev sahipliği yapmasıyla birlikte, anlık mesajlaşmalar söz konusu olduğunda WhatsApp’ın tüm kartları elinde tuttuğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum hiç de öyle değil. 800 milyondan fazla kullanıcısı olan Viber, WhatsApp’ın en yakın rakibi ve kullanıcı sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Bizler de bu listemizde, WhatsApp’ı bırakıp Viber kullanmanız için 5 nedeni sıraladık.
WhatsApp ve Viber’in Ortak Yönleri
- İki uygulama da ücretsiz,
- Uçtan uca şifreleme,
- 3G, 4G ve Wi-Fi üzerinden bağlantı,
- Android, ios ve Windows cihazlarla uyumlu,
- Windows ve Mac masaüstü uygulamaları,
- Sesli ve video görüşmeleri,
- Fotoğraf, ses ve video klip gönderebilme,
- Özel grup sohbetleri,
- Google Asistan ve Siri uyumlu.
Her ikisi de oldukça saygın mesajlaşma uygulamaları olan WhatsApp ve Viber, kullanıcıların beklentilerini iyi bir şekilde karşılıyor. Ancak Viber’in WhatsApp’tan üstün olduğu yönleri de mevcut. İsterseniz onlara bir bakalım.
1. VoIP Özellikleri
Hem WhatsApp hem de Viber kullanıcıları, uygulamayı kullanan herkesi tamamen ücretsiz olarak arayabiliyor ve mesaj gönderebiliyor. Ancak, uygulamayı kullanmayan birini aramak istediğinizde WhatsApp ne yazık ki sınıfta kalıyor.
Viber’de ise durum farklı. Dünya çapında mobil ve sabit hat numaralarını oldukça düşük bir ücretle arayabileceğiniz tam özellikli bir VoIP özelliği olan Viber Out’u içeren uygulama, hesabınıza kredi kartı veya PayPal yoluyla kredi yüklemenizi de sağlıyor.
2. Masaüstü Erişimi
WhatsApp’ın Windows ve Mac için masaüstü uygulamaları mevcut, fakat bunlar yalnızca mesajlaşma için kullanılabiliyor. Sesli arama yapmak istediğinizde WhatsApp’ın mobil uygulamasına geçiş yapmak zorunda kalıyorsunuz.
Viber’in masaüstü uygulamaları ise daha etkileyici diyebilirim. Sürekli kullandığınız sohbet özelliklerine erişebileceğiniz masaüstü uygulamasında, diğer kullanıcılarla sesli ve görüntülü olarak da görüşebiliyorsunuz. Ayrıca, Viber Out’u kullanarak diğer numaralara da sesli arama gerçekleştirebilirsiniz. Viber’ın Linux uygulamasının da olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
3. Gizli Hesaplar ve Sohbetler
Viber, “dünyanın en kapsamlı iletişim deneyimi” olduğunu iddia ediyor. Bu iddiayı güçlendirmek için ise gizli hesaplara da ev sahipliği yapmaya devam ediyorlar. Bu sohbetlere uygulamadaki Genel butonuna tıklayarak erişebilirsiniz.
Bu hesaplar genellikle markalar veya ünlüler tarafından ayarlanıyor. Böylece Viber’deki bir kitleyle etkileşime daha kolay girebiliyorlar. Ayrıca fotoğraf, siyaset gibi özel başlıklara sahip diğer gruplar da mevcut. Herkese açık hesaplarla olan etkileşim, hesap yöneticileri tarafından seçilen ayarlara bağlı durumda. Bunları Twitter’daki akışa benzetebiliriz. Bu hesaplara yapabileceğiniz tek etkileşim güncellemeleri “beğenmek” oluyor. Ayrıca bazı hesaplar özel mesaj göndermenize de izin veriyor.
4. Gizli Sohbet
Meraklı gözlerden saklamak istediğiniz bir sohbet varsa, Viber sayesinde bunu oldukça kolay hale getirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, sohbet edilen kişi veya grubun adına tıkladıktan sonra Sohbet Bilgisi > Bu sohbeti gizle adımlarını izlemek. Bu adımdan sonra sizin belirleyeceğiniz PIN sayesinde sohbete erişebilirsiniz. Eğer, hassas bilgilerin gizli kalmasını istiyorsanız bu yöntem Viber’ın hızlı ve kolay bir yoludur ve WhatsApp’ta bulamayacağınız bir özelliktir.
5. Oyun
Oyun oynamayı seviyorsanız, Viber’in size küçük bir sürprizi var. Viber kullanan kişilerinizle birlikte oyun oynayabileceğiniz bir oyun listesi bulabileceğiniz uygulamadaki bu özellik WhatsApp’ta bulunmuyor.
Tek tek incelediğinizde, bu özelliklerin sizi WhatsApp’ı bırakmaya ikna etmesi biraz zor olduğunu söylemek gerek. Her ne kadar uygulamayı değiştirmek isteseniz de, arkadaşlarınızın ve ailenizin kullandığı platforma bağlı kalacaksınızdır. Ancak, iki uygulamayı da bir arada kullanmaya başlamayı deneyebilirsiniz. Belki birkaç özellik için uygulamalar arasında geçiş yapmak isteyebilirsiniz. Peki siz WhatsApp’ı bırakıp Viber’e geçiş yapar mısınız?