İnternette veya yazılı basında içerik üretme işiyle uğraşan ve blog yazarlığı veya editörlük yapanların kullandıkları görsellere çok özen göstermeleri gerekiyor. Çünkü kullanılan görsellerin hem dikkat çekici ve etkileyici olması gerekirken hem de telif hakkı ile ilgili problemler olmaması isteniyor. Bu yazımda paylaşacağım 7 farklı internet sitesi üzerinden ücretsiz ve telif hakkı bulunmayan binlerce görsele kolayca ulaşabilirsiniz.
İnternette içerik üreten birçok kişi veya kurum, kullanacakları görselleri kendileri hazırlamak yerine hazır bulmayı tercih ediyor. Böylelikle vakitten ve diğer kaynaklardan tasarruf edilmiş oluyor. İçerik üreticileri için bizim tespit ettiğimiz ve herhangi bir telif hakkı bulunmayan, yani her türlü kullanıma ve paylaşıma açık olan fotoğrafları içeren 7 adet internet sitesini aşağıya sıralayalım:
Unsplash
200.000'den fazla fotoğrafı barındıran ve istediğiniz amaçla bunları kullanmanıza olanak tanıyan bir internet sitesi. Fotoğraf aratma kısmı oldukça pratik ve kategorilere ayrılabildiği için kullanımı da kolay. Manzaralar, insan portreleri, hayvanlar ve daha birçok farklı görsel bu sitede bulunabiliyor. Görsellerin kalitelerinin yüksek olması da dikkat çekiyor. Ayrıca beğendiğiniz fotoğrafçıları takip etme imkanınız da var. Ücretsiz ve izinsiz olarak kullanabildiğimiz bu fotoğraflara yine de bir beğeni atarak teşekkürlerimizi belirtmekte fayda var.
Kaboom Pics
İlk bakışta bu site de diğerlerine çok benziyor. Geniş bir yelpazede binlerce farklı ve kaliteli fotoğrafı kullanıcıların beğenisine sunuyor. Fakat bu fotoğrafların renklere odaklandığını görüyoruz. Yani fotoğraf aratma kısmında size lazım olan rengi belirleyerek üreteceğiniz içeriğe çok daha uyumlu olmasını sağlayabiliyorsunuz. Kaboom Pics'i tasarım anlamında önemli içerikler üretenler için oldukça ideal bir internet sitesi olarak belirliyoruz. Bu sitede bireysel veya kurumsal kullanım için tamamen müsait olan fotoğrafları sadece pazarlamak ve satmak yasaklanmış.
Morguefile
350.000 adetten fazla fotoğrafı içeren Morguefile sitesi de güçlü bir seçenek olarak dikkatimizi çekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta bazen araştırmalarınızın bu site üzerinde pek sonucu çıkmazsa sizi iStock vb. ücretli sitelere yönlendirebiliyor. Bu sitede de yine fotoğrafları her türlü kullanmak ve paylaşmak serbest iken satış ve pazarlaması yasaklanmış.
Pixabay
1 milyondan fazla fotoğrafı kullanıcılara sunan Pixabay, oldukça geniş bir arşive sahip. Diğer sitelerden farklı olarak bu site ücretsiz videoları da yayınlıyor. Arama motoru da kuvvetli olan sitenin Android ve iOS uygulamaları da bulunuyor. Pixabay üzerindeki tüm görseller CC0 lisansına sahip. Yani bu görselleri izinsiz olarak kopyalayabilir, değiştirebilir ve yayınlayabilirsiniz. Fakat bu sitede de diğerlerinde olduğu gibi görsellerin satış ve pazarlaması yasak.
Stocksnap
Her hafta yüzlerce yeni fotoğrafın yüklendiği bu site de kullanıcılara çok çeşitli fotoğraflar sunuyor. Fotoğraflarını yüklemek isteyen fotoğrafçılar tek seferde en fazla 5 fotoğraf yükleyebiliyorlar. Bu sistemin amacı da sadece en iyi fotoğrafların siteye yüklenmesini teşvik etmek. Bu sayede seçkin ve kaliteli fotoğrafların kullanıcılara sunulması amaçlanıyor ve bu amaç büyük ölçüde başarılmış gibi görünüyor.
Negative Space
Bu sitede de yüksek kaliteli binlerce fotoğraf yer alıyor. Tüm fotoğraflar CC0 lisansı ile korunuyor. Yani kopyalama ve yayınlama işlemleri tamamen serbestken pazarlama ve yasadışı kullanımlar yasaklanmış. Bu sitenin tek dezavantajı biraz reklam içermesi ve bazı linklerle Adobe'nin stock servisine yönlendiriyor olması olarak belirtilebilir.
Shot Stash
Yine çok çeşitli kategorileri içeren bir internet sitesi olan Shot Stash'in arşivi aşırı geniş olmasa da ihtiyaçlara iyi karşılık verecektir. Düzenli bir tasarımı ve kaliteli fotoğrafları olan bu site de diğer saydıklarımız gibi beğenimizi kazandı.
Bir Fotoğrafın Gerçek Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Efsane Program Picasa'nın Yerine Kullanılabilecek 11 Alternatif Fotoğraf Servisi
YORUMLAR