En İyi X (Twitter) Benzeri Uygulamalar
X (Twitter) benzeri uygulamalar kullanmak isteyen kişiler için birbirinden başarılı hizmetlerin yer aldığı bir liste hazırladık. İşte X gibi uygulamalar!
Popüler sosyal medya platformunda yaşanan gelişmeler sonucunda çoğu kişi, X (Twitter) benzeri uygulamalar aramaya başladı. Peki, X yerine kullanılabilecek hizmetler neler? Bu sorunun yanıtını merak eden kişiler için bir liste hazırladık.
İlk olarak 2006 yılında kullanıma sunulan Twitter (yeni adıyla X), kısa süre içerisinde tüm dünyada çok popüler hâle geldi. Popülerliğini yıllardır devam ettirerek büyük bir başarının altına imza atan sosyal medya platformunda kullanıcılar bir konu hakkında duygu ve düşüncelerini paylaşabiliyor.
Popüler hizmet üzerinden yazı, görsel, GIF ya da video yayımlama imkânı bulunuyor. Başlangıçta 140 karakter ile sınırlandırılan tweet'ler, geçtiğimiz yıllarda bu sınır 280'e yükseltildi. Etiket (hashtag) sisteminin yer aldığı platform üzerinden en fazla hangi konuların konuşulduğu Trend Topic (TT) bölümünden görüntülenebiliyor.
Jack Dorsey tarafından kurulan hizmet, 2022 yılında Elon Musk tarafından satın alındı. Daha sonra da Elon Musk platformun ismini değiştirdi ve X koydu. Gerçekleşen satın alma sonrasında çoğu kişi, X için alternatif uygulamalar aramaya başladı. Biz de bu yazıda X yerine kullanabileceğiniz hizmetleri sıraladık.
X (Twitter) Benzeri Uygulamalar Listesi
- Raftr
- Cohost
- Wt.Social
- Mastodon
- CounterSocial
- Bluesky
- Bastyon
- Yaay
- Tumblr
- Micro.blog
- Clubhouse
- Threads
Yukarıda X alternatifi uygulamalar listesi bulunuyor. Listede yer alan hizmetlere dair bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Raftr
Raftr üniversiteler, kuruluşlar ve kulüpler için yeni nesil topluluk oluşturma platformu olarak nitelendiriliyor. Arkadaşlarınız ile iletişim kurabileceğiniz platformda sizinle aynı ilgi alanlarına sahip olan diğer kişiler ile tanışabilirsiniz. Mesajlaşma desteğine sahip olan hizmet, paylaşım yapabilme imkânı da sunuyor.
Steve Huffman ve Alexis Ohanian tarafından kurulan Reddit, ilk olarak 2005 yılının haziran ayında hizmet vermeye başladı. Günümüzde tüm dünyada oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan hizmette çeşitli alt dizinler bulunuyor.
Platformda kullanıcıların video oyunu, yemek, fotoğrafçılık ve spor gibi konularda düşüncelerini paylaşabilmesine imkân tanıyan alt dizinler bulunuyor. Bu alt dizinler subreddit olarak adlandırılıyor. Kullanıcılar subreddit üzerinden paylaşılan gönderilere yorum yapabiliyor ve oy verebiliyor. Gönderilerin yanı sıra yorumlar da oylanabiliyor.
Cohost
Reklamsız bir deneyim sunan Cohost üzerinden kullanıcılar pratik bir şekilde paylaşım yapabiliyor ve bir konu hakkında düşüncelerini diğer insanlarla paylaşabiliyor. Kullanıcı arayüzü Tumblr ve Facebook isimli platformlara benzeyen Cohost'ta gönderiler yayımlayabilmek için oluşturduğunuz hesabın onaylanması gerekiyor.
X benzeri uygulamalar arasında yer alan Cohost isimli platformun şu anda mobil uygulaması bulunmuyor. Bu nedenden dolayı hizmeti bilgisayarınızda ya da mobil cihazınızda yüklü olan bir web tarayıcısı üzerinden kullanabilirsiniz.
Wt.Social
X benzeri uygulamalar arasında yer alan Wt.Social, Wikipedia Kurucusu Jimmy Wales tarafından tasarlandı. Facebook ve X'e alternatif olarak kurulan hizmet, WikiTribune Social olarak da biliniyor.
Hesap oluşturma işleminin ardından karşınıza subwikis olarak adlandırılan alt dizinler çıkıyor. Subwikis isimli alt dizinlere katılabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Başarılı bir arayüze sahip olan hizmete ayrıca profil fotoğrafı belirleme işlevi de mevcut.
Günümüzde dünya çapında yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılan Pinterest, görüntü tabanlı bir sosyal medya platformudur. Platform üzerinden yapılan paylaşımlara yorum yapılabiliyor ve yapılan yorumlara yanıt verilebiliyor.
Yemekten dekorasyona kadar çeşitli konularda çok sayıda paylaşımın yer aldığı hizmeti kullanabilmek için hesap oluşturmak gerekiyor. Hesap oluşturma işleminin ardından Pinterest'te paylaşım yapma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz paylaşım yapmadan diğer kullanıcıların gönderilerine de göz atabilirsiniz.
