Yeni tip koronavirüs COVID-19 salgını sonrasında şirketlerin büyük kısmı çalışanlarını evlerine göndermişti. Uzaktan çalışırken kullanılacak en iyi uygulamalar ise evdeki verimliliği artırma ve performansı yükseltme açısından oldukça önemli detaylar arasında gösterilmişti. Biz de bu yazımızda evden çalışırken kullanılacak en iyi uygulamaları bir araya getirdik.
Daha önce evden çalışma deneyiminiz yoksa ve ilk defa böyle bir deneyimle karşı karşıya kalacaksanız, kullandığınız donanımların yanı sıra yazılımların da çok önemli olduğu aşikar. Zaman muhasebesinden ileitşim kurmaya, iş planlamasından iş paylaşımına kadar birçok farklı detay artık iyi tasarlanmış uygulamalar üzerinden halledilebiliyor.
Uzaktan çalışmaya uygun en iyi uygulamalar
Uzaktan çalışırken kullanmanız gereken en iyi uygulamalar listesi içerisinde, birbirinden farklı detaylar sunan yazılımlar bulunuyor. Bunları hemen aşağıda çeşitli başlıklar altında bir araya getireceğiz ve küçük açıklamalarla uygulamalardan bahsetmeye çalışacağız.
Evden çalışmaya uygun iletişim uygulamaları
Slack: Gerçek zamanlı mesajlaşma hizmeti sunan Slack, profesyonel iş hayatına uygun olarak tasarlandığı için kullanıcılarına önemli yetenekler sunuyor. Gruplar kurma, dosya gönderme ve mesajları düzenleme gibi yetenekleri olan uygulama, en çok tercih edilenler arasında. Ücretsiz olarak kullanılabilen uygulama, ücretli sürümlerinde ise daha gelişkin detaylar sunuyor.
Hangouts Chat: Google tarafından geliştirilen Hangout Chat, aslında şirketin anlık mesajlaşma uygulamaları denemelerinden sadece bir tanesi. Buna rağmen direkt olarak profesyonel iş hayatına uygun hazırlandığı için görüntülü konuşma rahatlığı ve grup kurmadaki kolaylıklar gibi detaylar, uygulamanın tercih edilmesini sağlıyor.
Uzaktan çalışırken kullanılacak zaman takip uygulamaları
Toggl: Zamanınızı dakikalara kadar indirgeyip takip etmeniz gerekiyorsa Toggl tam size göre bir uygulama. Ücretli seçenekleri ile çeşitli planlamalar yapabileceğiniz Toggl, ayrıca verilerinizi dışarıya aktarmaya izin vermesi ile pek çok kişi tarafından halihazırda kullanılıyor.
Hours: Bir başka zaman tutma uygulaması olan Hours'un dikkat çeken yanı ise gelişmiş seçenekler sunmasıdır. Uygulamada zamanınızı istediğiniz gibi kullanabiliyor ve planlayabiliyorsunuz.
En iyi odaklanma uygulamaları
Foresty: Pomodoro, odaklanma ve başka kimseler tarafından rahatsız edilmeme tekniklerinden bir tanesi olarak adlandırılabilir. Bunun için kullanabileceğiniz Foresty uygulamasının güzel tarafı ise görevinizi tamamlamanız durumunda sizin yerinize bir fidan dikmesi. Örneğin; gün içinde yarım saat ders çalışacağım derseni ve telefonunuza bakmadan bu görevi tamamlarsanız, bu puanlarla fidan dikilmesini sağlayabiliyorsunuz.
Foresty'nin yanı sıra daha ayrıntılı odaklanma uygulamaları arıyorsanız Be Focused ya da Focus Keeper gibi daha çok Apple ekosistemine yönelik bu uygulamlara da göz atabilirsiniz.
Evden çalışırken kullanılabilecek görüntülü arama uygulamaları
Aslında günümüzde birçok uygulama görüntülü aramalara izin veriyor. WhatsApp, Messenger hata 3G görüntülü arama gibi birçok seçenek kullanıcıların karşısına çıkabiliyor. Yine de bunların arasında en uygunu uzun süredir aramızda olan Skype.
Skype: Video arama denilince akla gelen ilk isim olan Skype, Microsoft'un desteklerinden sonra gerçek bir iş uygulamasına dönüştü. Sunduğu profesyonel seçenekler ile toplantılarınızı rahatlıkla Skype üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte yukarıda adı geçen Slack ve Hangout Chat üzerinden de görüntülü konuşmalar yapmanız mümkün.
En iyi ortak çalışma uygulamaları
Google Docs: Google tarafından hazırlanan dosya düzenleme ve paylaşım platformu Google Docs, bütün her şeyi internet üzerinden paylaşımlı şekilde yapması ile ön plana çıkıyor. Paylaştığınız bir Excell formatını, iş arkadaşınızla aynı anda ortaklaşa düzenleyebileceğiniz gibi Word üzerinde hazırladığınız bir başka yazıyı da benzer şekilde düzenleyebiliyorsun.
