Türkiye'de Okullara Kodlama Dersi Gelirse Eğitimin Kalitesi Artar mı?

Bilgisayar kodlama derslerinin artık Türkiye’de de uygulamaya alınacağı haberi aslında sevindirici. Ancak bir yönden de düşündürücü.

Kaan Ezgimen -

Genel olarak Türkiye’de ilk, orta ve lise öğrencilerinin sahip oldukları bilgisayar deneyimlerinin, bilgi ve becerilerin önemli bir bölümünün evlerindeki bilgisayar kullanımından ibaret olduğu söylenebilir. Gelişmiş ülkelerde ilkokul ve orta okul çağında paket dersler olarak müfredata dahil edilen bilgisayar kodlama derslerinin artık Türkiye’de de uygulamaya alınacağı haberi aslında sevindirici. Ancak bir yönden de düşündürmüyor değil.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK’ın ağzından @TCSanayi isimli hesabı üzerinden Twitter’da yapılan bir paylaşım, ortaokul ve lise müfredatına kodlama, yazılım dersinin ekleneceğinin müjdesini veriyor. Benzer bir haberi 2015’in Nisan ayında ilkokullar için de yayınlanmıştı. Ancak şimdi haberin kapsama alanı genişletilmiş gibi görünüyor.

Okullarda kodlama dersi faydalı olur mu?

Minecraft Çocukların Kodlama Öğrenmesini Sağlıyor haberimizde, çocukların merak katsayısının artırılarak kodlamaya geçiş yapabileceğinin örneklerini paylaşmıştık. Türkiye’de durum biraz daha farklı. Çünkü Minecraft oynamak haberimizdeki gibi okullarda serbest değil. Okullarımızda bilgisayarın kullanılması ile ilgili sorunlar var. Bunları kullanım planlaması, donanım, yazılım sorunları ve uygulama ile ilgili sorunlar olarak belli başlıklar altında toplamamız mümkün.

Bazı okullarda öğretmen bulunmadığı için alınan son model bilgisayarlar kullanılamadan eskidi bile. Bu eskiyen bilgisayarlar yeni çıkan yazılımlara uyum sağlayamıyor ve bilgisayarla ilgili teknik hizmetler genellikle yetersiz kişilerin ellerine bırakılıyor. Bazen bilgisayar öğretmenleri bu işler için kullanılarak, onlardan bilgilerini aşan sorunlar için çözümler beklenebiliyor. Sorun çözülemezse hem zaman, hem de para kaybı yaşanıyor.

Bakanlık bu gibi sorunları aşmak için kodlama dersleri vermek üzere kalifiye öğretmenler istihdam ederse, yukarıdaki sıkıntıların sadece bir kısmı çözülmüş olacak. Çünkü bakanlık saydığımız sorunları aşmak adına, bilgisayar bakımları ve servisi için ayrı çalışan bir birim de istihdam etmek durumunda. Çalışmayan ve güncel olmayan bilgisayarlar için öğretmen istihdam etmek yeterli olmayacak.

Okullarda kodlama dersi yeni bir uygulama değil

Bu eğitim müfredatının örnekleri Brezilya, ABD, İngiltere ve Avustralya da senelerdir var. Bu noktada çağa ayak uydurmak adına yatırım yapmak çok önemli. Ancak bunun bir iktidar avantajı olmaktan çok, eğitim için yapılması gerekiyor ki, anlamlı ve yeterli olabilsin. Bir diğer önemli konu, bakanlığın müfredatı uygulamak için ne gibi öğretmenler alacağını iyi değerlendirmesi. Öğretmenlerin belli vasıfları karşılıyor olması son derece önemli.

Kodlama dersi verebilecek öğretmen nasıl olmalı?

Öğretmenlerin bilişim teknolojileri ile yakından ilgili olması gerekiyor. Öğrencilerin seviyesine göre kodlama dersi müfredatı formüle edebilmesi de son derece önemli. Var olan kodlama lisanlarını hangi sırayla verileceğini de planlaması lazım, aksi taktirde merakı olan öğrenci kitlesini dersten soğutması kaçınılmaz bir durum. Bugün Türkiye’de 75 ilde 290 adet kadrolu bilgisayar öğretmeni var. Bakanlık bu istihdamı yeniden değerlendirmek durumunda kalacaksa öğretmenlerinin seviyelerinin ölçümlenmesi gerekiyor. Öte yandan, haberde sözü geçen tüm öğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmek kolay olmadığından tayin ve görevlendirme süreci de önemli.

Kodlama müfredatı için ders kitapları nasıl olacak?

Kodlama dersi kitapları nasıl olacak? Bu son derece önemli bir soru. Uzmanlar tarafından öğrencilerin algı seviyelerine hitap eden kitapların hazırlanması ve bunların aşamalı olarak gelişiyor olması gerekiyor. Bakanlığın amacı sadece bir dersi müfredata koyarak, bir vaadi gerçekleştirmek olmamalı. Kodlama dersinde amaç; öğrencilerin dersin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için anlaşılır hatta DVD’lerle de örneklenen eğitime yöneltilmesini sağlamak olmalı. Kısaca görsel ve işitsel bir programa ihtiyaç var.

Kodlama dersinin ABC’si

Kodlama dersi müfredatı daha bilgisayar görmemiş yada hiç haşır neşir olmamış öğrencilerin önüne bir bilgisayar koyarak, "haydi başlıyoruz" demekle olacak bir iş değil. İçerik programında öncelikle bilgisayar kullanımıyla ilgili konuların önemli bir bölümünün öğrenciye aktarılması da gerekiyor. Öğrencilere günlük hayatta bilgisayarın ve programlarının önemini de anlatmak gerek. Kodlama dersi eğitim müfredatının öğrenciyi motive etmesi ilk amaç olmak zorunda. Daha da önemlisi kodlama dersi çalışma kitaplarında yer alan örnek ve yönlendirmelerin öğrenciler tarafından anlaşılmasına özen göstermek gerekiyor.

Son söz

Bir Tweet atarak "biz derslere başlıyoruz" demek bana biraz sığ geliyor. Yukarıdaki şartların nasıl sağlanacağının açıklanacağı bir basın toplantısı daha samimi olurdu. Soru cevap şeklinde moderasyonu yapılacak böyle bir toplantının önümüzdeki günlerde düzenleneceğini umuyorum. Her şeye rağmen fikir güzel ve önemli. Umarım bakanlık bu atılımın gerçekleşeceği zemini yaratabilir ve bir an önce biz de karnelerde kodlama dersi hanesini görebiliriz.

Öğrenciler İçin Android Uygulamaları

Öğrenciler İçin iOS Uygulamaları

Öğretmenler İçin En İyi Android Uygulamaları

Öğretmenler İçin En İyi iOS Uygulamaları

Benzer İçerikler