Uzun yıllar önce kullanıma sunulan ve günümüzde hâlâ popülerliğini sürdüren Facebook, X için alternatif hizmetler arasında yer alıyor. Video, yazı ve görsel paylaşabilmesine imkân tanıyan Facebook'ta grup kurma ve sayfa oluşturma özellikleri de bulunuyor.
Modern bir arayüze sahip olan sosyal medya platformunda paylaşım yapabilmek ve özelliklerden yararlanabilmek için hesap oluşturmak gerekiyor. Hizmette profili özelleştirme seçenekleri de yer alıyor.
Mastodon
X'e benzeyen arayüzü ile dikkat çeken Mastodon, özellikle X'in Elon Musk tarafından satın alınması ile beraber çok popüler hâle geldi. 500 karakter sınırına sahip olan hizmette yazı, görsel ve video yayımlayabilirsiniz. Diğer kullanıcıların yaptığı paylaşımları favorilere ekleyebilir ve profilinizde paylaşabilirsiniz. Bunların yanı sıra yorum yapma işlevi de mevcut.
Sosyal medya platformunda etiket sistemi de bulunuyor. Gün içerisinde en fazla konuşulan konuların neler olduğu da görülebiliyor. Diğer kullanıcıların hesaplarını takip edebilmenize imkân tanıyan hizmeti kullanabilmek için bir hesap oluşturmanız gerekiyor.
CounterSocial
X gibi uygulamalardan bir tanesi de CounterSocial. CounterSocial'da gönderi başına 500 karakter sınırı bulunuyor. Güvenliği üst düzeye çıkarabilecek çeşitli özelliklere ev sahipliği yapan uygulamada ister yazı isterseniz medya dosyası paylaşabilirsiniz. Etiket sistemine sahip olan platformda filtreleme seçenekleri de bulunuyor.
Bluesky
X'in eski CEO'su Jack Dorsey tarafından sunulan Bluesky, AT protocol tabanlı bir sosyal medya hizmetidir. Kullanıcıların herhangi bir konuda duygu ve düşüncelerini paylaşabilmesine olanak tanıyan BlueSky, X'e benzeyen arayüzüyle dikkat çekiyor.
Özellikle son dönemde tüm dünyada büyük bir popülerliğe ulaşan platformda gönderileri beğenme, paylaşma ve yorum yapma işlevleri bulunuyor. Merkezi olmayan sosyal medya hizmeti Bluesky'da takip etme sistemi de mevcut.
Bastyon
Blockchain tabanlı Bastyon, merkezi olmayan sosyal medya hizmetidir. Gizliliğe ve güvenliğe önem verdiklerini belirten platformda hesap oluşturmak için e-posta ya da telefon numarası zorunlu değil. Yalnızca bir kullanıcı adı ve profil resmi belirleyerek hizmeti kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yaay
X alternatifi uygulamalar arasında Yaay da bulunuyor. Yerli sosyal medya hizmeti Yaay'da diğer kullanıcıların gönderilerini beğenebilir, paylaşabilir ve gönderilere yorum yapabilirsiniz. Takipçi sisteminin yer aldığı hizmette hikayeler özelliği de bulunuyor.
Bir milyonu aşkın indirme sayısına sahip olan sosyal medya uygulaması, yapılan paylaşımları doğrudan NFT'ye dönüştürme imkânı sunuyor. Puan sistemini içeren Yaay'da beğeni aldıkça puanınız yükseliyor.
Tumblr
X alternatifi Tumblr, mikro blog platformudur. Çeşitli konular hakkında düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz hizmet, yıllardır tüm dünyada popülerliğini sürdürüyor. Etiket sistemini içeren platformda hazırladığınız yazıya fotoğraf, ses ve video da ekleyebilmeniz mümkün.
Micro.blog
Micro.blog üzerinden uzun veya kısa yazı yazabilirsiniz. Yazının yanı sıra fotoğraf da paylaşabilirsiniz. 30 günlük ücretsiz deneme sürümüne sahip olan hizmette ücretli abonelik planları da bulunuyor. Bu planlar kullanıcılara bazı avantajlar sunuyor.
Clubhouse
Bir dönem hem ülkemizde hem de globalde çok popüler bir uygulama olan Clubhouse ses üzerine inşa edilmiş bir platformdur. Kullanıcılar birbiriyle sesli olarak konuşabilirler. Bir podcast forumu gibi olan Clubhouse’a olan ilgi çok büyüktü ancak kısa sürede popülaritesi düştü. Yazmakla ya da video çekmekle uğraşmak istemiyorsanız Clubhouse size göre bir platform olabilir.
Threads
Meta’nın yeni uygulaması olan Threads 6 Haziran 2023 tarihinde piyasaya sürüldü. X’e en çok benzeyen Threads’e Instagram üzerinden direkt erişebiliyorsunuz. Instagram ile %100 entegre çalışan Threads X’in en büyük rakibi oldu.
Bu yazıda X benzeri uygulamalar listesi hazırladık. Peki, siz hangi sosyal medya platformunu tercih ediyorsunuz? Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.