Akıllı mobil cihazlarımızı gerçekten elimizden düşüremediğinizin farkında mısınız? Sadece uyurken onlardan biraz ayrılıyoruz o kadar. Ama aklımız onlarda kalıyor, sabah yüzümüzü yıkamadan tekrar onlara dönüyoruz.
Sosyal hayatımızın ne kadar sosyal olabileceğini mobil telefonlar belirliyor. Aslında hayatımızın çoğunu kapsıyorlar ama biz bunu artık kanıksamış vaziyetteyiz. Peki, cep telefonlarımızı nasıl kullanıyoruz; şöyle bir bakalım:
Günde toplam 24 dakika internette dolaşıyoruz. Her gün üyesi olduğumuz sosyal medyalarda bir mesaj var mı yok mu diye kontrole etmeye ve cevaplar yazmaya 16 dakikamızı ayırıyoruz. 15 dakika kadar müzik dinliyor, 13 dakikamızı oyuna ayırıyoruz.
13 dakika mobil cihazımızı gerçekten telefon olarak kullandığımız saptanmış. SMS ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarına 11 dakika, e-posta kontrol ve cevaplamaya 9 dakika harcıyoruz. Günde 3 dakikamızı da fotoğraf çekerek geçiriyoruz. Bunlar günlük küresel ortalamalar.
Ancak mobil telefon kullanıcılarının yüzde 62’si bu durumdan şikayetçi. Telefonlarına bağımlı olduklarını biliyor ve bu alışkanlıklarından vaz geçmek istiyorlar.
Eğer siz de bu gruba dahilseniz işte size 5 küçük öğüt:
Sosyal Medya Etkileşim Zamanlarınızı Disiplin Altına Alın
Sosyal medya, çok fazla zaman alıyor. Sosyal medyada uzun süre bulunmak insanı mutsuz, kıskanç ve dayanılmaz biri yapabiliyor. Hesaplarını devamlı kontrol etmek isteği aslında gerçekten bir bağımlılık, bu yüzden bunu disiplin altına almak gerekiyor. Günün sadece belli zamanlarında hesapları kontrol etmek bu durumda yardımcı olacaktır.
Bildirimleri Kapatın
Çünkü onlara bağımlı yaşamak zorunda değilsiniz. Telefon her ileti için bildirim gönderir. Ancak bu durum bizi her an bir bildirim bekliyor durumuna düşürmemeli. Bildirimlerin sesini kısmaktan ziyade bildirimleri kapatmanız faydalı olabilir. Zaten durum çok acilse size telefonla ulaşabilirler. Unutmayın sonuçta elimizdeki bir telefon.
Telefonda Ne Kadar Zaman Geçirdiğinizi Ölçün
Android kullananlar QualityTime ve iOS kullananlar Moment uygulamalarını kullanarak telefonda ne kadar zaman geçirdiklerini ve hangi uygulama ya da aktiviteye ne kadar vakit ayırdıklarını öğrenebilir. Bu şunun için önemli, gerçekten iş yerinde kendimize zaman ayıramadığımız gibi telefon başındayken harcadığımız zaman da aslında kendimiz için harcadığımız bir zaman değil.
Bu gerçeği görmek gerekiyor. Kendimiz ayırdığımız gerçek zamanlarda arkadaşlarımızla karşı karşıya sohbet edebilir, sinemaya – tiyatroya gidebilir, bir sergi gezebilir ya da doğada yürüyüşe çıkabiliriz.
Telefondan Uzak Zaman Geçirmeye Çalışın
Komik olsun diye söylemiyorum, çoğumuz telefonumuzu banyoya bile götürüyoruz. Duş alırken, tıraş olurken ya da makyaj yaparken bile bir yerlerde duruyorlar ve gözlerimizi onlardan ayıramıyoruz. Kendimize kaliteli bir zaman ayırmak ve telefonun esiri olmaktan kurtulmak için ondan uzaklaşmayı denemeliyiz.
Örneğin müzik dinlemeyi seviyorsak, telefondan değil gerçek bir müzik setinden müzik dinlemek gerekiyor. Çünkü bildirimler ve telefonun kendi varlığı müzik dinlememizi bölebiliyor. Kısaca aklımızı tam olarak hobilerimize veremiyoruz.
Telefonu Alarm Saati Olarak Kullanmayın
Hatta mümkünse telefonu yatak odamıza bile sokmamak gerekiyor. Çünkü uyumadan önce elimize alacak saatlerce uğraşıp duracağız. Birincisi telefon ekranından yayılan ışık beynin uyku safhasına geçmesini engelliyor. Bu yapay aydınlık bedeniniz uyusa bile beyninizin uykuya geçmesini engelliyor. Sabah alarm olarak kullanılan telefonlar yataktan kalkmadan e-posta, sosyal medya gibi mecralara takılmamızı ve bu rutini devam ettirmemize sebep oluyor.
Akıllı telefona bağımlı olmamak için izlenecek yollar ile alakalı paylaşacaklarımız bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Siz akıllı telefonlara bağımlı mısınız? Sizin uyguladığınız bir yöntem var mı? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.
YORUMLAR