Hatırlarsanız ilk Unreal oyunuyla 1998 yılında tanışmıştık. Bu tarih oyun dünyası için bir dönüm noktası olmuştu. Unreal oyunuyla birlikte karşılaştığımız yeni Unreal Engine oyun motoru yetenekleriyle o döneme imzasını atmıştı. Unreal Engine'den önce oyun dünyasının nabzını Quake oyun motoru belirliyordu. Half Life gibi oyunlarda da kullanılan Quake oyun motoru zamanla yerini Unreal Engine'e bırakmıştı.
Unreal Engine zamanla geliştirilmeye devam etti. Unreal Engine 3 dönemi ise bu oyun motoru kullanılarak geliştirilen oyunların en yaygın olduğu dönemdi. Unreal Engine'in ücretsiz oluşu ve çoklu platform desteği sayesinde geliştiriciler bu motoru tercih etmeyi uygun görüyorlardı.
2012 yılında tanıtılan Unreal Engine 4 ise günümüz oyun dünyasının standartlarını belirliyor. Son nesil oyun konsollarıyla birlikte ortaya çıkan Unreal Engine 4 demoları ağzımızın suyunu akıştmış, bir an önce bu oyun motoruyla geliştirilen oyunları oynama isteği oluşturmuştu. Artırılan grafik kalitesinin yanısıra sanal gerçeklik desteği bu ücretsiz olarak kullanılabilen oyun motorunu geliştiricilere daha da cazip kılıyor. Bu motorla geliştirilmiş yeni Unreal Tournament ücretsiz olarak oynanabilmekte:
Önümüzdeki dönemde Unreal Engine 4 ile geliştirilen birbirinden güzel oyunlarla karşılaşacağız. Bunun yanında birçok amatör geliştirici oyun tarihinde yer etmiş klasik oyunları bu yeni nesil oyun motorunu kullanarak baştan yaratıyor ve ortaya inanılmaz sonuçlar çıkıyor. İşte bu blog yazımızda Unreal Engine 4 ile elden geçirilmiş ve birer görsel şölene çevrilmiş klasik oyunlara göz atacağız.
İşte Unreal Engine 4 ile baştan yaratılmış klasik oyunlar:
Super Mario 64
Nintendo'nun 1996 yılında Nintendo 64 oyun konsolu için yayınladığı 3 boyutlu Mario oyunu Super Mario 64 o dönem sahip olduğu açık dünya yapısıyla dikkat çekmiş ve bu konsolda en çok satılan platform oyunu olmuştu.
Aradan geçen 20 yılın ardından bu efsane oyunu günümüz teknolojisiyle görmek gerçekten heyecan yaratıyor. Aryoksini tarafından yürütülen çalışmada Super Mario 64, Unreal Engine 4 kullanılarak elden geçirilmiş ve ortaya enfes bir sonuç çıkmış:
Half Life 2
2004 yılında yayınlanan Half Life 2, "klasik" kelimesinin karşılığını tam anlamıyla verebilen bir oyun. Valve'in marifetli Source motoruyla geliştirilen Half Life 2'nin çıkışının üzerinden 12 sene geçmesinin ardından oyunun yenilenmesinin zamanı gelmişti. Artık yaşlanan Source motorunun yerine Unreal Engine 4 kullanılsaydı ortaya çıkacak görüntüler de bu projede sergileniyor. Umarız Valve bu projeye desteğini sunar.
Resident Evil 2
Korku oyunları denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Resident Evil serisi önümüzdeki dönemde yeni oyunuyla sanal gerçeklikle buluşacak. Bunun yanında Capcom serinin ilk oyunlarını yeni teknolojiyle uyumlu olarak yeniden geliştirmiş ve satışa sunmuştu. Yine de bir bağımsız proje olan Resident Evil 2 Reborn göze oldukça hoş görünüyor. Resident Evil 2'nin Unreal Engine 4 ile birleşimi ortaya başarılı bir sonuç çıkarmış.
Sonic
Mario'nun en büyük rakibi olan Sonic'in Unreal Engine 4 ile buluşması ortaya güzel bir sonuç çıkarabilirdi. İşte bu noktayı yakalayan CryZENx, Unreal Engine 4 kullanarak Sonic Adventure 2'nin bir bölümünü yeniden tasarlamış. Renkli ve yüksek kaliteli grafiklerle donatılmış bir dünyaya sahip bu projenin SEGA tarafından değerlendirilmesi güzel olabilirdi. Videodaki görüntüler adeeta içimizde kelebekler uçmasını sağlıyor.