Microsoft Office 365: Dosya düzenleme işini hayatımıza sokan uygulamaların başında gelen Office 365, Docs'u anlatırken kullandığımız neredeyse bütün dosya formatlarını gün yüzüne çıkarmış bir uygulama. Çok uzun yıllardır geliştiriliyor olması sebebiyle sunduğu detaylara kimi zaman hayret etmeden geçemiyorsunuz. Office 365 paketi ile bütün bu uygulamaları alırsanız, Microsoft size işinize çok yarayacak çevrimiçi yetenekler de sunuyor.
En iyi dosya paylaşım uygulamaları
Düzenlediğiniz uygulamaları farklı yerlerde paylaşmak ya da kolayca birbirinize göndermek için tercih edebileceğiniz farklı uygulamalar bulunuyor. Bunların başında hemen yukarıda bahsettiğimiz Google Drive gelirken, diğer alternatifler ise aşağıdaki gibi.
WeTransfer: WeTransfer, internet tabanlı bir bilgisayar dosya aktarım hizmetidir. Şirket Bas Beerens ve Nalden tarafından Amsterdam'da kuruldu. Temel hizmet ücretsizdir ve premium hesaplar için daha fazla özellik mevcuttur.
Dropbox: Bir başka dosya paylaşım uygulaması olan Dropbox, kolay kullanımı ve yükske boyutlu dosyaların kolay paylaşımı ile ön plana çıkıyor. Dosya paylaşımı konusunda en fazla tecih edilen uygulamaların başında geliyor.
Uzaktan çalışırken kullanılacak en iyi sunum uygulamaları
Sunum denilince aklımıza PowerPoint geliyor olmasına karşın tek seçeneğimiz bu değil; birçok farklı uygulamala içerisinde sunum yapmanız mümkün. Bunlardan en kullanışlılarından bir tanesi Google Docs içerisinde sunulan sunum uygulaması olurken, diğer başarılı bir seçenek ise hemen aşağıdaki gibi.
Keynote: Pages gibi Apple tarafından hazırlanan sunum uygulaması Keynote, farklı grafiklendirme seçenekleri ve sayfa geçiş yetenekleri ile birçok kullanıcı tarafından çok sevilen detaylar arasında yer alıyor.
Evden çalışırken kullanabileceğiniz yedekleme uygulamaları
Aslında bu uygulamaları iş yerinizde de kullanmanızda fayda var: Yaptığınız herhangi bir projenin ortasında bilgisayarınıza ya da akıllı cihazınızın başında gelebilecek herhangi kötü bir durumda, bu uygulamalar sayesinde kurtarma yapabilirsiniz. Yine yukarıda bahsi geçen Google Drive ve Dropbox bu iş için kullanılabilecek programların başında geliyorlar.
Google Backup and Sync: Drive uygulaması ile birlikte çalışan Google uygulaması sayesinde, düzenlediğiniz uygulamaları yerel dosyalar üzerinde düzenlemeye devam ederken, aynı zamanda bulut sunucular üzerinde de saklayabiliyorsunuz. Belirli aralıklarla dosyalarınızı sunuculara gönderen uygulama, çoğu zaman hayat kurtarabiliyor.
Microsoft OneDrive: Windows 10 ile birlikte gelen uygulamalardan bir tanesi olan OneDrive, bir başka bulut sunucu üzerinden yedekleme programı olarak karşımıza çıkıyor.
Acronis True Image: Bulut sunucular üzerinden yedekleme yapmak istemiyor ya da dosyalarınızın daha güvende olmasını istiyorsanız. Yerel diskiniz üzerinde ya da CD, DVD veya USB üzerinde yedek alabileceğiniz en kullanışlı uygulama ise Acronis True Image olarak karşımıza çıkıyor.
En iyi ekran paylaşımı uygulamaları
Bir iş arkadaşınızın ofisteyken bilgisayarında sorun çıkması durumunda yapacağınız en kolay iş masanızdan kalkıp, yanına gitmeniz. Fakat evden çalışırken bu çok mümkün değil; o zaman çeşitli ekran paylaşımı uygulamalarını deneyebilirsiniz.
TeamViewer: Çok uzun yıllardır kullanımda olan ve bu konunun en önemli aktörleri arasında sayabileceğimiz TeamViewer, ekran paylaşımı ve uzaktan sunucu yönetimi gibi muhteşem detaylar sunabiliyor. Ekran paylaşımı yaparak sorun çözmek istiyorsanız, kesinlikle TeamViewer uygulamasına göz atmalısınız.