WhatsApp Web Projesi Neden Başarılı Bir Uygulama Değil?
WhatsApp web uygulamasının bir çok eksiği var. Bu eksikler kullanıcıları rahatsız ediyor.
WhatsApp mesaj uygulamasının web üzerinden kullanılması ilk başlarda son derece mükemmel bir fikir olarak kulağa hoş geliyordu. Uygulamayı kullanmaya başlayınca bize çok bir şey ifade etmediğini anladık. Peki, neydi bu uygulamanın web üzerindeki açıkları?
Elbette çok tercih edilen ve akıllı telefonlar için geliştirilmiş en pratik olan WhatsApp'ın web terfii güzel bir haberdi. Ancak kullanıcılar artık bu uygulamanın hayatımıza pek bir şey katmayacağı konusunda hem fikir.
İşte WhatsApp’ın web üzerindeki sıkıntıları.
1-iOS kullanıcıları hiç hoşnut olmadı
iPhone kullanıcıları hiç dikkate alınmadı. WhatsApp Web’e Geldi Ama Neden iOS Kullanıcıları Açıkta Kaldı? Haberimizde bunu detaylı olarak inceledik. Elbette bu kadar çok kullanıcısı olan iPhone'un geri plana atılması başarılı bir web projesi olmanın önünü tıkayan nedenlerden sadece bir tanesiydi.
2-Uygulamadan bağımsız olarak çalışma şansı yok
WhatsApp telefondaki uygulamanı web üzerine neredeyse birebir kopyalanmış halinden başka bir şey değil. Hatta öyle ki; uygulama telefonda çalışmıyorsa, web üzerinde WhatsApp'da çalışmıyor. O zaman web üzerinde olmanın faydası ne? Kullanıcılar telefonlarında zaten çalışan bir uygulamayı neden web üzerinden açıp kullansınlar.
Tek avantaj klavye kullanıyor olmaksa bu bir avantaj mı, bunu sorgulayabiliriz. Ancak web üzerinde olmak demek; o anda telefon ile iletişim sağlayamıyorsanız bu olanakları bu noktada kullanmak demek. Hangouts ve Telegram bunu son derece mükemmel başarırken, WhatsApp bunu bize sağlamadı. Telefondaki uygulamaya o kadar bağımlı kaldı ki internetin olanaklarını kullanamıyor olmakla hayal kırıklığı uğrattı.
3-Neden sadece Google Chrome ?
Gündemde farklı tarayıcılar varken ve İnternet Explorer bu kadar yenilenmiş, Firefox kullanıcı sayısını artırmışken, bize neden sadece Chrome seçkisi sunuldu? Chrome iyi bir tarayıcı hiç şüphesiz ancak kullanıcıyı mecbur tutmak bir o kadar rahatsız edici bir durum. Safari, Firefox, Opera gibi alternatif kullanıcıların akıllı telefonlarında da WhatsApp var. Bu kullanıcılar karanlıkta bırakıldılar.
4-Web WhatsApp akıllı telefonun pilinden yiyor
Uygulamanın akıllı telefonlarla web üzerinde eş zamanlı çalışmaya devam etmesi bir şey ifade etmiyor. Telefonun şarjı bitip uygulamaya web de devam etmek yerine telefon devamlı uygulamayla zaten meşgul olduğu için doğal olarak pilinden yiyor. Yine bu nokta da uygulamayı web’e taşımış olmanın manasızlığı ortaya çıkıyor. Kullanıcılar acil zamanlarda web üzerinden WhatsApp’a giremeyeceklerse, girseler bile bu durum telefonun kaynaklarını tüketmeye devam edecekse web WhatsApp anlamsız oluyor.
5-Veri kotalarınızı tüketiyor
Bir kafede oturdunuz, WhatsApp web üzerinden yazışıyorsunuz, ancak telefonunuzda da aynı uygulama çalışmaya devam ediyor. Kısaca operatörünüzün size verdiği sınırlı kotadan tüketmeye devam ediyorsunuz. Bu manada WhatsApp’ın web üzerinde olması da hayatımıza bir değişiklik getirmiyor.
Sonuç:
Fikir güzel ama yanında hiçbir sürprizle gelmedi. Bu durum WhatsApp uygulamasının web üzerindeki klonundan öteye gidemiyor. Belki zaman içinde yeni güncellemelerle yukarıda saydığım tüm olumsuz özellikler giderilebilir. Ancak o güne kadar WhatsApp web uygulaması kullanıcılara sadece klavyeyi kullanarak daha hızlı mesaj yazmaktan başka bir yenilik getirmiyor. Hatta bırakın yeniliği bir çok dezavantaj sağlıyor.
WhatsApp Web Uygulamasını Yayınladı
WhatsApp Masaüstü Uygulaması Nasıl Kullanılır?