Yayınlanmasının üzerinden sadece birkaç hafta geçen ve kısa sürede yüksek kullanıcı rakamlarına ulaşan Periscope'un sosyal medya alanına yepyeni bir soluk getirdiğini kabul etmemiz gerek. Twitter bu uygulamayı kullanıcıların hizmetine sunarken bu denli bir başarı yakalayacağını düşünüyor muydu bilmiyoruz fakat Persicope'un son dönemlerin en iyileri arasında olduğunu söylemek sanıyoruz ki hata olmaz.
Günümüzde ortaya çıkan her yeniliğin hem avantajları hem de dezavantajları var. Peki Periscope bu noktada nerede yer alıyor ve kullanıcılara herhangi bir dezavantaj getiriyor mu? Açıkçası bu durum tamamen kullanıcıların uygulamayı kullanma yöntemleriyle alakalı. En açık ifadeyle, dikkatsiz davranırsak ilgi çekici bir yayın yapmak isterken kendimizi telif hakkı ihlalinden yargılanıyor bulabiliriz!
Bu yüzden Periscope'un hangi durumlarda başımıza dert açabileceğine, hangi durumlarda sorunsuzca kullanılabileceğine değinmek ve olayları netleştirmek istedik. Öncelikle bilmeyen ziyaretçilerimiz için Periscope'un tam olarak ne olduğuna ve nasıl kullanılacağına bir göz atalım.
Periscope nedir ve nasıl kullanılır?
Periscope temel olarak Twitter kullanıcılarına, takipçilerinin katılım gösterebileceği canlı yayınlar yapmalarına imkan sağlayan bir uygulama. Dilediğimiz her anı bu uygulama ile canlı olarak takipçilerimize aktarabiliyoruz.
Bunu gerçekçelştirebilmek için sadece yayın yap butonuna basmamız yeterli oluyor. Bu aşamadan sonra takipçilerimize bildirim gidiyor ve yayınımıza katilabilecek imkana sahip oluyorlar. Hatta dilersek yayınımızı belirli kişiler arasında yapma şansına da sahibiz. Bu sayede yakın ilişkiler içinde bulunduğumuz kişilere daha özel bir deneyim yaşatmış oluyoruz.
Yukarıda indirme linkini verdiğimiz Periscope uygulaması, göründüğü üzere sadece iOS cihazlar üzerinde kullanılabiliyor. Android kullanıcıları içinse Meerkat isimli, Periscope ile aynı amaca hizmet eden bir alternatif uygulama sunulmakta. Eğer Android kullanıcısıysanız hemen aşağıda Meerkat'ın indirme bağlantısını bulabilirsiniz.
Periscope hangi durumlarda sorun yaratabilir?
Her iki uygulamayı kullanırken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Keyifli bir canlı yayın yapmak isterken kendimizi bir takım hukuki süreçlerin içerisinde bulabiliriz. Peki böylesine tatsız ve can sıkıcı bir sürece dahil olmamak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Dikkat etmemiz gereken hususların en başında, ücret karşılığında alınan biletler veya özel giriş izni ile gerçekleştirilen gösteriler ve spor müsaabakaları geliyor. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, gittiğimiz futbol maçını Periscope üzerinden canlı yayın olarak paylaşmak istersek Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri hakkındaki kanunun 13/4 maddesi çerçevesinde cezai yaptırımlara maruz kalabiliriz. Bu kanun temel olarak yayıncı kuruluşun haklarını koruma amacıyla tasarlanmış ve doğal olarak Periscope'u da çerçevesine alıyor.
Bu noktada altı çizilmesi gereken önemli bir husus var; şayet yapılan yayın TFF'nin dikkatini çekmezse herhangi bir cezai yaptırıma maruz kalmıyoruz. Fakat ülkemizdeki futbol düşkünlüğünü hesaba kattığımız zaman bu tarz bir yayının kısa sürede aşırı miktarlarda takipçi edineceğini ve doğal olarak ilgili kurumların dikkatini çekeceğini de unutmamak gerek. Fark edilse de edilmese de, maddi çıkarlara ve kanunlara saldırıda bulunan bu tarz bir yayının yapılmaması gerektiğini siz sevgili takipçilerimize tekrar hatırlatalım.
Diğer dikkat etmemiz gereken husus da yayın hakkının saklı tutuluduğu organizasyonları ve gösterileri kapsıyor. Bunlar arasında sinemalar, tiyatrolar ve konserler yer alabiliyor. İzleyicilerin ücretli bilet satın alarak girdikleri bu ortamlarda Periscope üzerinden yapacağımız herhangi bir canlı yayın sırasında yakalanırsak, 1 ila 5 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasıyla yargılanabiliriz.
Periscope üzerinde yapılan yayınlar arşivlenir mi?
Periscope'un çalışma mantığına göre yapılan yayınlar 24 saat içerisinde tekrar izlenebiliyor. Bu süreden sonra yayınlar otomatik olarak siliniyor ve bir daha izlenemiyor. Fakat yaptığımız yayınları albümümüze kaydedebilme şansına sahibiz.
Periscope yayınlarını gizli tutmak mümkün mü?
Evet mümkün. Periscope üzerinde yapacağımız yayınları belli kişilerle sınırlı tutabiliyoruz. Bunu gerçekleştirebilmek için ekranda çıkan gizli (private) butonuna tıklamamız yeterli oluyor.
Periscope'u bilgisayar üzerinden kullanabilir miyiz?
Periscope'ta yayın yapmak için akıllı telefonlarımızı kullanmamız gerekiyor. Ancak yapılan yayınları izlemek için bilgisayarımızı kullanabiliyoruz. Önceki maddelerde yapılan yayınların 24 saat boyunca tekrar izlenebildiğine değinmiştik. Bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen katılımlarda yayınlar ne yazık ki tekrar izlenemiyor. Yapılan herhangi bir yayını izleyebilmek için yayını yapan kişinin paylaştığı Periscope linkine tıklamamız yeterli oluyor.
Periscope'taki uygunsuz yayınları şikayet edebilir miyiz?
Daha önce Periscope'ta yapılan bir yayına katılmış olanların dikkatini çekmiştir, yayın bilgileri kısmında Report ibaresi taşıyan bir buton mevcut. Herhangi bir yayını uygunsuz, saldırgan veya rahatsız edici bulursak bu özellikten faydalanarak raporlama imkanına sahibiz. Elbette yayının durdurulup durdurulmayacağı belli kriterlere göre kararlaştırılıyor.
Eski Akıllı Telefonlarınızdan Kurtulmadan Önce Yapmanız Gereken 5 Şey