Türkiye'de Drone Kullanıcılarının Bilmesi Gereken 6 Önemli Kural

Dünya pazarına açıldığından beri hakkında bir sürü gelişmeyi sizlere aktarmıştık. Drone'lar artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Ülkemizde Drone kullanan ve kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı şeyler var desek, ne tepki verirdiniz?

Kamil Zeycan -

Dünya pazarına açıldığından beri hakkında bir sürü gelişmeyi sizlere aktarmıştık. Drone'lar artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Ülkemizde Drone kullanan ve kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı şeyler var desek, ne tepki verirdiniz?

İngiltere ve ABD'nin yaptığı düzenlemelerin ardından Türkiye de Drone kullanımı hakkında harekete geçti. Drone sahibi olanlar ve olmak isteyenler için önemli bilgiler vereceğiz. 

1) Kayıt işlemi bizde de var mı?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesindeki Drone Kayıt Sistemi üzerinden kayıt işlemi yapılması zorunlu hale geldi. Satanlar, ithal edenler, alanlar, üretenler, kullananlar, kısaca Drone ile bağlantılı olan herkes ağırlığı 500 gramı aşan Drone'larını bu sisteme kaydetmek zorundalar.

2) Drone’unuzu hobi amaçlı kullanıyorsanız

Bunun için eğitim alma zorunluluğunuz yok. Ancak 500 gramı aşanların kayıt zorunluluğu olduğunu tekrar hatırlatalım. 

3) Drone’unuzu ticari amaçlı kullanıyorsanız

Hangi Drone'u kullanırsanız kullanın Drone ehliyetinizin olması şart. Bunun hakkında düzenlenen yönetmelik 27 Temmuz 2017'de yürürlüğe girdi. 

4) Drone ehliyetini nasıl alabiliriz?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı şu an da sayısı 7 adet olan uçuş okullarına giderek 12 saatlik eğitimden başarı ile geçtiğiniz taktirde bu ehliyeti alabilirsiniz. Aşağıda bu eğitim organizasyonlarını sizler için hazırladık;

 

5) Peki bunun için sigorta yaptırmamız gerekiyor mu?

Ticari Drone kullanıcıları faaliyetleri kapsamında üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlardan kaynaklanan sorumluluklarına karşı; savaş, terör, uçak kaçırma, sabotaj, gibi muhtemel kanun dışı eylemleri ve risklerini de teminat altına alacak şekilde sigorta yaptırmak zorundadır.

6) Drone'larda ne gibi vergiler alınıyor?

Bildiğiniz üzere satılmakta olan Drone'lardan KDV alınıyor. Satışı her geçen gün artan Drone'lar için Maliye Bakanlığı ÖTV uygulaması getirebilir. Bu bağlamda ÖTV hangi Drone'ları kapsayıp yüzde kaç alınacak ve buna %6'lık TRT bandrolü de eklenecek mi henüz belli değil. Zaman içerisinde bu konular netliğe kavuştuğunda Tamindir olarak sizlerle paylaşacağız. 

Bu yazımız aracılığıyla ülkemizde bilinçli Drone kullanıcılarının ve kullanımının artmasında payımız olursa ne mutlu bize. Yasal koşulları sağladıktan sonra keyifli bir Drone deneyimi yaşamaya ne dersiniz? O halde haydi kurslara!

Gelecekte Uçak Seyahatlerini Bekleyen Yenilikler

Benzer İçerikler

YORUMLAR