Türk Mobil Uygulama Geliştiricisi Tiramisu ile Tamindir Röportajı

Tiramisu ekibi röportajımızda sorularımızı yanıtlıyor

Can Erdil Şentürk -

Merhaba Tamindir takipçileri. Bildiğiniz üzere Tamindir olarak ülkemizde faaliyet gösteren başarılı yazılım ve mobil uygulama geliştiricileriyle iletişime geçerek zaman zaman keyifli röportajlar yapıyoruz. Röportaj bölümümüzün bu seferki konuğu ise Android ve iOS işletim sistemi için hem uygulama hem de oyun geliştiren Tiramisu firması. Çalışmalarıyla hem kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmalarına hem de boş zamanlarını eğlenceli bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olan bu firmayı Drift Max gibi başarılı yapımlarıyla tanımaktayız. Bu röportajımızda Timarisu'ya başarı yolunda nasıl ilerlediklerini ve ülkemizdeki yazılım sektörünü nasıl değerlendirdiklerini sorduk. Dilerseniz lafı uzatmadan röportajımıza geçelim, işte Tamindir soruları ve Tiramisu cevapları: 

Tiramisu nasıl kuruldu? Mobil uygulama geliştirme işine nasıl atıldınız?
Tiramisu konvansiyonel ve dijital ajans kökenli bir girişim. Ajansların hep kendilerini tekrar eden alışagelmiş işlerinden sıkılmış, yapılan işlerin niteliğinin ön planda olması yerine çoğunlukla markaların direttiği, kişisel isteklerin ön planda olduğu bir düzen içinde daha fazla yer almak istemeyen küçük bir ekip tarafından kuruldu.

Dijital ajans kökenimizden dolayı yazılım geliştirme ve UI konusunda gerekli bilgi ve beceriye zaten sahiptik.  Dolayısı ile mobil uygulama geliştirmeye geçme süreci hızlı ve kolay oldu.
Bize biraz yaptığınız işlerden ve geliştirdiğiniz uygulamalardan bahsedebilir misiniz?

Değişik kategorilerde yer alan birbirinden farklı oyun ve uygulamalarımız var. Birkaçından bahsetmek gerekirse:
 

Drift Max: Markette yer alan birçok drift oyunundan farklı olarak Drift Max, kolay ve kullanımı rahat bir sürüş deneyimi sunuyor. Kullanıcılar pistlerde yaptıkları drift puanlarını başka kullanıcılar ile karşılaştırabiliyorlar. Özellikle Türk ve Rus oyuncularının ağırlıklı olarak oynadığı oyunu geçtiğimiz hafta Google Play Store’da 1 Milyon kullanıcıyı geçti, App Store ile beraber yaklaşık 1,5 Milyon kullanıcıya ulaştı. Günlük olarak da 40000 etkin kullanıcıya sahip.

Android:



iPhone:

Kelime Cambazı: Kelime Cambazı kelimelerle arası iyi olan, bulmaca bağımlılarını hedefleyen bir oyun. İnternet bağlantısı gerektirmeyen oyun 300 bölümden oluşuyor. Bölümler giderek zorlaşıyor; öyle ki ilk bölümü geçmek için kelimelerin sadece ’unu bulmanız gerekirken bu oran gittikçe artıyor ve son bölümde kelimelerin tamamını bulmanız gerekiyor.

Android:



iPhone:


Bebek Uyutan Sesler: Daha önce uyku sorunu çeken bebeklerin arabada veya saç kurutma makinesi sesi ile daha kolay uyuduğunu duymuşsunuzdur. Bebek Uyutan Sesler tam olarak bu kolaylığı sunarak, anne karnındaki seslere alışan bebeklerin, daha kolay ve rahat bir şekilde uyumalarını sağlıyor.  

