Web tarayıcılarının hızları internette gezerken gerçekleştirdiğimiz pek çok işlemin ne kadar verimli ve çabuk bir biçimde yapıldığını belirleyen etkenlerden bir tanesi. Sürekli olarak en son trendleri yakalamaya çalışan web tarayıcılarının hızlarına dair yapılan değerlendirmeler ise kullanıcıların verecekleri kararlarda büyük önem taşıyor. Peki, en hızlı tarayıcı hangisi?
Elbette ki, tarayıcılarının hızlarının her şey demek olmadığına da dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü her birinin kendine özgü nitelikleri ve karakteristik özellikleri var ve bu özellikler de kullanıcıların seçimlerini etkiliyor.
Her kullanıcının bilgisayar donanımının farklı olduğunu unutmamanızı ve aldığınız sonuçların her sistemde farklı bir şekilde karşınıza çıkacağına dikkat etmenizi diliyorum.
En Hızlı Tarayıcı Hangisi?
Günümüzde çok sayıda web tarayıcısı bulunuyor. Bu tarayıcılardan bazıları yüksek performans sunuyor. Peki, en hızlı internet tarayıcısı hangisidir? İşte çok sayıda internet kullanıcısı tarafından merak edilen sorunun yanıtını gözler önüne seren performans testi!
İlk başlangıç kategorisinin lideri: Chrome
Chrome çok uzun süredir ilk açılış hızının iyi performansıyla zaten bilinen bir web tarayıcı. Ancak son zamanlarda diğer web tarayıcılar da kendilerini oldukça geliştirdiler ve bunun en büyük göstergelerinden bir tanesi de en son sırada olmasına rağmen Chrome’dan sadece bir saniye civarında geç açılan Firefox.
Tab yükleme kategorisinin lideri: Opera
Aynı anda açılacak dokuz adet tabın en hızlı şekilde yüklendiği web tarayıcısı Opera oldu. Diğer tarayıcılar aşağı yukarı bunun 3 katı sürelerde açabildiler ve Chrome oldukça kötü bir performans göstererek 22 saniyelik bir süre elde edebildi ve sonuncu oldu.
JavaScript performansı lideri: Chrome
Her zaman olduğu gibi, konu JavaScript performansı olduğunda Chrome yine liderliği kaptırmadı. Firefox ikinci oldu ve Internet Explorer ile Opera da onu takip ettiler.
Bellek kullanımı (dokuz tab açık şekilde) kazananı: Firefox
Tek bir tab açıkken yapılan hafıza kullanımı değerleri gerçek hayatta pek de bir şey ifade etmemeye başladı. Bu nedenle dokuz tab açık bir şekilde web tarayıcılarının bellek kullanımını değerlendirdiğimizde Firefox’un lider konumda olduğunu gördük. Özellikle Firefox’un önceleri büyük hafıza kullanımıyla bilindiği göz önüne alındığında kat ettiği yol inanılmaz görünüyor.
Bellek kullanımı (dokuz tab açık ve beş eklenti yüklü şekilde) kazananı: Firefox
Eklentilerin her web tarayıcısının kullandığı belleği artırdığı açıkça görülüyor ancak tarayıcılar arasındaki sıralamayı değiştirebilecek düzeyde değil. Firefox bu kategoride de birinciliğini sürdürüyor ve Chrome yine son sırayı alıyor.
Genel Değerlendirme
Chrome’un özellikle yeni devreye giren ön yükleme işlevinin ve her zamanki yüksek JavaScript performansının onu liderliğe taşıdığını düşünüyorum. Elbette ilk açılış hızı da dikkat edilmesi gereken bir etken. Firefox ve Opera yaklaşık olarak aynı seviyelerde iki tarayıcı olarak görülebilirler ancak Internet Explorer’ın yarışmadaki en kötü performans sergileyen web tarayıcısı olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz.
Eğer tarayıcılar konusunda sizin de kendi değerlendirme ve yorumlarınız varsa diğer ziyaretçilerimizi yorumlarınızla bilgilendirmeyi unutmayın.