SpaceX Gibi Şirketleri Ülkelerden Daha Zengin Yapacak Uzay Madenciliği Nedir?
Dünya ülkelerinin en çok yatırım yaptığı alanlar arasında yer alan uzayda madencilik yapılıyor mu? Uzay madenciliği nedir? İşte detaylar!
Hepimizin bildiği üzere son dönemlerde uzaya dünyanın birçok ülkesi yatırım yapmaya başladı. Özellikle insanların doğal kaynakları hızla tüketmesi sonucunda yeni kaynaklar bulma ihtiyacını ortaya çıkardı. Bundan dolayı da gözler Dünya’nın dışına yani uzaya çevrildi. Böylelikle ortaya uzay madenciliği şeklinde bir tabir ortaya çıktı.
Peki, gerçekten uzayda maden var mı ve yapılacak mı gibi birçok soruyu bu rehberde bulabilirsiniz.
Uzayda Gerçekten Maden Var mı?
Bilim insanları, ekonomik değeri yüksek olan ve endüstride çok kullanılan bazı maden rezervlerinin yüzyıl içerisinde tükeneceğini öngörüyor. Bu maden rezervleri arasında çinko, bakır, altın, kurşun, kalay vb. yer alıyor. Aynı zamanda kobalt, platinyum vb. elementlerin üretimi de azalmıştır.
Mars ve Ay gibi gezegenler başta olmak üzere kuyruklu yıldızlarla asteroidler maden rezervi bakımından çok zengindir. Asteroidlerde platin, demir ve altın gibi çeşitli metaller çok vardır. Ay’da regoliti helyum-3 çok bulunuyor.
Uzay madenciliği bakımından en zengin kaynaklar, Asteroid Kuşağı’dır. İlerleyen zamanlarda özellikle Asteroid Kuşağı bölgesinin uzay madenciliğinde merkez olacağı dahi düşünülüyor.
Uzayda Yer Alan Değerli Madenler Neler?
Son dönemde uzayla ilgili yapılan çalışmalar artsa da hala gizli kutu olarak tabir edilebilir. Uzay madenciliği, yalnızca gezegenin ihtiyaçlarını karşılayan alan olarak düşünülmemeli. Özellikle uzay keşifleri ve araştırmaları kapsamında da hayati önem taşıyor. Uzayda olduğu tahmin edilen ve keşfedilen bazı madenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Helyum-3
- Manganez
- Altın
- Demir
- Nikel
- Kobalt
- Platin
- Gümüş
Uzay madenlerinin en önemli özelliği, dönüştürülebilir olmasıdır. Bu durumda doğal olarak enerji ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Günümüzde birçok ülke ve büyük şirketler uzay madenciliğine yönelik yatırımlarını artırdı.
Ancak uzaydaki madenler, klasik maden çıkarma tekniklerinden çok farklıdır. Çoğunlukla uzay madenciliğinde mond yöntemi kullanılıyor. Mond yöntemiyle demir, nikel gibi madenler, kimyasal süreçlere maruz kalıyor.
Elementler yüksek basınca maruz bırakılıp madenlerin ortaya çıkması sağlanıyor. Uzay madenleri, özel kimyasal karışımlar sonucunda gerçekleşen basınçla yüzeye çıkıyor. Uzay madenciliği için özel robotlarda geliştirilmiştir.
Uzay robotları, özellikle uzayda madenleri çıkarırken ortaya çıkabilecek olumsuz durumları minimuma indiriyor. Teknolojinin gelişimiyle uzayda maden çıkarma tekniklerinin daha da ilerleyeceğini söyleyebiliriz.