Tomb Raider
Bilgisayarlarımızda oynadığımız ilk 3 boyutlu aksiyon oyunlarından olan Tomb Raider ilerleyen senelerde birçok başarılı devam oyunu ile karşımıza çıkmıştı. Hatta serinin son oyunu Rise of the Tomb Raider yüksek inceleme puanları almıştı. Yine de serinin ilk oyunlarının yeri değişmez. İşte bu oyunlar Unreal Engine 4 teknolojisiyle baştan yaratılsaydı güzel bir oyun tecrübesi yaşayabilirdik. Nicobass tarafından yapılan bu çalışma bize ilk Tomb Raider oyununda Unreal Engine 4 kullanılsaydı ortaya çıkacak sonucu gösteriyor.
Quake
DOS ortamında oynadığımız ilk Quake, FPS türünün ataları arasında yer alıyor. UE4 Architecture ekibi bu oyunu yüksek kaliteli grafiklere sahip bir yapıya kavuşturmak için kolları sıvamış ve ortaya bu sonuç çıkmış. Ekip Enreal Engine 4 kullanarak oyunun E1M1 adlı haritasını baştan yaratmış. Üstelik bu proje serinin yaratıcısı John Romero'nun da onayını almış:
World of Warcraft
Bu ay sonunda yeni genişleme paketi Legion'la oyun severlerinin karşısına çıkacak World of Warcraft aslında oldukça eski bir oyun. World of Warcraft günümüzden 12 sene önce, 2004 yılında dünya çapında oyun severlerin beğenisine sunulmuştu. MMORPG oyunlarının efsanesi haline dönüşen oyunun günümüzde bile en kaliteli MMORPG oyunları arasında olması büyük bir başarı.
World of Warcraft'ta kullanılan oyun motorunun zamana meydan okuduğu söylenebilir. Oyunun çıkış tarihi olan 2004'ten sonra World of Warcraft'ın oyun motoru birkaç defa elden geçirildi ve oyun daha gelişmiş grafiklerle oyun severlerin beğenisine sunuldu. Fakat yine de World of Warcraft'ın grafik kalitesi günümüz teknolojisinin biraz gerisinde kalıyor. İşte bu nedenle Unreal Engine 4 kullanılarak World of Warcraft'ın grafikleri yenilenmiş. Yukarıdaki videoda oyunda Alliance tarafının başkenti olan Stormwind'in bulunduğu Elwyn Forest'in güneyinde yer alan Duskwood bölgesini, aşağıdaki videoda da batıdaki Westfall'ı Unreal Engine 4 ile elden geçirilmiş olarak görebilirsiniz:
Metal Gear Solid
1998 yılında PC ve PlayStation için çıkış yapan klasik Metal Gear Solid oyunu bize heyecan dolu bir oyun tecrübesi yaşatmıştı. Geçtiğimiz yıl da oyunun başındaki isim olan Hideo Kojima bize serinin son oyunu Metal Gear Solid V: The Phantom Pain oyununu sunmuş, bu oyunla senenin en başarılı oyunları arasında girmişti. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain'in ardından Kojima Konami'den ayrılmıştı. Bu da serinin geleceği hakkında kaygılanmamıza sebep veriyor.
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain'de kullanılan Fox Engine oyun motoru bir hayli başarılı bir oyun motoru ve Unreal Engine 4 ile rekabet edebilecek düzeyde. Fakat serinin ilk oyununun yenilenmiş versiyonunu oynamak da güzel olabilirdi. İşte Unreal Engine 4 kullanılarak baştan yaratılmış 1998 tarihli ilk Metal Gear Solid oyunu bize bu imkanı verebilirdi.
Ghosts 'N Goblins
Capcom'un tam 31 yıl önce yayınladığı klasik aksiyon-platform oyunu Ghosts 'N Goblins 2 boyutlu olarak tasarlanmıştı. Unreal Engine 4 ile oyunu elden geçiren bu proje oyunun grafiklerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda oyunu 3 boyutlu hale getiriyor. 8 kişilik bir ekip tarafından 7 hafta içerisinde geliştirilen bu oyun belki önümüzdeki dönemde 3 boyutlu bir Ghosts 'N Goblins oyunu görmemizi sağlar.
