Şu sıralar yeni bir televizyon almaya hazırlanıyorsanız, görüntüleme teknolojilerinin garip terminolojisi kafanızı karıştırabilir. Yine de endişe etmenize gerek yok çünkü bu rehberimizde televizyon satın alırken dikkat edilmesi gerekenler ile karşınızdayız.
Hemen aşağıda da bahsettiğimiz gibi bir televizyon almak istediğinizde her zamankinden daha karmaşık bir sürece girmiş olacaksınız. Takip etmeniz gereken yeni teknolojiler, formatlar ve terimler var. Bu noktada satın aldığınız ürünün size en uygun ürün olduğunu anlamak için bilmeniz gereken her detayı bir araya getirdik.
Televizyon Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Hertz
- Ekran paneli
- Parlaklık
- HDR
- Çözünürlük
- İşletim Sistemi
- Boyut
Hertz
Türkiye'de yapılan yayınlar 50 hertzdir. Dolayısıyla eğer bir televizyonu yalnızca yayınları ve dijital yayın platformlarındaki içerikleri izlemek için alıyorsanız 50 hertz sizin için yeterli olacaktır. Eğer televizyona oyun konsolu bağlayıp oyun oynayacaksanız ve 60 FPS videolar izleyecekseniz 100 veya 120 hertzlik bir model tercih etmelisiniz.
Ekran Paneli
Şu sıralar piyasada yaygın olarak yer alan iki farklı ekran teknolojisi bulunuyor. Bunları LED - LCD (QLED Dahil) ve OLED olarak iki grupta inceleyebiliriz. Her iki teknolojinin arasındaki farkı anlamak, doğru kararı vermeniz adına önemlidir.
Piyasadaki çoğu televizyon LED arka aydınlatmalı LCD panellere sahiptir. Bununla birlikte tüm LED aydınlatmalı paneller eşit değildir. QLED olarak tanıtılan paneller, ekrandaki renklerin aralığını ve canlılığını artıran Quantum Dot Katmanı ile birlikte gelir. QLED, bu sayede siyahları daha siyah ve renkleri daha canlı gösteriyor.
OLED ise QLED'den tamamen farklı bir teknolojidir. Bu panellerde her piksel kendi ışığını üretir. Bu pikselleri tamamen kapatabildiği için siyahların QLED'e kıyasla çok daha başarılı olduğu anlamına gelir ve aynı şey kontrast için de geçerlidir.
miniLED paneller de bulunuyor. Bu paneller, arkadaki LED panel tek yekpare değil. Onun yerine 32 parça, 64 parça veya 500 parça gibi daha küçük boyutludur. Ekranın bir tarafında parlak bir görüntü gösteriyorsa diğer kısmında da siyahlık varsa oradaki paneller kapanıyor ve siz siyahları tam siyah görebiliyorsunuz.
Parlaklık
LCD paneller LED arka ışık sistemine sahip oldukları için OLED modellerinden daha parlak görüntü verebilme eğilimi gösterir. Nitekim bir QLED panel, OLED panele nazaran iki kat daha parlak olabilir ki, bu da onu aydınlık ortamlarda bir şeyler izlemek için biçilmiş kaftan kılar.
Eğer karanlık ortamlarda ya da geceleri bir şeyler izlemek istiyorsanız, OLED ekranların siyah dengesi çok daha iyi görüntü verecektir. Yani gördüğünüz gibi tüm detaylar sizin ihtiyaçlarınız ve tercihleriniz ile ilgili.
HDR
HDR teknolojisi size daha fazla ayrıntı, daha zengin görüntü, daha geniş renk gamı ve daha yüksek tepe parlaklığı sunar. Eğer televizyonun ekranı 1000 nit parlaklığın üzerindeyse HDR10 sınıfını destekliyor demektir. Örneğin HDR400 ise televizyonun 400 nit parlaklığa sahip olduğunu gösterir. Bir televizyon satın alırken HDR10 desteğine dikkat edilmelidir.
Çözünürlük
Televizyonun boyutu ne olursa olsun 4K çözünürlükte bir model tercih edilmelidir. Zaten piyasada artık genellikle 4K TV modelleri bulunuyor. Peki, 8K çözünürlüğe sahip bir televizyona gerek var mı? Çok büyük bir televizyon alacaksanız ve bütçeniz de uygunsa 8K TV'leri tercih edebilirsiniz.
İşletim Sistemi
Bir diğer dikkat edilmesi kısım ise işletim sistemidir. Günümüzde Samsung'un, Sony'nin, LG'nin dahil olmak üzere pek çok şirketin kendi işletim sistemi bulunuyor. Bunların yanı sıra Android işletim sistemi yüklü televizyon modelleri de yer alıyor.
Eğer satın aldığını televizyonun işletim sisteminden memnun değilseniz çözmesi çok kolay. Bir adet Android TV Box satın alarak Android işletim sistemini kullanabilirsiniz. Bu alanda en başarılı ürünlerin hangileri olduğunu merak ediyorsanız en iyi Android TV Box önerileri listesine göz atabilirsiniz.
Boyut
Televizyon alırken dikkat edilmesi gereken en önemli kısım boyuttur. Boyut seçerken odanın büyüklüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Boyutun fiyatı da etkilediğini belirtmek gerekiyor.
Bu yazıda televizyon satın alırken dikkat edilmesi gerekenler rehberi hazırladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.
YORUMLAR