Web Sitenizi Google ile Tanıştırdınız Mı?
Web sitenizi Google WM Tools'a dahil etmenin önemli noktalarını anlatan pratik bir rehber hazırladık.
Alan adımızı tescil ettik, sanal sunucumuza veya satın aldığımız bir web alanına web sitemizi kurduk ve içeriklerimizi girmeye başladık. İnternet dünyasına böylece ilk adımımızı atmış olduk ama yapmamız gereken bunlarla sınırlı değil. Web site sahipleri için hayati bir önem taşıyan site sahipliği doğrulaması ve site haritası ekleme işlemini de gerçekleştirmemiz lkazım. Bu aşamaları da sizler için bu yazımızda anlattık.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki internet okyanusundaki her web sitesini öyle veya böyle Google tarafından indeksleniyor. (Bu tabiri sık duyacaksınız, indekslenmek web sitenize ait URL'lerin Google veritabanına kaydedilmesidir.) Fakat içeriklerinizin Google'da 'doğru' bir şekilde yer alması ve arama sonuçlarında arzu edilen sayfa ve sırada olması için yapmamız gereken bir takım işlemler var. Google, bir web sitenin tüm içeriklerinin doğru ve hızlı bir şekilde indekslenmesinin ilk şartını doğrulanmış bir web site sahibi bulunması şartına bağlamaktadır. Peki ne demektir bu?
Şöyle izah edelim; Google, web sitesi üzerinde her türlü tasarrufu olan (sayfaların kod yapısını değiştirme, FTP yoluyla dosya yükleme gibi) bir kişinin Google hesabı açıp Google Webmaster Tools üzerinden kayıt yaptırmasını istemektedir.
Sitemizi Google Webmaster Tools'a (Google Search Console) Nasıl Kayıt Ederiz?
Öncelikle bir Google hesabı oluşturmamız gerekiyor. Ardından Google Webmaster Tools'u ya da yeni adıyla Google Search Console'u açıyoruz. İlgili kısma site adresimizi yazalım ve Özellik Ekle ikonuna tıklayalım.
Bu aşamada sitemizi doğrulamak için çeşitli seçenekler var. Benim en pratik bulduğum yöntem ise FTP'den dosya yükleyerek yapılan doğrulama. Yapmamız gereken sadece seçili kısma tıklayarak doğrulama dosyasını indirmek ve ana dizine (genel olarak /public_html/) yüklemek.
Hizmet sağlayıcınız web browser üzerinden web alanınıza dosya yükleme imkanı tanımaktadır. Şayet böyle bir imkan yoksa aşağıdaki programları kullanabilirsiniz.
Doğrulama dosyasını ana dizinimize yükledikten sonra DOĞRULA ikonuna basıp kontrolümüzü yapıyoruz.
Görüldüğü üzere işlem başarıyla tamamlandı. Artık sitemizin Google ile olan ilişkilerini Webmaster Tools ile yönetebilir ve Google'ın bize yaptığı uyarıları (telif hakkı ihlali, geçersiz trafik oluşturma gibi) görüntüleyebiliriz.
Site Haritamızı Google'a Nasıl Göndeririz?
Web sitemizi devasa bir bina gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki devasa bir binada aradığımız yeri bulmak için bir rehber veya danışmana ihtiyacımız varsa, Google'ında web sitemizi keşfetmesi için site haritamıza ihtiyacı var. Site haritamızı oluşturduktan sonra Google Webmaster Tools'u açıyoruz. Ardından Site Haritaları sekmesine tıklayalım.
Site Haritası Ekleme/Test Etme ikonuna tıklıyoruz.
Wordpress kullanıyorsanız bu kısma sitemap.xml yazmanız yeterli olacaktır.
Ve işlem tamam! Google artık sitemizi daha hızlı ve de 'düzgün' bir biçimde indeksleyecek. Sitenize ekleyeceğiniz yeni içerikler otomatik olarak site haritasına dahil olacağı için bu kısımda yapmanız gereken başka bir işlem bulunmamakta.