Counter Strike
Online FPS'lerin atası olan Counter Strike 1999 yılında ilk çıktığında internet kafeleri istila etmiş, dünya çapında bir salgın gibi yayılmıştı. Günümüzde de Counter Strike efsanesi CS: GO ile yine aynı ilgiyi görüyor. CS: GO'da kullanılan Source oyun motoru Counter Strike'ın ilk versiyonlarıyla karşılaştırıldığında elbet ki daha yüksek kalite sunuyor; fakat Unreal Engine 4 oyunu bir başka boyuta taşıyor.
Bu projede Counter Strike 1.6'dan alışık olduğumuz CS_Mansion haritasının Unreal Engine 4 versiyonuna göz atabiliyoruz.
Star Wars: Knights of the Old Republic
2003 yılında yayınlanan ve Star Wars evreninde geçen bir RPG olan Star Wars: Knights of the Old Republic yayınlanmış Star Wars oyunları arasında en başarılı olan oyunlardan biriydi. RPG türünde usta BioWare'in elinden çıkmış oyun, Poem Studios tarafından Unreal Engine 4 kullanılarak elden geçiriliyor. Stüdyo oyun hakkındaki gelişmeleri Twitch kanalından paylaşmakta:
https://www.twitch.tv/thedigitalcowboy
GoldenEye 007
1997 yılında Nintendo 64 konsolu için yayınlanan FPS türündeki James Bond oyunu GoldenEye 007, Nintendo 64'in en çok satan 3. oyunu olmuştu. Bu başarılı FPS, Jude Wilson adlı bağımsız geliştirici tarafından Unreal Engine 4 kullanılarak baştan yaratılıyor ve yeni versiyon oldukça iddialı görünüyor.
Castlevania
Capcom'un 1985 yılında yayınlanan Ghosts 'N Goblins'inin ardından Konami 1986 yılında yine aynı türdeki bu oyunun en büyük rakibi olan Castlevania'yı yayınlamıştı. Castlevania da Ghosts 'N Goblins gibi Unreal Engine 4 ile baştan yaratıldı; fakat oyunun klasik 2 boyutlu yapısına sadık kalındı. Videoda Unreal Engine 4 kullanılarak tasarlanmış Castlevania'nın ilk bölümüne göz atabilirsiniz.
The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Bir başka Nintendo 64 klasiği olan The Legend of Zelda: Ocarina of Time da Unreal Engine 4 ile güzelleşen oyunlar trenine katıldı. Tıpkı Sonic ve Mario gibi Zelda oyunlarının da Unreal Engine 4 versiyonları bir başyapıt olacak gibi görünüyor.
BioShock
İlk BioShock oyunu 2007 yılında yayınlanmıştı. BioShock listemizdeki diğer oyunlar gibi çok eski bir oyun değil, bu nedenle tekrar oynayabileceğiniz bir yapıya sahip. Hatta 2K Games, BioShock 1 ve 2'nin yenilenmiş versiyonu ile BioShock Infinite'i içeren bir koleksiyonun önümüzdeki aylarda çıkış yapacağını da duyurmuştu. Buna rağmen Unreal Engine 4 ile geliştirilmiş bu BioShock versiyonu dikkate değer bir çalışma.
League of Legends
Dünyanın en yaygın olarak oynana MOBA oyunlarından olan League of Legends'i çok daha yüksek kaliteli graifklerle hayal etmiş miydiniz? İşte bu proje hayallerinizi gerçeğe dönüştürüyor ve League of Legends'i Unreal Engine 4 ile birleştiriyor.
Minecraft
Aslında çok da yenilenmesine gerek olmayan Minecraft, Unreal Engine 4 kullanılarak baştan yaratılmış. Ortaya çıkan sonuç gerçek Minecraft'tan çok farklı olmasa da bir hayli ilginç.
Günümüz Oyunlarının Atalarını Yakından Tanıyalım
Oyunlarda Kullandığımız Grafik Ayarları Ne İşe Yarar?
Koynumuzda Besleyip Büyüttüğümüz Bilgisayar Oyunları
YORUMLAR