Türksat 42e Frekans Ayarları Nasıl Yapılır?

Ülkemize ait uydu operatörü Türksat’ın yönettiği uydu pozisyonu, Türksat 42e frekans ayarları nasıl yapılır? İşte Türksat 42e frekans ayarları!

Türksat 42e, iletişim ve TV yayınları gibi çeşitli hizmetler sunuyor. Türsat 42e’nin kapsama alanı çok geniştir. Özellikle Kıbrıs, bazı Orta Doğu ülkeleri, Türkmenistan ve Azerbaycan’a yayınlar sunuyor. Farklı yerel ve uluslararası TV kanallarının yayınlanmasını sağlıyor.

Çeşitli iletişim ve yayıncılık hizmetleri sunan Türksat 42e uydu frekansları sayesinde yüksek kalitede hem sesleri hem de görüntüleri iletiyor. Veri iletimi ve iletişim ağları yönünden çok güçlüdür. Aynı zamanda HD (High Definition) ve SD (Standart Definition) yayınlarını destekliyor. Biz de içerik yönünden çok zengin olan Türksat 42e frekans ayarları hakkında bilgi vereceğiz.

TRT 1 Sinyal Yok Hatası ve Çözümü: Şifresiz Frekans Ayarlama Rehberi
NASIL YAPILIR

TRT 1 Sinyal Yok Hatası ve Çözümü: Şifresiz Frekans Ayarlama Rehberi

TRT 1 sinyal yok hatası için uygulanabilecek kolay bir çözüm yöntemi bulunuyor. İşte Türkiye maçını şifresiz izlemek için TRT 1 frekans ayarlama adımları!

Adım Adım Türksat 42e Frekans Ayarları

Türksat 42e frekans ayarları için şu adımlar takip edilmelidir:

1. Gerekli Ekipmanlar Temin Edilmeli

Türksat 42e frekans ayarlarının yapılabilmesi için bazı ekipmanlar gerekiyor. Bu ekipmanlar şöyle sıralanabilir;

  • Uydu çanağı
  • LNB (Low-Noise Block downconverter)
  • Uydu alıcısı
  • Uydu alıcısı kumandası

Uydu çanağı doğru kurulduğu takdirde kesintisiz ve net görüntülü yayınlar sunar. Doğru açılarda ayarlanması ve iyi bir yere monte edilmesi sorunsuz yayınlar için çok önemlidir.

 LNB’de sinyalleri doğru şekilde iletmektedir. Çanak ucunda konumlanan LNB, kaliteli sinyallerin aktarılmasını sağlar. Uydu alıcılarıysa çanaktaki sinyalleri televizyona aktarıyor. Türksat 42e frekans ayarları güncel olduğu takdirde çeşitli programlar kesintisiz izlenebilir. Bu ayarlamalar duruma göre otomatik ya da manuel yapılır.

Uydu alıcısı kumandasıysa kanal değiştirme ve frekans ayarları yapmayı sağlıyor. Yalnız Türksat 42e frekans ayarlarına başlamadan önce mutlaka en son frekansla ilgili bilgilere ulaşılmalıdır. Bunun için uydu frekans ayarlarına bakılabilir. İnternetten de frekanslı bilgilere ulaşmak mümkün. Böylelikle halihazırdaki kanalların frekans değişiklikleri hakkında bilgi edinilir. Yeni eklenen kanalların frekans değişiklikleri de öğrenilir.

2. Uydu Alıcısı Ayarları

Türksat 42e frekans ayarları için uydu alıcısı menüsündeki aşamalar takip edilmelidir. Uydu alıcısı açılarak menü tuşuna basılır. “Uydu Ayarları” seçilerek ekrana yansıyan uydu listesi görüntülenir. Listede Türksat 42e olmayabilir. Böyle bir durumda da “Yeni Uydu Ekle” seçeneğinden Türksat 42e manuel olarak listeye eklenir. Bu noktada uydu bilgilerinin doğru girilmesi hayati önem taşıyor.

Kanalların aranması, transponder bilgilerinin girilmesiyle gerçekleşir. Uydu alıcısı üzerinden “Transponder Güncelle”, “Transponder Ekle” seçeneklerinden herhangi birine giriş yapılır. Aynı zamanda sembol oranı değerleri, alakalı frekans ve polarizasyon bilgileri de doğru girilir.

