Türk Kullanıcıların Akıllı Telefon ile İmtihanı: Son İstatistikler
Küresel bir analiz ve istatistik kurumu olan Deloitte, 2012 yılından bu yana küresel olarak mobil yaşamın detayları hakkında analizler yapıyor. Bu analizlerden Türkiye’deki mobil yaşam hakkında ilginç bilgilere de ulaşabiliyoruz..
Küresel bir analiz ve istatistik kurumu olan Deloitte, 2012 yılından bu yana dünyada mobil yaşamın detayları hakkında analizler yapıyor, daha sonra bunları yayın organlarıyla paylaşıyor. Deloitte’ in bu çalışması mobil telefon kullanıcı tercihlerinin çeşitli sorular ile analiz edilmesiyle oluşturuluyor ve hizmet sağlayıcıların "pazar analizleri" yapabilmesinde kaynak oluşturuyor. Doğal olarak bu analizlerden Türkiye’deki mobil yaşam hakkında ilginç bilgilere de ulaşabiliyoruz.
Aşağıda Türkiye’de fokus grup olarak belirlenen 1.000 kişi ile yapılan araştırmadan önemli başlıkları derleyerek, siz Tamindir okuyucuları ile paylaşmak istedik. Araştırmanın detaylarını şemalardan takip edebilirsiniz.
Türkiye’nin akıllı telefon alışkanlığı profili
-Türkiye, dinamik genç nüfusu nedeniyle dünyada cep telefonu bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Diğer ülkelere kıyasla Türk akılı telefon kullanıcıları görsel medya içeriklerini (video ve fotoğraf gibi) daha hızlı ve sıklıkla tüketiyorlar.
-Türk kullanıcılar diğer ülkelere kıyasla fotoğraf çekmeye ve paylaşmaya daha meraklılar. Türk kullanıcıların yarısından fazlası fotoğraf çekerek, bunu sosyal medyada paylaşmayı seviyorlar. Türk kullanıcılarının yarısından fazlası (yüzde 53) günlük olarak fotoğraf çekiyor ve anında bunu sosyal medyada paylaşıyorlar.
-İletişim uygulamalarına ek olarak Türk kullanıcılar, alışveriş sırasında bilgi almak için telefonlarını sıklıkla kullanıyor ve karşılaştırmalar yapıyorlar.
Türk akıllı telefon kullanıcılarının kullanım alışkanlıkları
-Araştırmaya göre Türk kullanıcılar bir arada oldukları zaman bile telefonlarından vazgeçmiyorlar; aile ile birlikte geçirilen zamanlarda 18-25 yaş grubu 45-50 yaş grubuna göre iki kat daha fazla telefonla ilgileniyor.
-Türk insanı telefon değiştirme hızı yüksek olan bir tüketici kitlesi, tüketicilerin yüzde 80’i 3 yaşından eski telefon kullanmıyorlar.
-Türkiye’de her 2 telefondan 1’i biri el değiştiriyor. Bu telefonların yüzde 70’i akrabalar ve arkadaşlar arasında takas ediliyor, geri kalanları genellikle internet üzerinden satılıyor ya da yenisi alınırken yine takas ediliyorlar. Yedek olarak saklanıp kullanılmayan telefonların oranı yüzde 37 olarak işaret ediliyor.
-Türk kullanıcıların internete bağlanırken en sık tercih ettiği yöntem Wi-Fi ancak, 4.5G’nin yaygınlaşması ve veri paketlerinin ücretlerinin düşmesi ile Wi-Fi’a olan bu yatkınlığın düşeceği tahmin ediliyor.
-Ülkelerin akıllı telefona olan bağımlılıkları karşılaştırıldığında, ortalama ve üzeri bağımlılık seviyesi gün içinde 50 defadan fazla telefon kontrol etme ile en yüksek olan ülke Türkiye olarak belirlenmiş.
Türk akıllı telefon kullanıcıları bağımlılık oranı
-Araştırmanın en can alıcı verisi olarak akıllı telefonların Türk insanının gündelik hayatın birçok noktasında kendine yer edinmiş olduğunu ortaya çıkarıyor. Katılımcıların yüzde 80’inden fazlası ortalama ve üzeri bağımlılık seviyesine sahip.
-Akıllı telefona olan bağımlılık 18-24 yaş arası katılımcı grubunda zirve yapıyor; bu durum indirilen uygulama sayıları ve yapılan harcamalara da yansıyor.
-Katılımcıların büyük bir kısmı güne başlarken ve yatmadan önce kontrol amaçlı ya da amaçsızca akıllı telefonlarına bakıyorlar.
-Her 3 kişiden 1’i uyandıktan sonra 5 dakika içinde telefonuna bakıyor; bu oran18-24 yaş grubunda en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Deloitte araştırması bunu aşağıdaki şemada gördüğünüz sorularla ölçümlemiş.
İnternetten Sevgili Bulmakla İlgili Sizi Çok Şaşırtacak 6 Önemli Detay ve İstatistik
Türkiye İnterneti Neredeyse Sadece Sosyal Medya İçin Kullanıyor