Toplu E-Mail Pazarlama Nedir? Nasıl Gönderilir?
Dijital pazarlama alanındaki gelişmeler toplu e-mail pazarlama kavramını öne çıkardı. Peki, toplu e-mail pazarlama nedir?
Günümüzde dijitalleşmenin etkisiyle pazarlama alanında önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak toplu e-mail pazarlama kavramıyla tanışmış olduk. E-pazarlama, şirketlerin pazarlama süreçlerinin tümünde e-ticaret faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlıyor. Toplu mail gönderilerek şirketin e-ticaret sürecinde başarılı olması sağlanıyor.
Biz de bu yazımızda e-pazarlama için toplu mail gönderme nasıl yapılır sorusunu cevaplayacağız.
Toplu E-Mail Pazarlama Nasıl Gönderilir?
Bir işletme hizmet/ürün satışlarını artırmak için e-mail pazarlama çalışmalarına yönelmelidir. Çünkü günümüzde en etkili pazarlama kanalları içerisine e-mail yer alıyor. Yalnız bunun için uygun fiyatlarda toplu olarak e-mail gönderimi yapan sağlayıcılar zor bulunabiliyor.
Doğru ve güvenli bir toplu e-mail hizmet sağlayıcıları sayesinde gönderilen mailler direkt hedef kitlenin gelen kutusuna gider. Dolayısıyla spam kutusuna düşmediği içinde maillerin açılma oranı artar. Sağlayıcıların yanı sıra pazarlama faaliyetleri için toplu e-mail yazılımlarından da yararlanabilirsiniz. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak aynı anda binlerce kişiye mail gönderebilirsiniz. Özel günler, duyurular, kampanyalar gibi birçok içerik aynı anda birçok kişiye iletilebiliyor.
Toplu E-Mail Nasıl Oluşturulur?
Toplu e-mail ile pazarlama çalışmalarının başarılı olması için bazı noktalara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bu noktalar şöyle sıralanabilir:
1. Hedefler Düşünülmeli
Toplu olarak e-mail göndererek neyi hedeflediğinizi çok iyi düşünmelisiniz. Örneğin, belirli sayıda sayfanın trafiğini mi artırmak yoksa satış ve kayıt mı oluşturacağınızı düşününüz. Bu noktaları düşündükten sonra oluşturulacak e-mailler daha kolay şekillenir.
2. Bir Pazarlama Otomasyon Aracı Bulunmalı
E-maillerde iletişim kurmayı otomatikleştiren, mailleri kişiselleştiren ve performans doğrultusunda değişiklik yapılmasını sağlayan pazarlama otomasyon araçlarından yararlanılmalıdır.
3. E-Posta Oluşturma
E-mailler birkaç unsurdan oluşuyor. Bu unsurlar şu şekilde sıralanabilir;
- Bir konunun satırı
- Daha çok görsel
- CTA
- Metin
Bu sıralanan noktalardan en önemlisi konu satırıdır. Çünkü konu satırı, mesajın açılıp açılmayacağında etkilidir. Konu satırı yazılırken başlık, 50 karakter ya da ondan daha az tutulmalıdır. Konu satırının anlaşılabilir ve dikkat çekici olması da önemlidir. Kesinlikle spam filtreye neden olacak “milyonlarca”, “acil” ve “nakit” gibi sözcüklerde kullanılmalıdır.
4. Gönderme Listesi Seçilmeli
Gönderilecek e-mailler tüm müşteri tabanını ilgilendirmiyorsa gönderme listesi bölümlere ayrılmalı. Potansiyel müşteriler; e-posta davranışı, tercihler, demografi, satın alma davranışı vb. kriterlere göre listelenmesi daha doğrudur.
Toplu e-mail gönderiminin ardından sonuçlar ölçülmeden evvel yaklaşık 5 gün kadar beklenmeli. Akabinde maillerin açılma oranı, abonelikten çıkma ve tıklanma oranlarına bakılabilir.
Toplu E-Mail Pazarlama Türleri Nelerdir?
Geleneksel pazarlama yöntemlerine kıyasla toplu e-mail gönderimi daha avantajlıdır. Pazarlama çalışmalarında avantaj sağlayan toplu e-mailin türleri şöyle sıralanabilir:
1. Bülten E-Postaları
İşletme maillerine abone olan kişilere bülten gönderebilir. Bültende işletmeye dair haberler yer alır. Yaklaşan etkinlikler ya da biten etkinliklere dair içerikler bültende yer alabilir. Aynı zamanda işletmelerin halihazırdaki ürün/hizmetlerinin güncellemeleri de bültenle bildirilir.
2. Otomatik İşlem E-Mailleri
Otomatik işlem e-mailler, kurumlar tarafından sunulan dijital hizmetin doğru şekilde işlediğini ifade eden bildirimlerdir. Bu tür e-mailler basit yapıdadır ancak marka güveninin kazanılmasında çok etkilidirler.
Otomatik işlem e-maillerine şunlar örnek verilebilir;
- Sipariş onayı
- Gönderi takiplerinde kod iletimi yapan e-postalar
- Randevu
- Siparişlerle ilgili güncelleme bilgileri
3. Müşteri Edinme E-Mailleri
Cezbeden promosyonlarla markaya daha çok müşteri çekmeyi hedefleyen e-maillerdir. Müşteri edinme e-mailleri ile müşterilerin olduğu listeye dahil edilmeyen alıcılara ulaşılmaya çalışılır. Aynı zamanda mevcut müşterilerin olumlu yorumları ve beklentileri dikkate alınarak hedeflenen müşterilere göre çeşitli stratejiler geliştirilir.
4. Promosyon (Kampanya) E-Mailleri
Mevcut ve hedeflenen müşterilere özel kampanyaların tanıtılması için promosyon e-maillerinden yararlanılabilir. Promosyon (kampanya) e-mailleri ile markaların dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır. E-mail, tanıtım belgeleri ve e-kataloglarla daha zengin hale getirilir. İnsanların dikkatini çekerek incelemeleri için indirilmelerini sağlar.
5. Otomatik Pazarlama (Saklama) E-Mailleri
Toplu e-mail pazarlama çalışmalarıyla mevcut müşterilerin doğum günleri kutlanabilir. Bunun için otomatik pazarlama e-maillerinden yararlanılır. Ayrıca otomatik pazarlama e-mailleriyle alış sepetine ürün ekleyen ancak satın alma eylemine geçmeyenlere hatırlatma mesajı gönderilir. Siparişi tamamlayan müşterilere teşekkür mesajı da gönderilebiliyor.
İzinli Toplu E-Mail Gönderimi Şartları Nelerdir?
Toplu e-mail pazarlama çalışmaları için yasal olarak izin almak gerekiyor. Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında toplu mail gönderimleri için aşağıdaki şartları sağlamak gerekiyor;
- İletilerde üyelikten çıkma linki yer almalıdır.
- İletide imza bilgisi bulunmalı.
- Kişisel e-mail adreslerin izin alınmalı.
- Tacir ve esnaflar onay almadan önce mail gönderebilirler.
İzinli toplu e-mail markaya bazı avantajlar sunuyor. Bu avantajlar şunlardır;
- Web sitesinin trafiğini artırmak
- Tek seferlik mail alıcılarını markanın sadık takipçileri haline getirmek
- Hizmet ve ürün tanıtımları
- Daha çok müşteri kazanmak
- Markayla etkileşim oluşturmak