Hollywood filmlerinden hatırlayacağımız en popüler cümle, “bu teknoloji kötü niyetli kişilerin eline geçerse felaket olur” klişesidir değil mi? İşte bu endişeli vurgu aslında çok da uydurma değil. Çünkü teknoloji her ne kadar kötü amaçlar için geliştirilmiyorsa da, gerçekten kötü eylemlere malzeme olabiliyor. Bu da teknolojik cihazları kullananların dünyasını bir anda karartabiliyor.
Elbette bu "kötüye kullanma" eyleminin bir popülerlik sırası da var. Teknoloji uzmanları en çok kullanılan 9 “kötü” yöntemi şöyle sıralıyorlar.
Arama bildirimlerini yönlendirme
Eğer bir arayanı tanıma yani CallerID uygulaması kullanıyorsanız tehlikedesiniz. Çünkü kötü amaçlı kişiler dışarıdan gelen aramaları, yakın arkadaşlarınızdan geliyormuş gibi göstererek sizi tuzağa düşürebiliyorlar. Bu yöntemi siz de kullanabiliyorsunuz. Bazı kötü niyetli uygulamalar siz eğer numaranızı göstermek istemiyorsanız, başkasıymış gibi arkadaşlarınızı aramanıza olanak verebiliyorlar.
Fotoğraflardaki bulanık bölümleri yok etmek
Bazı fotoğraflarda sırf güvenlik olsun ve başkaları detaylara ulaşamasın diye belli kısımlarını bulanıklaştırıyoruz ya, işte bu yöntem aslında hiç sağlıklı değil. Çünkü teknolojik olarak bu bulanık kısımları gün gibi ortaya çıkarabilen yazılımlar ve teknikler var. Onun için başka bir yöntem bulsanız daha iyi olabilir.
Şifrelerinizi çalan USB bellekler
Sanki şifrelerimizin peşinde dolaşan yeterince kötü niyetli insan yokmuş gibi bir de USB bellekler var. Bunları masum bir şekilde kullandığınızı sanıyorsunuz ama durum çok ciddi. Bir USB belleğe yerleştirilmiş gizli bir kod bilgisayarlarınızda bulunan tüm şifreleri ve kullanıcı adlarını hemen tarayarak kopyalayabiliyor. Bunun için dace yazılım olarak değil donanım olarak da cihazlarınızın güvenliğini sağlamalısınız.
Torrent takip yazılımları
Eğer fazlasıyla torrent kullanıyor ve durmadan bir şeyler indirerek PC’de izliyor ya da dinliyorsanız, kapınızı korsanlara açıyorsunuz. Torrent takip uygulamaları çok masum yazılımlar değiller. Siz torrentleri takip ederken onlar da siz ne yapıyorsunuz diye sizi takip edebiliyorlar. Öte yandan torrent takip komünlerini pek çok korsan yazılımcı takip etiği için doğrudan bu listeye de girmiş oluyorsunuz. Bu kadar suçluyla bir arada olmak insanı ürkütüyor elbette.
E-posta kötülükleri
E-posta ile aldatılmak bugün artık sıradan bir şey. Ancak hala çok popüler bir kötülük yöntemi. Tıpkı yukarıda CallerID’de kısaca anlattığım gibi aynı yöntem e-postalar için de geçerli. E-posta en çok phishing yöntemi için maniple ediliyor. Kişisel bilgiler yalan bildirimlerle sizden alınabiliyor. Kenya’dan ya da dünyanın farklı bir üçüncü dünya ülkesinden parasını sağlam bir banka hesabına yatırmak isteyen uyanıklardan tutun da, tesadüfen soyadınızın bir mirasa konmuş olduğuna dair iletiler almışsınızdır. Bunlara dikkat edin ve cevap vermeyin.
Cihaz gözetlemek
Evet, maalesef şu sıralarda yeniden moda oldu bu yöntem. Aslında bunu kötü amaçlı kişilerin yaptığını söylemek onlara haksızlık olabilir. Çünkü bilgisayarlarımızı hükümetler, emniyet kuvvetleri, istihbarat kurumları, özel şirketimiz, patronumuz falan hep izliyor. Bu yüzden sakin olun ve üzerine bir bardak su için. Şimdi bu teknolojiyi kötüye kullanmak değil de ne yani?
Wi-Fi şifresi çalmak – kırmak
Wi-Fi modemler WEP sistemi şifrelerle korunuyorsa bu yöntemi aşmayı artık neredeyse herkes biliyor. Bundan dolayı WPA2 daha çok tercih edilen ve önerilen bir korunma yöntemi. Ancak bununda üstesinden gelenler yok değil tabi. Bunu engellemek için modeminizdeki WPS seçeneğini kapatmalısınız. Boş yere internet kotanızı buharlaşıyorsa, birileri sizden habersiz internet hesabınızı kullanıyor olabilir, bir göz atmanızda fayda var.
Wi-Fi şebekesi hacklemek
Bu daha korkunç bir şey elbette. Tüm bir Wi-Fi şebekesinin ele geçirilmesi birçok verinin de dışarıya sızabiliyor olması anlamına geliyor. Bu bir internet hesabının bant genişliğini çalıyor olmaktan daha ciddi bir durum. Korsanlar genellikle büyük verilerin ve önemli kuruluşların peşinde olmuşlardır, bu yüzden Wi-Fi ağların güvenliği hep ön planda tutulurlar.
Bir bilgisayara girmek
Bir PC ister Windows, ister Mac olsun şifreyle korunuyorsa bunu aşmanın çok kolay olduğunu biliyorsunuz değil mi? Bu yüzden de en popüler “kötülük” olarak bu eylem birinci sıraya yerleşiyor. Windows sistemi için BitLocker ve Mac için FileVault gibi bir ikincil güvenlik kullanmıyorsanız salt geleneksel şifreleme yöntemiyle cihazlarınızı güvence altına alamıyorsunuz. BitLocker, Windows'un (8 ve 8.1 için)yüklü olduğu sürücüyü (işletim sistemi sürücüsü) ve sabit veri sürücülerini (iç sabit sürücüler) şifreleyebiliyor.
Öte yandan şifrenizin de son derece orijinal ve tahmin edilemez olması çok önemli. Yani adınızı tersten yazmak, telefon numaranızın son 4 rakamı, doğum tarihiniz gibi hayatınıza yapışık şifrelerden hızla kurtulun.
2015'in En İyi Antivirüs Programları
YORUMLAR