Turkcell Dergilik İncelemesi
Turkcell Dergilik isimli uygulamanın Android ve iOS sürümleri üzerinden inceleme yazısı.
Turkcell Dergilik, Turkcell tarafından birçok seçkin derginin bir araya getirilmesi ve okurlara sunulmasını hedefleyen bir dergi platformu. Türkiye’de ender gördüğümüz bir alan olan dergi platformları arasından öne çıkan uygulamayı inceleyerek yakından tanımak ve tanıtmak istedim.
Turkcell Dergilik, hem tablet hem de akıllı telefonlarda kullanılabiliyor. Bunun için iki farklı sürüm bulunuyor. Bu sürümlerden biri “S” ile ayrılıyor ve akıllı telefonlarda kullanılabiliyor. Diğer sürüm de tablet ya da iPad için uygun.
Tasarım olarak oldukça sade ve Turkcell’in hem internet hem de diğer mecralardaki renklerini yansıtan bir temaya sahip. Ana sayfa, kategoriler ve kütüphanem isimli üç ana kategori bulunuyor. Kategorilere girerek dergilerin sunduğu içerik türlerine göre sınıflandıran bir alana giriş yapabiliyorsunuz. Bu alandan aradığınız dergiye ya da içerik türüne hızlı bir şekilde ulaşma şansına sahip oluyorsunuz.
Dileyen kullanıcılar uygulamanın sol üst kısmında “i” simgesine tıklayarak Turkcell Dergilik uygulamasının nasıl kullanılabileceğini detaylı bir şekilde ve kolayca öğrenebilirler. Söz konusu simgenin hemen yanında, sağında bulunan simge üzerinden de Facebook bağlantısı kurulabilir. Bu bağlantının kurulması halinde okunulan derginin içeriklerini Facebook üzerinden kolayca paylaşma seçeneği aktif kılınmış oluyor.
Turkcell Dergilik üzerinde birçok ücretsiz dergi bulunuyor. Bu dergileri herhangi bir ödeme yapmadan indirebiliyor ve okuyabiliyorsunuz. İndirme işleminden bahsetmişken söz konusu dergileri sadece bir kere indirmeniz yeterli oluyor. Daha sonra dergiyi herhangi bir indirme işlemine gerek kalmadan açıp okuyabiliyorsunuz. Böylece defalarca indirme işlemi yaparak büyük veriler harcamanıza da gerek kalmıyor. Tabii ki beklemeniz de söz konusu olmuyor. Beğendiğiniz dergiyi indirmeden önce o dergiye dair ön izleme sürümüne göz atabiliyorsunuz. Diğer yandan seçtiğiniz derginin boyutu ve sayfa bilgisi de ekranda yer alıyor. Böylece beklediğinizden daha büyük dosya boyutuyla karşılaşmıyorsunuz.
İndirdiğiniz dergilerin beğendiğini sayfalarını kaydedebiliyorsunuz. Bu kaydedilen sayfalara daha sonra kolay ve hızlı bir şekilde “sakladığım sayfalar” kısmından göz atabiliyorsunuz. Ve tabii ki indirdiğiniz tüm dergileri “dergilerim” başlığı altından görüntüleyebiliyor ve yeniden okuyabiliyorsunuz. Bu iki başlığında “kütüphanem” bölümünün altında yer aldığını belirtelim.
İnen dergiyi açtığınızda oldukça sade ve işlevsel bir arayüzle karşılaşıyorsunuz. Sağ üst kısımda yer alan simgeleri kullanarak istediğiniz konu başlıklarına vakit kaybetmeden ulaşabiliyorsunuz. Diğer yandan alt kısımda yer alan bölümden istediğiniz sayfalara gidebiliyor ve sayfa geçişlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Bulunduğunuz sayfadan sonrakine gitmek ya da önceki sayfaya gitmek içinse parmağınızı sola ya da sağa sürüklemeniz yeterli oluyor. Kitap okuma uygulamalarında yer alan sayfa geçiş animasyonlarının bu uygulamada bulunduğunu da eklemeliyiz. Sayfalar üzerinde yakınlaştırma işlemi yaparak bir yazıyı ya da görseli daha rahat görüntüleyip okuyabiliyorsunuz. Ancak bu işlemlerin mobil cihazınızın işlem gücüyle doğru orantılı olduğunu bilmekte fayda var. Her ne kadar mobil cihazınız güçlü olsa da sayfa geçiş ve yakınlaştırma işlemlerinin cihaza biraz fazla işlem gücü getirdiğini söylemeliyiz. Bu nedenle donanımı zayıf olan mobil cihazlarda uygulama gücün kaldırılamaması nedeniyle kapanabiliyor. Uygulamada çıkış tuşunun olmaması ve fiziksel geri tuşunun da işlevini yerine getirememesi küçük bir güncellemeyle giderilebilecek eksiklerden bir tanesi.
Türkçe dergi platformlarının nadir olması ve Turkcell Dergilik uygulamasının bu açığı tatmin edici şekilde doldurması uygulamanın tercih edilebilir kılınmasına da katkıda bulunuyor. Özellikle de hayatında dergilere büyük önem verenlerin mutlaka denemeleri gereken bir uygulama olduğunu son söz olarak belirtmeliyim.