VPS ve VPN sıkça kullanılan iki terimdir. Kısaltmalarının benzer olmasından mütevellit ikisi sık sık karıştırılmaktadır ancak ikisinin de çok farklı amaçları vardır. VPS bir barındırma hizmeti, VPN ise interneti kullanırken tamamen anonim kalmanıza imkân tanıyan bir hizmettir. Bunlar çok farklı hizmetler olmasına rağmen kısaltmalarından ötürü çok sık karıştırılırlar. Bu iki terimi karıştırmak özellikle de çevrim içi dünyaya yeni adım atan birisi için çok kafa karıştırıcı olabilir.
Bu yazıda, VPS ve VPN arasındaki farkları belirterek iki kısaltmanın karıştırılmasının önüne geçiyoruz. İşte, VPS ve VPN arasındaki farklar!
VPS ile VPN Arasında Ne Gibi Farklar Var?
VPS web sitenizi sanal bir sunucu ortamında barındırmanıza imkân sunan bir hizmettir. VPN ise internette daha güvenli bir şekilde gezmenize yardımcı olan bir araçtır. Bir VPS ile VPN arasındaki kısaltmaların haricinde tek ortak nokta muhtemelen hizmetlerin her birinin sanallaştırma yönüdür.
VPS ve VPN’in her ikisi de tamamen farklı ihtiyaçları karşılamaktadır ama bir kullanıcı olarak her iki hizmete de güvenebilirsiniz. Örneğin, büyük ve yüksek trafikli bir web siteniz var ise web sitenizi barındırmak için bir VPS hosting kullanabilirsiniz. İnternette daha güvenli bir biçimde gezmek istiyorsanız da verilerinizin şifrelenmesi için VPN yazılımını etkinleştirebilirsiniz.
VPN Ne Zaman Kullanılmalı?
Verilerinizin güvenliği hakkında endişeleriniz var ise bir VPN kullanmak işinize yarayabilir. İnternete bağlı olduğunuz süre boyunca bir VPN kullanabilirsiniz. Arka planda çalıştığından ötürü mevcut çevrim içi faaliyetleriniz bu durumdan etkilenmez ancak bağlantınıza ve kullandığınız VPN yazılımına bağlı olarak internet hızınızda yavaşlama görülebilir.
Coğrafi kısıtlamaları atlamak, güvenli bir bağlantıya sahip olmak, internette anonim kalmak veyahut güvenli olmayan bir (herkese açık) Wi-Fi’ye bağlı olduğunuzda bir VPN kullanmanız mantıklı olacaktır.
VPS Ne Zaman Kullanılmalı?
VPS, internet sitenize temel paylaşılan barındırma planı yeterli gelmediğinde başvurulabilecek bir diğer adımdır. Tamamen özel bir sunucuya sahip olmak istemeyen lakin paylaşılan barındırma hizmeti de kullanamayan kullanıcılar için güzel bir çözüm olmaktadır. İnternet sitenizin hızının ve performansının artmasını istediğinizde, sunucu üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istediğinizde bir VPS hosting kullanmanız yerinde bir karar olacaktır.