Türksat 42e’ye ait güncel transponder bilgilerine sağlayıcıdan ulaşılır. Frekans ayarları doğru şekilde yapıldıktan sonra sinyal düzeyi kontrol edilir. “Sinyal Düzeyi” sekmesinden işaret sinyalleri takip edilerek uydu anteninin doğru hizalanıp hizalanmadığına bakılır. Doğru hizalandığında ortaya net ve kaliteli görüntüler ortaya çıkar.

3. Uydu Çanağını Doğru Konumlama

Türksat 42e frekans ayarları yapılırken uydu çanağı doğru konumlanırsa sinyal kalitesi üst düzeye çıkar. Türksat 42e uydusunda doğu-batı olarak çanak yönü ayarlanır Çanak yönü ortalama 42 derece doğu meridyenine göre ayarlanarak sinyal bağlantı kalitesi artırılır.

LNB, uydunun olduğu alana çanağın tam merkezine monte edilir. Uydu çanağının doğru konumlanabilmesi için bazı yöntemlerden yararlanılır. Sinyal kalitesi ve düzeyi, uydu sinyal ölçüm cihazlarıyla kontrol edilebilir. Özellikle dijital sinyal bulucular, analog ölçüm cihazları vb. birçok cihaz sinyal kalitesi hakkında bilgi verir.

Çanak, uyduya direkt görüş açısı sağlanacak şekilde monte edilir. Çanak önünde hiçbir engel olmamalıdır. Uydunun görüş açısı net olmalıdır. Bu sebeple sinyal kalitesini etkileyen tüm unsurlar uydunun görüş açısından uzaklaştırılır.

Çanağın konumu ve açıları doğru şekilde belirlendikten sonra alana dengeli şekilde monte edilir. Sağlam şekilde çanak monte edildikten sonra Türksat 42e frekansları ayarları kontrol edilir.

4. Türksat 42e Frekans Bilgileri

Türksat 42e frekans ayarları temel bileşenleri şu değerlerden oluşuyor;

  • Symbol Rate (S/R)
  • FEC (Forward Error Correction)
  • Frekans (MHz)

Örneğin, TRT 1’in güncel Türksat 42e frekans değeri şu şekildedir: 11054 MHz, Symbol Rate:30000, FEC: 3/4 ve Polarizasyon: H (yatay)

HD kanallar yüksek frekans değerlerinden oluşuyor. Ayrıca hem düşük FEC hem de Symbol Rate değerleri üzerinden yayın yaparlar. SD kanallar, çok düşük Symbol Rate ve frekans değerlerinden oluşuyor.

Polarizasyonda yayın kalitesini etkiliyor. Yayınların sinyalinin dikey ve yataylığını belirler. Türksat 42e, polarizasyon olarak dikey (V) ve yatay (H) kullanıyor.

5. Kanal Arama

Türksat 42e frekans ayarları yapıldıktan sonra kanallar aranmalıdır. Uydu alıcı menüsü üzerinden kolayca kanallar aranır.

Kanal arama adımları şu şekildedir;

  • İlk olarak uydu alıcısı açılır.
  • Ana menü üzerinden “Kanal Arama” ya da benzer seçenek bulunur.
  • Kanal arama kısmı, “Ayarlar” veya “Kurulum” kısmında konumlanmıştır.
  • Menü içerisinde “Manuel Arama” ve “Otomatik Arama” şeklinde iki seçenek vardır.
  • “Otomatik Arama” isminden de anlaşılacağı üzere Türksat 42e frekans listesi kapsamında kanalları otomatik arıyor.
  • “Manuel Arama” seçeneğindeyse kanallar bazı frekans bilgileri girilerek aralanır.
  • Kanal aramasının yapılmasının ardından uydu alıcısı menüsünden sinyal kalitesi ve gücünü kontrol etmek için “Sinyal Kalitesi”, “Sinyal Gücü” göstergelerine bakılır.
  • Sinyal kalitesi, alınan sinyalin netliği hakkında bilgi verir. Sinyal Gücü ise uydudaki toplam sinyal miktarını gösterir.