Türkiye'de Bitcoin Nereden ve Nasıl Alınır? Güvenli mi?
Hemen hemen tüm dünyadan kabul gören bir sanal para birimi olma özelliği taşıyan Bitcoin’in, kâğıt paranın yerine geçip geçmeyeceği bir süredir tartışılıyor. Bu bloğumuzda Türkiye’de Bitcoin nereden ve nasıl alınır? Yasal mı? gibi sorulara cevap arayacağı
Bitcoin, Endüstri 4.0 devriminin yeni para birimi. Yeni çağda hayatımızın her alanına entegre olan internet, para birimlerini de etkiledi. Satoshi Nakamato tarafından 10 yıl önce çıkarılan, ancak o zamanlarda pek kıymet verilmeyen Bitcoin’in değeri şuan 4 bin dolardan yüksek. Öyle ki 2010’un Ağustos ayında 100 dolarını Bitcoin’e yatıranın şu anda tam 6.3 milyon doları var. Bu bloğumuzda Türkiye’de Bitcoin nereden ve nasıl alınır? Yasal mı? Ne kadar güvenli? sorularına cevap arayacağız.
Bitcoin, şimdilerde sadece internet kullanıcılarının değil, büyük devletlerin de radarına girmiş bir kripto para birimi. Güncel değeri 4 bin doların üzerinde olan Bitcoin, kiminin evde kendi bilgisayarı ile bastığı, kiminin ise sanal dünyanın sanal borsalarından aldığı, stokladığı ve sattığı dijital para birimi olarak biliniyor.
Hemen hemen tüm dünyadan kabul gören bir sanal para birimi olma özelliği taşıyan Bitcoin’in, kağıt paranın yerine geçip geçmeyeceği bir süredir tartışılıyor. Türkiye’de de büyük bir yatırım havuzuna sahip olan Bitcoin, şu an yaklaşık 15-16 bin Türk Lirası değerinde. Hadi gelin Bitcoin’in nasıl ve nereden alınıp satılacağını, nasıl kullanılacağını, yasal olup olmadığını ve ne kadar güvenli olduğu konularına açıklık getirelim.
Bitcoin Nasıl Alınıp Satılır?
Bitcoin’e yatırım yapabilmeniz için öncelikle dijital bir cüzdana sahip olmanız gerekiyor. Dijital cüzdan da bilgisayar ‘hard disk’ine Bitcoin depolanabilen bir yazılım temelli cüzdan veya online web tabanlı bir cüzdan servisi olabiliyor. Yine bu cüzdanlar ve değiş tokuş platformları aracılığıyla Bitcoin alınıp satılabiliyor. Koinim.com, Paribu.com, Btcturk.com siteleri aracılığıyla dijital cüzdan hesabınızı oluşturabilirsiniz.
Bitcoin Nereden Alınır?
Yukarda belirttiğimiz gibi Bitcoin için sanal cüzdan gerekiyor, oluşturmak da gayet basit. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Ardından oluşturduğunuz cüzdana TL transferi yaparak Koinim.com, Paribu.com, Btcturk.com gibi sitelerden bitcoin satın alabilirsiniz. Yalnız Btcturk’teki banka limiti 5 bin lira civarında. Yani hesabınızdan en az 5 bin lira çekebilirsiniz. Her ne kadar mobil uygulamasının arayüzü çok başarılı olsa da Btcturk, küçük yatırımcılar için doğru bir adres olmayabilir. Koinim ve Paribu da ise bu değer sabit 3 TL ve minimum çekme limiti 10 TL. Bu nedenle küçük yatırımcılar Koinim ve Paribu’yu deneyebilir.
Bitcoin Yasal Mı?
Aslında Bitcoin’in yasal durumu, tüm dünyada tartışmalı. Ancak yine de Asya başta olmak üzere bazı bölgelerde resmi ödemelerde kullanılmaya başlandı. Türkiye’de ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurumu’na göre Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmiyor. Bu nedenle de kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi yapılamıyor. Türkiye özelinde yasadışılığı değil, yasal boşluğu söz konusu olan Bitcoin’in riski de kullanıcıya kalıyor.
Bitcoin Ne Kadar Güvenilir?
Bitcoin yapı itibarıyla sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.
Dünyadaki Gelişmeler
Bitcoin işlemlerinin yüzde 45’i Japon Yeni ile yapılıyor. Türkiye ve TL ise bu pazarda 40. sırada. Bir de kendi Bitcoin’ini geliştirmeye soyunanlar var. Estonya kendi sanal parasına ismini verdi bile: ‘Estcoin’. Rusya da kendi kripto parasını geliştirmek için çalışmalara başladı. Yüzde 2 bini bulan hiperenflasyonla boğuşan Venezüella’da ise halk, elindeki nakit paranın değerini kaybetmemesi için Bitcoin’e koşuyor.
Rusya Kendi Sanal Para Birimini Yaratacak!