Dünya üzerinde artık petrolden daha değerli olan bir şey varsa o da veridir. Günümüzün teknolojik gelişmeleri ile veriler de büyümekte ve devasa veriler oluşmaktadır. Bu veriler o kadar fazla ki işin içinden çıkmak için yeni meslekler doğdu. Veritabanı yöneticileri ve veri bilimciler bu mesleklere örnek verilebilir. Peki petrolden daha değerli olan veri ve veri bilimi nedir, ne işe yarar? Gelin birlikte bakalım.
Veri Bilimi Nedir?
İngilizcesi Data Science olan veri bilimi, çok geniş bir alandır, öyle ki içinde onlarca terim barındırır. Günümüzün devasa verileri arasından anlamlı verileri çıkarmak ve bu verileri doğru bir şekilde kullanmak veri bilimin tanımıdır.
Verilerden anlamlı sonuçlar çıkaran kişilere veri bilimci denir. Veri bilimcinin işini örnek ile anlatmak gerekirse, milyonlarca hatta milyarlarca verinin bulunduğu bir kümeden istenilen doğru bilgilerin çıkarılması ve bu verilerin işlenmesidir.
Veri Bilimi Ne İşe Yarar?
Kurumların, kuruluşların daha anlamlı ve doğru kararlar alması için birçok veriye ihtiyaç vardır. Veri bilimciler; matematik, istatistik gibi bilimleri kullanarak sayısal, görsel ve metinsel verilerin içinden istedikleri sonuca ulaşır Bu verileri analiz ederek kurumların ve kuruluşların ileriye yönük hareketlerine yön verir.
Birçok şirket veya kuruluş veriler üzerinden geleceklerini belirliyor. Çünkü verileri doğru şekilde kullanıp analiz edilmezse ortaya kötü sonuçlar çıkabiliyor. İşler tamamen şansa kalıyor.
Veri Bilimciler Nasıl Hareket Eder?
Veri bilimciler, devasa verilerin bulunduğu bir veri yığını içinden ilk olarak ne almak istediklerine karar verir. Daha sonra bu verilere nasıl ulaşabileceklerini, problemin ne olduğu, hangi nedenlerin bu probleme neden olduğunu düşünür. Bir sorunun birden fazla nedeni olabileceği için onlarca, yüzlerce hatta binlerce olasılık göz önünde bulundurulmalıdır.
Nedenler belirlendikten sonra bu zamana kadar olan istatistikler ele alınmalı ve bunlardan veri analizi yapılmalı. Veri analizi yapıldıktan sonra göz önünde bulundurulan olasılıkların gerçeklik payı test edilir. Arından yapay zeka programlama dilleri kullanılır.
Bir olayın birden fazla nedeni olabileceğinden dolayı yapay zeka kullanımı oldukça önemlidir. Yapay zeka sayesinde gerçekleşen veya gerçekleşebilecek olayların istatistikleri ortaya konur. Örneğin, bir veri bilimci, kullanıcıların en çok hangi oyunları oynadığını ve neden oynamak istediklerini, diğer oyunları neden oynamak istemediklerini araştırmak isterse yüzlerce neden ortaya koymalıdır ki verilerin gerçeklik payını bulabilsin.
Kısaca veri bilimi oldukça geniş ve detaylı bir alandır. İçinde birden çok meslek bulundurur ve birçok bilimin bir araya gelmesiyle icra edilir.
Bu içeriğimizde kısaca veri bilimi nedir, veri bilimci ne iş yapar gibi sorulara yanıt verdik. Sizler veri bilimine ilgi duyuyor musunuz? Yorumlarda görüşlerinizi bizler ile paylaşmayı unutmayın. Veri Bilimine meraklıysanız algortima nedir yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Veri bilimi ile alakalı en çok merak edilen soruların cevapları şu şekildedir.
1- Veri Bilimci Ne Kadar Maaş Alır?
Ülkemizde asgari ücretin sürekli değişmesi ve sektördeki dengelerin hızla değişmesinden ötürü veri bilimcinin ne kadar maaş alacağını spesifik olarak yazmak zor. Ancak ortalama olarak 3 asgari maaşa denk gelecek şekilde olmalıdır diyebiliriz.
2- Veri Bilimci Ne İş Yapar?
En kısa tabiriyle, veri bilimci, karmaşık veri kümelerini anlamlı hale getirerek bağlı bulunduğu kuruma sunar. Kurum, bu analiz edilmiş ve anlamlandırılmış veriler doğrultusunda bugününe ve yarınına ışık tutar.
3- Veri Bilimi Hangi Yazılım?
Veri bilimi alanında çalışabilmek için Python ve SQL dillerinde hakimiyet gerekmektedir. Python ve SQL bu işin olmazsa olmazlarıdır. Bunlara ek olarak ileri derece Excell bilmek de bir veri bilimcinin yetenek havuzunda muhakkak bulunması gereken bir beceridir.