Kendi ofisimizde doğru programlama & web dizayn araçlarını bulmak, tıpkı doğru projelendirme yapılarını oluşturmak gibi zamanımızı aldı. Şu an ofiste herkes kendine göre en uygun programı kullanıyor. Ben hem iş arkadaşlarımın hemde kendi tecrübelerimi sizinle paylaşmak ve size fikir sağlamak istedim.
Hızlı karşılaştırma
Aptana Studio
|
Adobe Dreamweaver:
|
Ofisimizde durumlar şu şekilde:
Master programcımız Zend Studio kullanıyor.
Secondary programcımız Aptana kullanıyor.
Tasarımcımıza Aptana kullandırtıyoruz ama Dreamweaver'e geçmek istiyor.
Buradan çıkartılacak sonuç; HTML ve CSS kodlama yapanlar Dreamweaver'i bırakmaya pek niyetli değil. Sanırım görsel desteği ve daha fazla kod yardımcısı (bir tag seçmek veya blokları işaretlemek gibi) bulunduğu için Adobe'nin web dizayn aracını tercih ediyorlar.
Benim ise naçizane seçimim Aptana'dır. PHP programcımızın Zend seçimi oldukça normal sanırım. Ama Zend Studio'da CSS desteği Aptana'ya göre oldukça az olduğunu bildirmekte yarar var.
Aptana'da rastladığım bazı sorunlar:
- Java tabanlı çalıştığından dolayı arada Windows sebebiyle sorun yaşıyorum. Henüz Windows 7'nin her ne kadar Java desteği ile gelmesine rağmen tam bir uyum söz konusu değil gibi...
- SFTP ile bağlantı kurulan sitelerin dosyaları açıldığında, dosya hakları bağlandığınız kullanıcıya aktarılıyor. Örneğin; root ile SFTP bağlantısı kurup herhangi bir dosyada düzenleme yapıp kaydettiğinizde, diğer FTP kullanıcılarının dosya erişim hakkı kalkacaktır. Çünkü haklar root'a geçmiş olacaktır. Şimdilik bu sorunun çözümünü bulamadım.
Dreamweaver'da rastladığım bazı sorunlar:
- Birden çok kullanıcı bir site üzerinde çalışıyorsa yani birden çok kullanıcı Dreamweaver'da FTP ile kodlama yapıyor ise bazı dosyalar Temp'den okunabiliyor ve bu durumda büyük karışıklıklar çıkabilliyor. Bu sorunu aşmak için "Site" oluşturulması mümkün. Çünkü bu seçenek ile Aptana'da olmayan bir özellik olan dosya kitlemesini kullanabilirsiniz. (Check in / Check out özelliği)
Daha sonra yapacağım eklemeler ile makaleyi geliştirmeye ve sizlere fikir vermeye çalışacağım. Lütfen sizler de yorumlar aracılığıyla tecrübelerinizi aktararak diğer Web geliştirici arkadaşlara yardımcı olmaya çalışınız.