Otonom araçlar, şarj istasyonları, yüksek performans, otopilot sistemleri ve daha birçok yeniliği otomotiv endüstrisine kazandıran elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın, bu sektörü nasıl etkilediğini bu yazımızda inceliyoruz.
Tesla CEO'su Elon Musk, dün firmanın yeni ve ekonomik elektrikli otomobili Model 3'ün tanıtım gecesinde önemli açıklamalar yaptı. Bu tanıtımla birlikte Tesla'nın dünden bugüne ne kadar geliştiği ve otomotiv endüstrisini ne kadar önemli bir boyutta etkilediği gözler önüne serilmiş oldu. Bu yazımızda da Tesla'nın hangi yöntemler ile otomotiv sektöründe fark yarattığını başlıklar halinde özetleyeceğiz.
Otomatik Pilot (Autopilot)
Tesla, bu sistemi ilk olarak 2015 yılının Ekim ayında tanıttı. Elon Musk yine de sürücüleri dikkatli olmaları açısından uyarmıştı. Sonuç olarak araç kendi kendine sürüş gerçekleştirebilse bile, sistemin güvenilirliği konusunda şüpheler vardı. Yoldaki herhangi bir aksilik kötü sonuçlara yol açabilirdi. Bu yüzden sürücülerin araç başında hazır konumda olmaları ve ellerini direksiyonda tutmaları tavsiye edildi.
Bu sistem adeta bir devrim yarattı. Benzer çalışmaları Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volvo gibi lüks otomobil markaları gerçekleştirse de otomatik pilot sistemi denilince ilk akla gelen Tesla olmaya devam etti. Çünkü sürücüden bağımsız olarak en karmaşık sürüşleri gerçekleştirebilen araç, Tesla Model S oldu. Böylelikle Tesla otomotiv endüstrisini büyük ölçüde etkileyerek sürücüsüz otomobiller ve otomatik pilot sistemleri açısından tüm markaları harekete geçirmiş oldu. Uzmanların çoğu da 2020 yılında birçok otomobilde böyle sistemlerin standart olarak sunulacağını belirtiyorlar.
Elektrikli Sürüş
Tesla, Autopilot sistemiyle otomotiv sektörünü etkilediği gibi, tüm otomobillerinin elektrikli olmasıyla da farklı bir rekabet alanı yarattı. Bugüne kadar zaten çeşitli elektrikli otomobiller ve türevleri geliştirilmişti, fakat elektrik ile çalışan ve yüksek menzile sahip olan otomobiller yapılmamıştı. Tesla Model S ve Tesla Model X adlı tamamen elektrikli otomobillerin başarısı, yine diğer firmaları harekete geçirdi ve elektrikli otomobiller üzerine yapılan yatırımlar dünya genelinde hızla yükselmeye başladı.
Tesla'nın Amerika'daki pazar payını en çok etkileyen rakibi ise General Motors oldu. Firmanın geliştirdiği ve iyi satış rakamları yakalayan otomobillerine Opel Ampera, Chevrolet Volt gibi modeller örnek verilebilir. GM, ayrıca Tesla'nın son otomobili Model 3'ten aylar önce Chevrolet Bolt'u piyasaya sunarak rekabeti devam ettirdi. Ayrıca Model 3'ün 215 millik menziline karşılık Chevrolet Bolt'un 239 mil menzil sunuyor olması da rekabetin kıyasıya olabileceğini herkese gösterdi. Analistlere göre, 2040 yılı itibarıyle dünya üzerindeki otomobillerinyüzde 54'ü tamamen elektrikli olacaklar.
Tesla'nın otomotiv endüstrisini etkilemesi bir yana, firma neredeyse dünyadaki ulaşım sektörünü de derinden etkiledi. Hatta, hepimize daha temiz ve uzun ömürlü bir dünyanın kapılarını araladı. Çünkü elektrikli otomobillere artan rağbet sonucunda Fransa 2040 yılında fosil yakıtlı otomobilleri yasaklayacağını açıkladı. Bunu, İngiliz hükumeti takip etti ve benzer açıklamalarda bulundu. Volvo ise sadece fosil yakıtla çalışan otomobillerini 2019 yılından itibaren üretmeyi durduracağını belirtti.
Dizayn
Bugün çevremizdeki tüm otomobillere baktığımız zaman, hepsi benzer tasarım öğelerine sahipler. Dışarıdan LED'li gündüz farları ve krom detayları, içeriden ise büyük dokunmatik multimedya ekranları ve kontrol panelleri ile oldukça benzeşiyorlar. Tesla, tasarım anlamında da devrim niteliğinde çalışmalar yaptı ve otomobillerini günümüz otomobillerinden oldukça farklı şekilde tasarladı. Model S ve Model X otomobillerine baktığımız zaman oldukça sade fakat işlevsel bir tasarım anlayışını benimsedi.
Konsolun ortasına tablet ekranlarından bile daha büyük olan bir multimedya ekranı yerleştiren Tesla, sürücülerin ve yolcuların otomatik pilot sistemini kullandıkları esnada iyi vakit geçirebilmeleri için her şeyi düşünmüş. Yine dış tasarım olarak bakıldığı zaman da özellikle Model X'in yukarıya doğru açılan kapıları hem iniş binişleri pratik kılıyor, hem de aracın görünümünü oldukça olumlu etkiliyor. Bu gibi tasarım öğeleri ile yine diğer markalar da Tesla'dan etkilenmiş oldular.
Yazılım
Tesla yazılım konusunda da büyük çalışmalar yürütüyor. Firma geliştirdiği elektrikli otomobilleri sonradan güncelleyebilecek şekilde hazırlıyor. Yani, normal otomobillerin sistemlerini güncellemek için çeşitli makinelere veya bilgisayarlara bağlanmaları gerekirken, Tesla otomobillerinin yazılımları uzaktan güncellenebiliyor. Fakat, bu durum bazı çevreler tarafından Tesla otomobillerinin hacklenmeye müsait olduğu yönünde iddiaların ortaya atılmasına yol açabiliyor.
Gelecek
Tesla otomotiv sektörünü öyle derinden etkiledi ki, bu durum yalnızca hali hazırdaki markaların etkilenmesinden ibaret olmadı. Faraday Future, Lucid Motors, NextEV gibi Tesla'ya doğrudan rakip olan birçok firma da kuruldu. Tüm bu firmalar, aynı Tesla gibi oldukça lüks ve yüksek güvenlikli tamamen elektrikli otomobiller geliştirmek üzere çalışmalara başladılar.
Elon Musk ise Tesla ile ilgili 2013'te şu açıklamayı yapmıştı: "10 yıl önce Tesla'yı kurduğumuzdaki hedefimiz hala aynı." Bu açıklama ile firmanın ne kadar kararlı ve istikrarlı bir şekilde yol aldığı da açıkça görülüyor. Başlıklar altında özetlediğimiz bu çalışmalar ile Tesla otomotiv endüstrisine olumlu yönde etki etmeyi de sürdürüyor. Böylelikle firma adeta geleceğe bir miktar yön vermiş oluyor.
Şimdilik 3 adet otomobili olan Tesla'nın çok çeşitli sektörlerde de elektrik konusunda yatırımları ve çalışmaları devam ediyor. Tesla'nın Model S, Model X ve piyasaya yeni sunulan Model 3 adlı otomobilleri ve diğer çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgiler için resmi sitesini bu linkten ziyaret edebilirsiniz.
Petrol Baronları Elektrikli Arabaları Yok Etmek İçin Kolları Sıvadı
YORUMLAR