Android:


iPhone:

Geliştirdiğiniz uygulamalara göz attığımızda eğlenceli mobil oyunlardan yararlı uygulamalara kadar geniş bir yelpazede uygulamalar geliştirdiğinizi görüyoruz. Bu uygulamaları geliştirme kararı vermenizde neler etkili oldu?
Mobil uygulama geliştirmeye başladığımızdan beri zaten sürekli yeni fikirler üzerinde düşünüyoruz, uygulama marketlerinde dolaşıp yeni uygulamalara bakıp ilham almaya çalışıyoruz. Bazen de eş dost sayesinde fikirlerin bizim ayağımıza geldiği oluyor. Fikirleri tartışmak için ise ayrı bir zaman belirlemiyoruz, o an yaptığımız işi bırakıp bir süre fikir üzerinde tartışmaya başlıyoruz. Başkaları bizim fikrimizi çürütmeden biz kendi içimizde o fikirleri çürütüyoruz veya açıkları kapatıp nasıl daha iyi hale getirebiliriz diye tartışıyoruz. 
Tiramisu ekibinde emek veren kaç üyeye sahipsiniz? Ekip üyelerinizi seçerken nelere dikkat ettiniz?
4 kişilik bir ekibimiz var. Bu ekip zaten yıllardır birlikte çalıştığı için bir seçim yapmak zorunda kalmadık. Ekip organik bir şekilde oluştu diyebiliriz.  
Nasıl bir ortamda çalışıyorsunuz? Klasik ofis ortamı mı yoksa ev ortamı mı çalışmak için tercihiniz?
Nişantaşı’nda ofis ortamında çalışıyoruz. Hemen girişimizde simitçimiz, biraz ilerisinde kahve dükkanımız, hemen yanında dönercimiz, solumuzda eczanemiz var. Kısacası ihtiyacımız olan tüm kaynakların tam ortasında konuşlanmış vaziyetteyiz.
Bir Türk yazılım geliştiricisi olarak karşılaştığınız güçlükler nelerdi? Ülkemizde yazılım geliştirme sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Eğer İngilizce biliyorsanız, dünya üzerindeki herhangi bir yazılımcıdan farkınız kalmıyor. Hemen hemen aradığınız her cevabı internette bulabiliyorsunuz. O yönden herhangi bir sorun yaşamadığımızı söyleyebiliriz.

Yazılım sektörünün geleceği çok parlak ve teknolojiye çabuk adapte olan çok büyük bir genç nüfus var. Devlet tarafından teşvik ve desteklerin daha da artması yönünde sektör daha da ivmelenecektir diye düşünüyoruz.

Gelecek için ne tür planlarınız ve projeleriniz var?
Kısa vadeli ve uzun vadeli ayrı planlarımız var. Kısa vadede yeni oyunlar çıkarıp, yeni kullanıcılar kazanmak ve yeni deneyimler elde etmek ve ettirmek istiyoruz. Hali hazırda uğraştığımız, detaylı bir yarış oyunu daha var. Drift Max ve Drift XL gibi oyunlarda kazandığımız deneyimleri bu yeni oyunumuzda uygulamayı düşünüyoruz. Drift Max’e de yeni bir güncelleme daha çıkarıp piyasadaki en iyi drift oyunu olmak gibi bir planımız da var. Uzun vadede ise günlük etkin kullanıcı sayımızı 100000’e çıkarmayı istiyoruz. Sonrasında ise daha farklı metrikler üzerine odaklanıp ekibi büyütmeyi planlıyoruz.
Tamindir takipçileriyle paylaşmak istediğiniz özel bir mesajınız var mı?
Türk kullanıcılarının, yerli yapımı oyunlara daha çok destek olduğunu görmek bizi sevindiriyor. İlerleyen günlerde de bu desteklerini bizden esirgemezlerse çok seviniriz.

Tiramisu ekibine sorularımızı yanıtladığı için teşekkür ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz. Bir sonraki röportajımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Benzer İçerikler

YORUMLAR